fredag 17 september

Jakt & prylar

Publicerad 27 maj 2014 - 14:32

Förslag till ändringar i ny vapenlag

I en motion föreslår Sverigedemokraterna att regeringen ska ta fram förslag på hur polisen ska korta de långa handläggningstiderna av vapenlicenser. Senfärdigheten drabbar enskilda, men också jakthandeln som drabbas ekonomiskt när köpta vapen inte kan hämtas ut, och därmed betalas. Foto: Jan Henricson

Varken Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna är fullt ut nöjda med regeringens proposition om skärpningar av vapenlagen. I motioner inför riksdagens debatt och beslut föreslår de förändringar.

Socialdemokraterna tycker inte att regeringen gått tillräckligt långt vad gäller att ge polis och tull de resurser som krävs för att bekämpa införsel och innehav av illegala vapen.
Därför föreslår man att tvångsmedel som hemlig avlyssning och telefonavlyssning ska kunna användas redan vid grovt vapenbrott. Som man tolkar skrivningen i propositionen kan det endast komma ifråga om det rör sig om ett stort antal vapen och det är inte tillräckligt, skriver sju S-märkta motionärer, med justitieutskottets ordförande Morgan Johansson i spetsen.

Tullens uppdrag
Socialdemokraterna passar på att kritisera regeringen för att tidigare utredningar ägnat så mycket tid och uppfinningsrikedom åt att lägga fram förslag som drabbar legala vapenägare, men närmast glömt bort de verkliga problemen med grov organiserad brottslighet, skjutningar i storstäderna och insmugglingen av vapen.
För att motverka det sistnämnda föreslås i S-motionen att tullen ska få större möjligheter. Tullen bör få ett särskilt uppdrag att förhindra vapensmugglingen, och även få möjlighet att kontrollera ID-handlingar för personer uttagna vid tullkontroll.

Slopad auktorisation
I motionen från Sverigedemokraterna, som undertecknats av partiets rättspolitiska talesman Richard Jomshof, förklarar man sig nöjd med att många av de sämsta förslagen som skulle drabbat legala vapenägare inte finns med i propositionen.
Fortfarande finns det brister som kommer att slå mot sportskyttar och jägare, men som inte har någon effekt på de illegala vapnen, skriver motionären som inte vill se ett system där Rikspolisstyrelsen får möjlighet att utifrån egna kriterier auktorisera skyttesammanslutningar.
Med en sådan ordning är det osäkert om kraven blir väl utformade och hur de kommer att påverka sportskyttar och jägare. Det ställer inte SD upp på, skriver man och föreslår istället att kriterierna regleras i lag och förordning för att kunna uppfylla kravet på rättssäkerhet.
I motionen noterar SD också de långa handläggningstiderna för vapenlicenser. För att underlätta för de hundratusentals skötsamma medborgare som utövar sportskytte eller jagar yrkar man att regeringen till nästa statsbudget ska komma med förslag om hur handläggningstiderna ska kortas.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Friends, family and fous - it is time. Fall is upon us.

#jakt #hunt #svenskjakt #agphc
...

Tier-One carbon Tactical bipod looking the part on this Tikka T3x with a stunning PSE Composites E-Lite stock.

megafauna.se
pseriflestocks

Licensen på ljuddämparen lyser med sin frånvaro…

Igenkänningsfaktor?#gun #guns #bipod #athlonoptics #tikkat3x #tikkarifles #jakt #jägare #svenskjakt #vildmarken #jägareförbundet #vildsvinsjakt #älgjakt #smygjakt #rådjursjakt #björnjakt #skyddsjakt #drevjakt #jaktgevär #huntingrifle #jaktliv #jaktbilde #psecomposites #tierone #tieroneeu #tieroneusa
...

Hunting for deer in Norway is not always easy. Actually it’s not easy anywhere!

You need to be focused and sharpen, your senses is on high alert (all the time).

To make the right decision is important and carry’s a big responsibility with it!

This is some of the factors that makes hunting so special in my eyes!

It’s challenging and hard - it’s fun and exciting - you half to bring your best, every time🤩

Looking forward to wonderful season with a lot of challenging moments out in the woods - because that’s something we just have to agree on: it’s what makes us hunters! Hard work and enjoying the wildlife and just carrying for it!

Happy season everyone!

Picture taken by Åsgeir i jeger.no.

blaser_norge swarovskioptik_hunting swazinorge sitkagear_europe lyngdaljaktogfiskesenter jaktbutikken.no normahunting jaktno jaktinord lofotenhuntress sk.sollid jegerstine.no

#jegerno #bukkejakt #jaktbutikken #huntingworldwide #swarovskioptik_hunting #norskejegere #norskjakt #norgesjegere #njff #huntingphoto #huntingislife #jakt #svenskjakt #hunting #jagd #jagt #dinjaktbild #blasernorge #jeger #jegeravisen #jegerpodden #jagt #svenskjakt #chasseresse #cazar #caccia #oxota #cacar #instahunting #inatur #olen
...

SÄSONGSPREMIÄR AV PODDEN JÄGAREN.
Veckans gäst: THOMAS EKBERG

I över 30 år har Thomas tillsammans med sin vapendragare Mikael Jägare dokumenterat jakt. Vi pratar om Thomas uppväxt, hans syn på arvet, utlandsjakt på gott och ont, den nya satsningen med föreningen Sveriges Jägare och mycket mer.

Tack till chevaliersweden swarovskioptik_hunting och jgjaktgbg som sponsrar detta avsnitt.
Och tack till houseofheyman som producerar podden med solkulle och miniatlarge bakom spakarna.

Om ni uppskattar JÄGAREN blir jag såklart jätteglad om ni hjälper till att dela och sprida podden. Tack!
.
.
#podcast #JÄGAREN #chevaliersweden #huntingwithstyle #jakt #jägare #svenskjakt #swarovskioptik_hunting podplay_sverige #hunting #jgjakt
...

#skogsfynd #älghorn #höstfärger #autumn #falldecorations #seskarö #fällhorn #älgtjur #svenskjakt #p4bild ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay