tisdag 26 maj

Jakt & prylar

Publicerad 9 januari 2016 - 08:34

Blyammunition borde förbjudas. Det anser Jon Arnemo, professor och delvis verksam vid SLU i Umeå. Foto: Lars-Henrik Andersson

Blyammunition borde förbjudas. Det anser Jon Arnemo, professor och delvis verksam vid SLU i Umeå. Foto: Lars-Henrik Andersson

Han vill förbjuda blyammunition

– Det finns ingen anledning i dag att skjuta med blyammunition. Det finns fullgoda alternativ, hävdar den norske professorn Jon Arnemo och får delvis stöd av Svenska Jägareförbundet.

Jon Arnemo är själv jägare. Det framhåller han mycket tydligt vid inledningen av sin föreläsning som han höll vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå strax före jul.
Han berättar att han själv jagat mycket med blyammunition, fram till den dagen han började studera ämnet. Studier som ledde fram till slutsatsen att det inte är hälsosamt att använda blyammunition.
– Det är konservativa tankar bland jägarna runt det här med blyammunition. Sedan har riskerna inte varit kända så länge. Det har också varit större fokus på blyfri hagelammunition i våtmarksområden än på blyfri kulammunition. Dessutom skriver inte jaktpressen så mycket om den forskning som pågår i ämnet, säger Jon Arnemo.
Han fortsätter:
– I dag finns alternativ till blyammunition och som inte är nämnvärt dyrare. Det finns knappt kvar några argument för att använda blyammunition, förutom då att kaliber 6,5 kan bli nedklassad inte godkänd för jakt på exempelvis älg.

 

Förstår problematiken

Jon Arnemo säger sig förstå problematiken och att det är många jägare som jagar älg med 6,5×55.
Jon Arnemo betonar flera gånger effekten på hälsan, och att låga doser av bly som jägare får i sig via viltkött på sikt inte är bra.
– Äter du en älgburgare som är full av bly en gång om året så betyder det ingenting, men för en del familjer är älgkött huvudkällan till proteinintag. Man kanske äter älgkött flera gånger i veckan.

 

Diffusa symptom

Jon Arnemo berättar att det som gör det så svårt att påvisa de negativa hälsoeffekterna är att symptomen är diffusa. Det kan handla om sömnproblem och högt blodtryck. Det kan vara svårt att bevisa att det beror på för mycket bly via maten.
Förutom hälsoeffekterna menar Jon Arnemo att blyrester i slaktavfall och räntor hamnar i naturen och att rovdjur därmed riskerar få i sig för höga blyhalter.
– Bly är giftigt för både människor och djur. Det är vetenskaplig fakta, säger Jon Arnemo.
– Vi behöver inte mer fakta. Allt handlar i slutändan om politik och en mycket stark lobbying från ammunitionstillverkare.

 

Förbundet: Krävs inget förbud

– Vi tolkar resultaten lika, men anser att det inte krävs något förbud mot blyammunition utan att folk kan få välja själva, säger Fredrik Widemo, forskningsansvarig vid Svenska Jägareförbundet.
Inte minst därför att det i dagsläget inte finns lagliga alternativ i framför allt kaliber 6,5×55. Jägareförbundet har tillsammans Livsmedelsverket analyserat hur mycket man bör skära bort runt sårkanalen för att undvika få blyrester i köttet.
– Vi rekommenderar att man först skär bort allt kött som ser påverkat ut. Därefter gör man rent kniven och skär bort ytterligare tio centimeter till synes opåverkat kött i radie runt det skottrensade området. Med korrekt kötthantering och rätt hantering av slaktavfall och räntor går det att lösa problemen. Det är dock mycket mindre jobb och blir mer kött kvar om man skjuter med blyfria alternativ, samtidigt som man inte behöver fundera över vad man ger familjen, säger Fredrik Widemo.
Jon Arnemo anse att det inte räcker att skära bort en decimeter runt det skottrensade området.
– Där är vi inte överens, säger Fredrik Widemo.

Förbundets rekomendation vid skottrensning

Jägareförbundet rekommenderar att man först skär bort allt kött som ser påverkat ut. Därefter gör man rent kniven och skär bort ytterligare tio centimeter till synes opåverkat kött i radie runt det skottrensade området.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Sommar!
bergåkrajaktochviltvård #bjovv #jägare #jägarexamen #jaktlicens #naturlära #bergåkra #viltvård #hälsingland #hunting #education #wildlife #nature #häst #horse #sweden #outdoor #naturelover #naturbilder #jaktbilder #svenskjakt #södermanland
...

Grattis till en fin kronhjort! 👌🏻⁠

Bild m.stedt⁠

#jaktprylar #lafayette #jakt #jaktenkanbörja #släpphundarna #drevjakt #lafayetteradio #jaktradio #jaktutrustning #svenskjakt #jagärsmart #metsästys #jagt #jaktforlivet #jaktutrustning #kronhjort #hjortejakt #hjortjakt
...

Äta glass & läsa #svenskjakt 👌 ...

The happiness is obvious when you see my face at the end 🙌🏼🌿🦌 Love all the aspects of hunting, but the feeling of success is beyond almost anything!
Super grateful for this beautiful buck 🦌🌿🙌🏼 .
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #jagtidanmark #jäger #jaktförlivet #bow #bukkejagt2020 #bowhunting #buejagt #svenskjakt #knækogbræk #jaktfiskeogfriluftsliv #jagenindeutschland #jæger #bowhunter #huntplanapp #forestfables #huntingbuddy #modernoutdoorsman #swarovski #jagenmeinepassion #jägare #denmark
...

Härligt att kunna äta frukost ute på bron, till ljudet av fågelkvitter.. samt läsa senaste svensk jakt. #jämtland #ystat #kraftenikokkaffe #svartochrivigt #havregeynsgröt #svenskjakt #svenskajägareförbundet ...

Nu kommer Svensk Jakts juninummer. I tidningen hittar du massor om älgar och älgjakt, ett test av vaksikten, Redskapsboden samt mycket, mycket annat.
Trevlig läsning!

Foto: Robert Nyholm / Mostphotos
.
.
.
.
.
.
.
.#svenskjakt #sverigesjakttidning #älg #redskapsboden #test #jakt #härligatider #vaksikten
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay