söndag 14 april

Jakt & prylar

Avfyrningen är en mycket viktig del av skyttet som du bör öva på. Foto: Filip Örnerkrans

Hur tränar jag bort en ryckig avfyrning?

Premium

Sten-Åke: Jag fick höra att jag behövde öva på min avfyrnings­teknik när jag stod på älgbanan tidigare i höstas. Tydligen rycker jag av skotten när jag skjuter. Hur tränar jag detta bäst och hur gör man en bra avfyrning?

Vapenexpert Filip Örnerkrans svarar:

Det du beskriver är faktiskt ett mycket vanligt fel. Nackdelen med en ryckig avfyrning är att skytten påverkar vapnet i större omfattning än om avfyrningen görs på rätt sätt. Grunden är att känna sitt vapen och känslan i avtrycket väl. 

Vad ska jag välja – pistolgrepp eller tumhålskolv?

Jag anser att fingret ska vara i kontakt med avtryckaren genom anläggningen för att undvika en stor avfyrningsrörelse när vapnet väl kommer till axeln. Det kan vara svårt att hantera om trycket är för lätt, varför jag förordar att avtryckets motståndsvikt är över ett kilo på vapen för normal jakt.

 

Krama av skottet

En god avfyrning görs bäst genom att krama av skottet. Handen ska ha ett gott grepp som inte orsakar onödiga spänningar. Pekfingrets yttre led är i stort sett det enda som ska röra sig i handen. Ju fler muskler som arbetar, desto mer kommer du att påverka vapnet under avfyrningen. Jag lägger ett grundtryck på avtryckaren när vapnet kommit till axeln och ökar trycket när siktet funnit den plats jag vill.  Stora eller kraftiga rörelser är alltså av ondo. 

Fråga om vapen: Kan jag ladda med gammalt krut?

Om greppet är bra och fingret ligger rätt på avtryckaren ska pekfingret röra sig rakt mot tumroten. 

Jag har många gånger hört argumentet att man inte ska ha fingret på avtryckaren om man inte avser att skjuta. Men om man däremot i avfyrningsögonblicket gör hela rörelsen från kolvsidan till avtryckaren och direkt trycker av, blir ofta effekten att vapnet dippar i avfyrningen med ett dåligt skott som följd. Det är alltså en balans mellan säker vapenhantering och god kännedom om just ditt tryckes beskaffenhet som gör skillnaden.

 

Torrklicka

Tränar gör du bäst genom att torrklicka ditt vapen. 

Genom repetition skapar du ett muskelminne som hjälper dig att alltid avfyra på samma sätt. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay