onsdag 24 april

Jakt & prylar

Kontrollera skruvarna på ditt vapen med jämna mellanrum så undviker du onödiga problem. Foto: Filip Örnerkrans

Fråga om vapen: Kikarsiktesringarna lossnade

Premium

Per-Olof: Det började bli dålig träffbild på min Sauer 303 9,3×62. Jag har missat att efterdra skruvarna till kikarfästet. När jag kände på skruvarna till ringhalvorna (original) till siktet blev jag förskräckt. De satt mycket löst. Efter tio år har metallerna i fäste, skruvar och sikte sträckts ut. De skavda ytorna utan ytbehandling indikerar tydlig att kikaren rört sig. Detta var mycket oväntat och dramatiskt för mig. Hade kunnat bli bom eller skadskjutning. Informera gärna andra jägare om detta.

Vapenexpert Filip Örnerkrans svarar:

Inte helt ovanligt faktiskt. Det är precis som du skriver viktigt att kontrollera skruvarna då och då. Det gäller inte bara skruvarna till kikarfästet utan också de genomgående lådskruvarna med mera.

Problem av det slag du råkat ut för beror faktiskt ofta på att man dragit skruvarna alltför hårt vid montering. Kraften gör då att metallen sträcker sig med tiden.

Sedan kan skruvar också gänga ur sig med tiden. Lägg gärna en droppe mjuk gänglocktight på skruvarna vid montering. Det är alltid viktigt att följa monteringsinstruktionerna. Både för siktet och för ringarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay