söndag 25 februari

Jakt & prylar

Så kan låsspray och låsolja användas i vapnet. Foto: Filip Örnerkrans

Kan jag använda låsolja i vapnet?

Premium

Joel: Jag har sett att du ­använder låsolja för att ta bort snö i pipan. Jag gissar att du sprutar in en relativt ordentlig dos från patronläget, kanske snurrar vapnet en gång för att sprida vätskan och sedan låter den rinna ur bara. Men efter det: skjuter du något läskskott?
Jag har en ryggsäck där vapnet kommer att sitta så att kvarvarande olja rinner tillbaka i mekanismen. ­Bedömer du det som ­problematiskt på något sätt? Om så, kan upp­tiningsspray vara ett bra ­alternativ då eller är den ­vätsk­an dålig för vapnet?

Vapenexpert Filip Örnerkrans svarar:

Ja, olyckligtvis händer det att vapnet fryser ihop och/eller att man får snö i pipan. Får jag snö i pipan brukar jag försöka använda ett läsksnöre, men om inte det går använder jag låsspray. När vapnet frusit ihop har jag oftast burit bössan i ryggsäckshölster och det har ramlat ner snö i hölstret. Det blir varmt mot ryggen vilket gör att snön smälter för att sedan frysa.

Fråga om vapen: Varför kärvar halvautomaten när jag skjuter med ljuddämpare?

Då kan det bli rejäl isbildning på vapnet. Jag har ett par knep för att förebygga detta.

 

Låsolja och spray

Man bör skilja på låsolja och låsspray. Låsoljan (grafit) är mer trögflytande och den kan jag använda utvändigt på slutstycket och på vissa rörliga delar som axlar med mera, ett mycket tunt lager behövs. Det går naturligtvis att använda vanlig vapenolja, men var noga med att den har låg fryspunkt.

Ändra från höger- till vänsterskytt

När det frusit använder jag mig av en klassisk låsspray. Jag kan spruta både framifrån och bakifrån beroende på hur det frusit. Ibland är det slutstycket som fryser fast och inget i pipan. Sprayen löser upp isen och dunstar sedan till stor del.

 

Läsksnöre

I fält har jag inte oroat mig så mycket för om det rinner in i mekanismen, men det är inte fel att ha med en trasa. Jag har också alltid med mig ett läsksnöre med borste så att jag kan dra ur pipan i fält vid behov. När jag kommer hem drar jag rent pipan och torkar ur/blåser rent mekanismen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay