måndag 6 april

Jakt & prylar

Publicerad 2 november 2019 - 15:40

P-O Holmberg och Anders Glavhammar visar sin smått unika uppfinning där träffområdets pappmarkering automatiskt byts ut.

P-O Holmberg och Anders Glavhammar visar sin smått unika uppfinning där träffområdets pappmarkering automatiskt byts ut. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kluriga ”oppfinnar-jockar” fixade unik harbana

Premium

Skyttarna och jägarna Anders Glavhammar och P-O Holmberg är riktiga ”oppfinnar-jockar”.
Under många mörka vinterkvällar har de klurat, mekat och uppfunnit. I våras var den klar: en unik harbana som är till glädje för både jägarskolelever och garvade skyttar.

Sunderby sport- och jaktskytteklubb utanför Luleå i Norrbotten kan sedan i våras stoltsera med en smått unik harbana. Det unika är att träffområdet i papper, som markerar antal hagel som träffat, automatiskt byts ut och att markeringen sker med hjälp av kameror och en dator.

– Det är många vinterkvällar som vi funderat, diskuterat och mekat, konstaterar Anders Glavhammar när han tillsammans med kompisen P-O Holmberg förevisar anläggningen.

 

P-O Holmberg och Anders Glavhammar berättar att Sunderby sport- och jaktskytteklubb har elva skyttebanor, från nybörjarbana hagel, till älgbana och sportingbanor. Foto: Lars-Henrik Andersson

Harbanan består av två harfigurer i plåt som är monterade på en större plåt på ett vagnchassi som tidigare använts för en älgfigur. Motorn som drar vagnen kommer från en älgbana, likaså rälsen. Men själva mjukvaran och på det sätt markeringen sker är nytt.

– Jag tror inte det finns någon liknande harbana i Sverige, kanske inte ens i hela världen, säger Anders Glavhammar.

För att skjuta godkänt på det praktiska hagelgevärsprovet, krävs åtta hagel i både det vänstergående och det högergående markmålet. Avståndet är 20 meter och provtagarna får ladda och avlossa två skott per löp.

 

Via kamerorna i vagnsboden ser funktionären antal träff i mittcirkeln på harfiguren. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Tidigare hade vi harfigurerna hängande i en stålvajer med en papperslapp i träffområdet. Då fick man gå fram och markera. Med den här harbana slipper man det. Vi sparar tid samt att provtagarna ser var svärmen träffar på den stora plåten, berättar P-O Holmberg.

 

Fungerat utan problem

De är mycket nöjda med anläggningen som fungerat utan problem hela våren och sommaren.

– Det enda vi ska förbättra är att byta ut plåten, den som nu är monterad är fyra millimeter tjock, men har börjat bukta ut lite här och var av alla träffar, säger Anders Glavhammar.

 

Anders Glavhammar skjuter mot den rörliga harfiguren som är synligt under 2,5 sekunder. Foto: Lars-Henrik Andersson

De berättar att de stora fördelarna nu är att både funktionär och skytt ser var svärmen tar. Markeringen sköts med hjälp av en dator och några knapptryckningar på en fjärrkontroll. Det har gjort att funktionärernas arbete underlättats betydligt. Det går snabbare, nu när funktionären slipper springa fram och tillbaka för att markera markmålet. Något som leder till att fler skyttar hinner öva under en kväll.

– Tidigare tog det mycket längre tid vilket gjorde att man inte hann med särskilt många skyttar under en kväll, säger Anders Glavhammar.

 

Pappersrulle med motor

De finurliga lösningarna, exempelvis pappersrullen med en motor som matar fram ett nytt träffområde, har han och P-O Holmberg själva kommit på. Det finns även ett räkneverk kopplat till frammatningen av nytt papper.

– Vi har använt motorn från en vindrutetorkare, gavelplåten till pappershållaren tog vi från gamla vägskyltar. Den här upphängningslösningen hittade vi på Ikea, säger Anders Glavhammar och när han demonstrerar harbanan.

 

Via en fjärrkontroll sköter funktionären harbanan. Foto: Lars-Henrik Andersson

De har inte tagit patent på sin uppfinning och förklarar att de inte gjort harbanan för att tjäna pengar. Syftet har varit att underlätta för funktionärer och skyttar.

– Det var väl en och annan i klubben som undrade vad vi höll på med i vintras, säger Anders och P-O och tillägger:

– Vi har inte haft några driftstörningar. Och nu är det inte längre någon som är skeptisk till vår uppfinning.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Första lockräven i år och första på film, synd bara att kameran tappa skärpan efter första skottet. Blev ett stressigt läge, efter 20min står det helt plötsligt en räv i myrkanten till vänster om mig och ser väldigt nervös ut. När jag vrider om kastar den och börjar trava ifrån mig. Lägger mig då ner iom att hållet är drygt, försöker få den och stanna med harskrik men den fortsätter. Ropar då fast den och skjuter, den kastar om och skenar mot närmaste skogskanten men andra skottet tar bra och den slår omkull. En av dem absolut roligaste jaktformerna!

#wildernesshunting #lockjakt #rävlock #predatorcalling #foxcalling #hunt #охота #winterhunting
#wildernesshunting #vildmarksjakt #jakt #rävjakt #predatorjakt #vakjakt #hunting #vinterjakt #nordichunter #dinjaktbild #svenskjakt #nordiskjakt #huntem #oxota #jagd #predatorhunting #swedishhunting
...

Söndagsmiddag vildsvin/revbensspjäll 😉
#vildsvin#rotgrönsaker#egenbearnaisesås#svensktsmör#svenskaägg#svenskjakt
...

3000 följare! Stort tack till er alla som verkar tycka att vi är någorlunda intressanta att följa här på Instagram! Ni är guld värda!😄🍾 #jagd #nature #jakt #vilt #dovhjort #kött #wildlife #caza #jakttrion #svenskjakt #jägare #jaga #jagd #jäger #chasse #chasseur #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #blaserr8 #sako #sakopowerhead #zeisshunting #zeiss ...

Hantverk av Kay Embretsen - Bygdens knivmakare.

Se mer på kayembretsen
...

Tidig morgon, resulterade till 17st!
-
-
-
-
-
-
-
-
#jakt #svenskjakt #swe_hunters #hunt #hunting #huntlife #huntinglife #jagt #jagd #nordichunter #beretta #kråkjakt #crowhunting #cms #cmscalls #nastycrow #jjbilden
...

When im hunting with my eagle owl it feels he is like Frankenstein. He is made of different body parts and No one likes him. Every bird in the forest screams and attacks him while I keep him safe with my shotgun. ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay