tisdag 19 mars

Jakt & prylar

Ett viktigt skäl till namn­bytet på patronerna är att Normas varumärke är inarbetat på stora ­exportmarknader. Norma har i dag ett komplett sortiment av sportpatroner i kaliber 12. Vad gäller kaliber 16 och 20 säljs tills vidare Gyttorppatroner från lagren. Foto: Ulf Lindroth

Gyttorp har blivit Norma

Premium

Generationer svenska jägare har jagat med hagelpatroner från Gyttorp och kul­patron­er från Norma. I framtiden kommer båda att ha namnet Norma. ­
Ändringen syftar till att stärka den svenska ammunitionsindustrin och en följd kan bli billigare jakt­hagelpatroner.

Bakgrunden till förändringen är att Ruag Ammotec köpt Gyttorp genom sitt helägda dotterbolag Norma Precision. Syftet är att kunna erbjuda ett mer komplett ammunitionsutbud. Och eftersom Ruag satsar på exportmarknader, inte minst USA, bedöms det vara en fördel att sälja både kulammunition och hagelammunition under samma namn.

Kjell Edholm.

– Bakgrunden till att använda varumärket Norma är att det är ett större varumärke som sålts i mer än 40 länder, säger Kjell Edholm som är vd på Ruag Ammotec Sweden. Gyttorp har i princip bara sålts i Norden.

Under hösten 2019 lanserades hagelpatroner för jakt under namnet Norma. Även om Norma är ett mycket välbekant varumärke för svenska jägare är deras hagelpatroner en nyhet. Satsningen inleddes med sportpatroner under våren 2019.

Parallellt med denna nyhet påbörjades en utfasning av det lika traditionstunga varumärket Gyttorp.

 

Vuxit  upp med varumärket

Generationer svenska jägare och sportskyttar som vuxit upp med deras patroner får nu vänja sig vid ett nytt namn. Men även om Normas patroner är nyutvecklade med moderna material så har de ursprunget gemensamt med Gyttorppatronerna. De kommer att tillverkas i ammunitionsfabriken i Gyttorp.

Förutom Normas befintliga kulammunition och hagelammunitionen som nu tillkommer har tillverkaren ett nytt sortiment på gång i .22lr. Dessutom ska Norma lansera luftvapenammunition.

– Därmed får vi ett komplett sortiment, säger Kjell Edholm. Det har mottagits väldigt positivt.

Kjell Edholm har själv haft framgångar med Gyttorps ammunition som tävlingsskytt. Han har varit landslagsskytt i olympisk trap och vunnit svenska mästerskap både individuellt och i lag. Han förstår att många kan tycka det är lite tråkigt att se det gamla varumärket Gyttorp tonas ner, men hoppas att de flesta samtidigt uppskattar att det sker en satsning inom svensk ammunitionsindustri.

 

Jaktsortimentet kommer att växa

Ägarbytet och det nya varumärket innebär inga omedelbara förändringar för Gyttorpfabriken. Fabriken har producerat 40–45 miljoner hagel-patroner per år och kommer initialt att ligga kvar på den nivån. En del av patronerna tillverkas för Rottweil, men huvuddelen kommer att produceras för Normas räkning.

– Efterfrågan avgör om det blir en ökning, säger Edholm.

Sport- och övningspatroner i Normas namn lanserades i maj 2019. För närvarande finns ett fullt sortiment av övningsammunition i kaliber 12, både bly- och stålhagelpatroner. Namnen är Norma Steelmax och Norma Leadmax. Under båda namnen finns versioner med 24 och 28 grams laddningar. Vad gäller kaliber 16 och 20 kommer lagren av Gyttorps övningsammunition att säljas av innan produktionen av Normaammunition tar över.

– Jaktsortimentet är först lite begränsat, säger Kjell Edholm. Men det kommer att växa.

 

Vidareutveckling

Normas jaktpatroner introducerades i augusti. De är inte enbart Gyttorps patroner med nytt namn, utan även en vidareutveckling av Gyttorps patroner.

Trots den sena introduktionen hann försäljningen av hagelpatronerna öka med 20–25 procent på den svenska marknaden under 2019, enligt Kjell Edholm. Han hoppas på ytterligare framgångar på exportmarknaderna och räknar med att det kan leda till lägre priser på svensk jaktammunition.

– Med mer export blir det större volymer och mer konkurrenskraftiga priser, säger han. Sportpatronerna säljs redan i så stora volymer att det inte blir någon skillnad, men det kan göra rätt stor skillnad på priset på jaktpatroner om man kan sälja till tio länder i stället för ett eller två, säger Kjell Edholm och fortsätter:

– Det befintliga sortimentet av jakthagelpatroner från Norma är Grouse, Magnum, Special, Wetland och Extra. Där ryms hagelladdningar från 28 till 42 gram i kaliber 12 och laddningsvikten anges direkt efter patronnamnet. De är avsedda att täcka behoven för all svensk hageljakt.

– Normas sortiment kommer att laddas enligt samma grundrecept som tidigare gällt för Gyttorp, berättar Kjell Edholm. Det vill säga att man fokuserar mindre på haglens utgångshastighet än vad många konkurrenter gör.

 

Behagligare rekyl

– En ökad utgångshastighet ger minimal ökning av effekten i målet, eftersom luftmotståndet ökar mer än linjärt i förhållande till ökad utgångshastighet. Ju mindre och lättare hagel man skjuter, desto mindre fördelar får man av ökad utgångshastighet.

Fördelar med den här prioriteringen är enligt Kjell Edholm bättre träffbilder och en behagligare rekyl.

– Det är lätt att tro att en patron med kraftig rekyl är bättre än en patron med mjuk rekyl, säger Kjell Edholm. Men så är oftast inte fallet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay