söndag 3 december

Jakt & prylar

Att ta fram rätt laddning till just ditt vapen är en intressant process. Foto: Filip Örnerkrans

Fråga om vapen: Hur hittar jag rätt laddning?

Premium

Daniel: Jag har laddat upp ­patroner till min .308 Win i fem olika laddningar, men får ingen att skjuta riktigt så bra som jag önskar. Vad beror det på? Vad ska jag göra för att hitta rätt?

Vapenexpert Filip Örnerkrans svarar:

Följande förutsätter att du har tillgång till aktuella laddata för de komponenter och den kaliber du skjuter. För att hitta rätt laddning behöver du börja med att inhämta lite information. Vilken räffelstigning har din pipa? Det avgör vilka kulvikter som har störst potential att skjuta bra i ditt vapen.

Handladdning – så gör du

Hur lång friflykt har du i ditt vapen med kulan du tänkt ladda? När du har denna information ska du helt enkelt börja med att göra en laddstege. Fem testskott i varje vikt med en halv grains skillnad i krutvikt.

Testskjut din laddstege och bokför noggrant vilken laddvikt som skjuter bäst. Normalt sett får man en kurva från sämre till bättre till sämre igen. När du identifierat vilken laddning som skjuter bäst är det dags att göra en ny stege.

 

Friflykten

Denna gång arbetar du med friflykten, alltså hur djupt du sätter kulan i hylsan. Gör en stege igen med 0,3 millimeters skillnad i kul­isättningsdjup. Fem skott i varje längd upp till maximalt mått.

Kom ihåg att om du har lång friflykt kan patronens totallängd överskrida maxmåttet enligt Commission for the Proof of Small Arms, CIP.

Var noga med att inte ­sätta kulan för grunt. Kulan ska fästa ordentligt i hylsan. Jag ­rekommenderar inte noll i ­friflykt då det ger höga gastryck.

Handladdning: Varför ladda själv?

När du hittat den friflykt som levererar bäst kan du minska eller öka patronlängden med upp till 0,2 mm för att ta det till perfektion.

Om inget av ovanstående fungerar så bör du byta krutsort. Hjälper inte det behöver du testa en annan kula.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.