tisdag 19 mars

Jakt & prylar

P-O Holmberg och Anders Glavhammar visar sin smått unika uppfinning där träffområdets pappmarkering automatiskt byts ut.

P-O Holmberg och Anders Glavhammar visar sin smått unika uppfinning där träffområdets pappmarkering automatiskt byts ut. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kluriga ”oppfinnar-jockar” fixade unik harbana

Premium

Skyttarna och jägarna Anders Glavhammar och P-O Holmberg är riktiga ”oppfinnar-jockar”.
Under många mörka vinterkvällar har de klurat, mekat och uppfunnit. I våras var den klar: en unik harbana som är till glädje för både jägarskolelever och garvade skyttar.

Sunderby sport- och jaktskytteklubb utanför Luleå i Norrbotten kan sedan i våras stoltsera med en smått unik harbana. Det unika är att träffområdet i papper, som markerar antal hagel som träffat, automatiskt byts ut och att markeringen sker med hjälp av kameror och en dator.

– Det är många vinterkvällar som vi funderat, diskuterat och mekat, konstaterar Anders Glavhammar när han tillsammans med kompisen P-O Holmberg förevisar anläggningen.

 

P-O Holmberg och Anders Glavhammar berättar att Sunderby sport- och jaktskytteklubb har elva skyttebanor, från nybörjarbana hagel, till älgbana och sportingbanor. Foto: Lars-Henrik Andersson

Harbanan består av två harfigurer i plåt som är monterade på en större plåt på ett vagnchassi som tidigare använts för en älgfigur. Motorn som drar vagnen kommer från en älgbana, likaså rälsen. Men själva mjukvaran och på det sätt markeringen sker är nytt.

– Jag tror inte det finns någon liknande harbana i Sverige, kanske inte ens i hela världen, säger Anders Glavhammar.

För att skjuta godkänt på det praktiska hagelgevärsprovet, krävs åtta hagel i både det vänstergående och det högergående markmålet. Avståndet är 20 meter och provtagarna får ladda och avlossa två skott per löp.

 

Via kamerorna i vagnsboden ser funktionären antal träff i mittcirkeln på harfiguren. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Tidigare hade vi harfigurerna hängande i en stålvajer med en papperslapp i träffområdet. Då fick man gå fram och markera. Med den här harbana slipper man det. Vi sparar tid samt att provtagarna ser var svärmen träffar på den stora plåten, berättar P-O Holmberg.

 

Fungerat utan problem

De är mycket nöjda med anläggningen som fungerat utan problem hela våren och sommaren.

– Det enda vi ska förbättra är att byta ut plåten, den som nu är monterad är fyra millimeter tjock, men har börjat bukta ut lite här och var av alla träffar, säger Anders Glavhammar.

 

Anders Glavhammar skjuter mot den rörliga harfiguren som är synligt under 2,5 sekunder. Foto: Lars-Henrik Andersson

De berättar att de stora fördelarna nu är att både funktionär och skytt ser var svärmen tar. Markeringen sköts med hjälp av en dator och några knapptryckningar på en fjärrkontroll. Det har gjort att funktionärernas arbete underlättats betydligt. Det går snabbare, nu när funktionären slipper springa fram och tillbaka för att markera markmålet. Något som leder till att fler skyttar hinner öva under en kväll.

– Tidigare tog det mycket längre tid vilket gjorde att man inte hann med särskilt många skyttar under en kväll, säger Anders Glavhammar.

 

Pappersrulle med motor

De finurliga lösningarna, exempelvis pappersrullen med en motor som matar fram ett nytt träffområde, har han och P-O Holmberg själva kommit på. Det finns även ett räkneverk kopplat till frammatningen av nytt papper.

– Vi har använt motorn från en vindrutetorkare, gavelplåten till pappershållaren tog vi från gamla vägskyltar. Den här upphängningslösningen hittade vi på Ikea, säger Anders Glavhammar och när han demonstrerar harbanan.

 

Via en fjärrkontroll sköter funktionären harbanan. Foto: Lars-Henrik Andersson

De har inte tagit patent på sin uppfinning och förklarar att de inte gjort harbanan för att tjäna pengar. Syftet har varit att underlätta för funktionärer och skyttar.

– Det var väl en och annan i klubben som undrade vad vi höll på med i vintras, säger Anders och P-O och tillägger:

– Vi har inte haft några driftstörningar. Och nu är det inte längre någon som är skeptisk till vår uppfinning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay