onsdag 27 maj

Jakt & prylar

Publicerad 16 juni 2014 - 15:06

Lång debatt om vapenlicenser gav inga nya svar

Inte bara enskilda jägare och sportskyttar utan också vapenhandlare drabbas av de långa handläggningstiderna av vapenlicenser, när sålda vapen inte kan hämtas ut och därmed betalas. Foto: Jan Henricson

Några nya förslag på hur de långa handläggningstiderna för vapenlicenser ska kortas framkom inte när frågan nyligen debatterades i riksdagen.
Isak From (S) och justitieminister Beatrice Ask var emellertid eniga om att de långa tiderna i vissa polisdistrikt är oacceptabla.

Isak From (S).Frågan om de långa handläggningstiderna för vapenlicenser hade väckts av socialdemokraten Isak From i en interpellation ställd till justitieminister Beatrice Ask. I sitt inledande inlägg gav From exempel på jägare som fått vänta i många månader på sina licenser, och vilka bekymmer det orsakar för de som ska sköta viltvården i landet.
Han tog också upp det orimliga i att vapenhandlare måste vänta i fyra–fem månader på att kunna ta betalt för sålda vapen och vilken snedvridning av konkurrensen det innebär.

Gamla förklaringar
Beatrice Ask kom inte med några nya lösningar. Istället hänvisade hon till förklaringar och undanflykter som Rikspolisstyrelsen tidigare framfört; personalomsättning, nytt IT-system och ofullständigt ifyllda licensansökningar.
Det sistnämnda fick Isak From att fråga om det är så att jägare och sportskyttar i vissa delar av landet är sämre på att fylla i ansökningarna än vad man är på andra håll.
– Hur ska man annars förklara att det tar fyra–fem månader att få en licens i Västra Götaland och Norrbotten, medan det går på några veckor i Sörmland och Västerbotten, undrade han.
Justitieminister Beatrice Ask (M).Beatrice Ask höll med Isak From om att skillnaderna är för stora. Däremot tillbakavisade hon en idé från From om att snabba på processen genom att bakgrundskontrollen inte behöver vara lika omfattande om den sökande har licens på andra vapen sedan tidigare.
– Reglerna för att säkerställa att man gör en ordentlig tillståndsprövning är viktiga. Det är inte så att om man en gång har fått licens kan det sedan vara ett enklare förfarande, sa Beatrice Ask och tillade att hon tycker det är bra att det görs en ordentlig prövning vid varje tillfälle.
Justitieministern anser inte att det finns något som ursäktar att en sökande får vänta väldigt länge på sin licens. Och efter vad som framkom i debatten ställer hon sitt hopp till att polisen kommer att rätta till problemen och att det ska bli bättre 2015. Något som underlättas av att en ny polismyndighet bildas.

Viktiga signaler
Isak From konstaterade också att det verkar stå illa till hos polisen på flera håll i landet.
– Om man inte har sett att man behöver rekrytera ny personal och kompetensförstärka personalen är det ett kraftigt underbetyg åt de polismyndigheterna, och det blir i förlängningen också ett underbetyg åt ministern, sa han.
Något som Beatrice Ask menade var att argumentera på torgmötesnivå.
– Att vi har stora variationer mellan olika myndigheter beror inte på att ministern inte har agerat utan just på att det är olika myndigheter, sa Beatrice Ask.
Isak From tog fasta på årtalet 2015 som starten för en bättre ordning.
– Det är rätt viktiga signaler som Sveriges justitieminister sänder ut till Sveriges jägare. För en annan framtida regering kommer detta att innebära att man måste prioritera och ta krafttag för att åtgärda dessa skillnader i fråga om likhet inför lagen, framför allt när det gäller tidsaspekterna, slog Isak From fast.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Bäverhojt! La bävergällen i sprit för någon vecka sedan och väntar på att den ska bli tillräckligt klar så jag kan smaka😄 Hörde jag en skål?🙋🏼‍♂️ #jagd #svensknatur #jakt #vilt #kött #viltkött #slaktbod #slakteri #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #jagd #jäger #chasse #chasseur #hunter #hunting #hunt #wildboar #blaserr8 #sako #jakthund #jaktlabrador #drevjakt #bäver #bäverjakt #bäverhojt #beaver #jagdhund ...

Nu är snön nästan borta även om norrsidorna fortfarande är vita på sina ställen. Glädjande är att det vara både gott om skogsfågel, hare och rådjur. Dessutom verkar det bli ett riktigt sorkår.
.
.
.
#jaktliv #jägarliv #skogsliv #eightseasons #friluftsliv #livetiskogen #outdoorphotography #skogstur #svenskjakt #skogsfågel
#orre
...

Another hunting tower ready to use! In my opinion this one looks great!

#Hunting #Huntingstand #Huntingtower #Wildlife #Huntingseason #Huntinglife #jakttorn #Guns #Jakt #Jaktärjakt #Svenskjakt #Jägare #hunter #thehunter
...

Listen to the sound 😅🙌🏼 My best 3D target ever, eleventargets .
Super easy to pull, and awesome size compared to real roe deer 🦌🌿 From this distance, I can’t see the center circle, but pretty happy with the shot placement.

We’re do you typically aim at roe deer when hunting ?
goldtiparrows 🙌🏼 .
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #jagtidanmark #jäger #jaktförlivet #bow #bukkejagt2020 #bowhunting #buejagt #svenskjakt #knækogbræk #jaktfiskeogfriluftsliv #jagenindeutschland #jæger #bowhunter #huntplanapp #forestfables #huntingbuddy #modernoutdoorsman #swarovski #jagenmeinepassion #jägare #denmark
...

Barmark, barmark, barmark. Nog är snö fint men nu äntligen ser vi backen igen och isen på älven gick igår. Gissar att det är fler som njuter.
.
.
.
#älg #elg #moose #hirvi #moosesafari #nature #naturephotos #jaktbilder #alltidpåjakt #svenskjakt #jaktliv #jägarliv #nordichunter #friluftsliv #livetiskogen #skogstur #yournextadventure #dreamdestinations #lifeabovethearcticcircle #urskogens #nurmajärvijaktochfiskecamp
...

Ser bra ut! 😁⁠

#jaktärsmart⁠


#radoantenn #svenskjakt #metsästys #jagt #jaktforlivet #jaktprylar #lafayette #jakt #kaffe #fikapaus⁠
#lafayetteradio #jaktradio #jaktutrustning #fika #smörgås
...

Nissan Navara WT Jakt Edition #hedinbil #halmstad #wtmetall #jakt #svenskjakt #nissan #navara #jaktbil #madebytim ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay