torsdag 28 mars

Jakt & prylar

Inrikesministern villig se över vapenlagstiftningen

Inrikesminister Anders Ygeman (S) får en demonstration om ett vapens vitala delar och hur de märks av Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa till höger. Till vänster Peter Bredelius på Widforss i Stockholm där träffen med ministern hölls. Foto: Jan Henricson

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är villig att diskutera en översyn av vapenlagstiftningen, för att därigenom minska byråkratin i samband med licenshanteringen. Det sa han vid ett möte med företrädare för Jägareförbundet och vapenhandeln på Widforss i Stockholm på tisdagseftermiddagen.

Troféer, jaktutrustning och mängder med vapen. För en diskussion om vapen i allmänhet och jaktvapen i synnerhet var miljön den rätta i Widforss stora och välinredda vapenrum.
Anders Ygeman hade slitit sig från andra plikter för att under en dryg timme lyssna på hur vapenhandlare och jägare ser på problemen med i första hand polisens långa handläggningstider av licensärenden.
Från Sveriges Vapenhandlares förening deltog ordföranden Anders Lindström som också är vd för Sako Sweden, från Widforss var Peter Bredelius med och från Jägareförbundet, som tagit initiativ till träffen, deltog juristen Ola Wälimaa.

Långsiktiga åtgärder efterlystes
En viss del av mötet kom att handla om förslagen till EU:s reviderade vapendirektiv, men eftersom det i nuläget inte är något direkt nytt att säga om det, stod de inhemska bekymren med i första hand långa handläggningstider i fokus.
Inledningsvis fick Anders Ygeman, och hans politiske sakkunnige Johan Moström, en demonstration av hur en vapenaffär går till, vad gäller den enskildes licensansökan, butikens pappersarbete, etc. Då diskuterades också vad som är vitala delar på ett vapen, och märkningen av desamma.
Ola Wälimaa efterlyste en dialog med justitiedepartementet om vad som kan förändras i vapenlagstiftningen, för att minska administrationen och därmed ge polisen möjlighet att arbeta med de viktigaste frågorna.
– Vi är tacksamma för att inrikesministern initierade ett regeringsuppdrag till polisen för att få ner handläggningstiderna. Och åtgärderna som presenterades i delrapporten som kom förra veckan har vi inget emot. Men det krävs också åtgärder på lång sikt för att få bestående effekter, sa Ola Wälimaa.

Flera förslag
Flera förslag till förändringar i lagstiftningen fördes fram under mötet, som avskaffad licensplikt för ljuddämpare, avskaffad behovsprövning för femte och sjätte vapnet i vapengarderoben samt slopat krav på införseltillstånd för EU-medborgare med EU:s vapenpass.
Anders Lindström och Peter Bredelius föreslog också att vapenhandlarna ska få möjlighet att ställa på ett vapen i samband med ett vapenbyte. I dag har handlarna rätt att avföra ett inbytt vapen ur registret.
– Men om vi får föra på ett likadant vapen skulle mycket vara vunnet. Det handlar då om att vi byter vapen för vapen, en hagelbössa mot en annan, en klass 1-studsare mot en i samma klass, sa Anders Lindström. Vapenägaren får med sig ett intyg från oss och med modern teknik för vi över uppgifterna om vapnet till polisen som skickar den permanenta licensen.
Ola Wälimaa menade att det i samband med att de ändringar i EU:s vapendirektiv som ändå blir fallet, ska lyftas in i svensk lagstiftning öppnas ett fönster för att också göra andra förändringar.

Kallar till överläggningar
Och inrikesministern är positiv till förslaget. Han sa sig vara villig att kalla till överläggningar med berörda parter för att diskutera bland annat de frågor som just tagits upp.
– Självklart är jag intresserad av det. Säkerheten kommer först, men finns det lösningar som är rationella och effektiva är det bara bra. Det är ingen som vinner något på att det är besvärligt för vanligt folk, om det finns enklare sätt, sa Anders Ygeman och fortsatte:
– Så länge vi har en gemensam utgångspunkt vill vi diskutera hur vi kan göra det här bäst, med de olika intressenterna. Jag tycker att det borde vara enkelt att lösa de här frågorna.
Anders Lindström och Peter Bredelius berörde också problemen i lagstiftningen vad gäller förvaring hos annan. Likaså den otydlighet som finns kring hur vapnet ska förvaras vid längre transporter.
– Vapenägarna är mycket angelägna om att göra rätt. Men lagstiftningen är så otydlig att vi inte har några bra svar när de ringer och frågar om sådana saker, sa Peter Bredelius.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay