lördag 20 april

Jakt & prylar

Jägarna i Växjö jaktskytteklubb är mycket nöjda med samarbetet med kommunen. Här är klubbens ordförande Magnus Berg och kassören Våge Hagelberg framför en av de bullerdämpande vallar som kommunen både byggt och bekostat. Foto: Jan Henricson

En jaktskyttebana mot strömmen

Vanligtvis handlar nyheter om jaktskyttebanor om begränsningar av skjuttider eller till och med hot om stängning. I Växjö är det tvärt om. Tack vare ett bra samarbete med kommunen som utför och bekostar ett omfattande system av bullervallar tycks skytteverksamheten tryggad.

Växjö växer så det knakar. Nya bostadsområden, skolor, daghem, industrier och allt annat som hör tätorten till kommer allt närmare Växjö jaktskytteklubbs anläggning.

På andra sidan sjön från skjutbanan räknat ligger regementsområdet I 11. Där det tidigare var militär verksamhet finns nu bostäder, företag, restauranger och mycket annat som det inte smäller ifrån.

– Så länge I 11 var ett regemente var det inte många som funderade på att det sköts även hos oss. Man kan säga att skotten som hördes härifrån drunknade i den militära verksamheten som de flesta var positiva till. Nu är det annorlunda, säger Magnus Berg som är ordförande i Växjö jaktskytteklubb.

 

Få störningar

Han och kassören Våge Hagelberg har de senaste åren funderat mycket på vad som ska hända med deras skjutbana i och med att staden kommer allt närmare. Blir det begränsningar i skjuttider? Måste verksamheten flytta någon annan stans?

– Att flytta är egentligen inget alternativ. Det är nog mycket svårt att i dagens läge hitta en plats där vi inte skulle uppfattas som störande, säger Magnus Berg.

Några särskilda besvär för boende och andra har det inte varit under åren. I varje fall har inte mer än ett och annat klagomål kommit till styrelsens kännedom.

Man har på eget initiativ infört vissa begränsningar, som att undvika att skjuta vid högtider i den närbelägna kyrkan eller när ridklubben som ligger alldeles intill haft ridtävlingar.

– I övrigt har vi stora möjligheter. Vardagar mellan klockan 7 och 21 och på helgerna mellan 9 och 21. Det är inte mycket att klaga på, säger Våge Hagelberg.

Vidare har klubben genomfört åtgärder på eget initiativ och med egna medel, till exempel med bullerdämpande byggnationer vid älgbana och inskjutningsbana. Mätningar som kommunen gjort visar också att bullret från banan redan nu ligger inom acceptabla nivåer.

 

Bullervallar byggs

Nils Posse som äger Bergkvara gård arrenderar ut marken där Växjö jaktskytteklubb har sin skjutbana. Han är mycket positiv till verksamheten. Foto: Jan Henricson

Klubben arrenderar marken av Bergkvara gård vars ägare Nils Posse är positiv till verksamheten. Kanske inte att undra på då han är ordförande i Jägareförbundet Kronoberg och själv aktiv jägare.

– En rolig detalj är att min farfar skrev det första kontraktet med förra ordföranden Frederik Kjellsons farfar för 60 år sedan. Klubben hade jubileum förra året, berättar Nils Posse när Svensk Jakt möter honom på Bergkvara.

Men åter till skjutbanan där det pågår ett omfattande byggnadsarbete – av bullervallar. Magnus Berg fick idén när han var på en resa till England tillsammans med Susegården, där han är skjutinstruktör.

På anläggningen West London såg han hur man dämpat ljuden med ett omfattande system av bullervallar. När Magnus kom hem tog han kontakt med kommunen för att diskutera en liknande lösning för banan i Växjö.

– Kommunen är mycket bra. Personalen på stadsplaneringen är välvilligt inställda, de löser problem och hanteringen är snabb, berömmer Magnus Berg och Våge Hagelberg.

 

Vinner och vinner

På kommunen som samtidigt hade ett behov av att deponera schaktmassor från stadens nybyggnationer såg man omgående möjligheter som innebar en vinst för alla parter.

– Nu bygger och bekostar kommunen bullervallar som sammanlagt blir uppskattningsvis en kilometer långa när allt är klart. Medelhöjden är åtta-nio meter och tänk vilken sportingbana vi får när vi utnyttjar dem till att få upp kastarna på riktigt höga höjder. Målsättningen är att komma ner till nivåer på buller som till och med är acceptabelt vid nybyggnation, säger Magnus Berg.

Så nu ser jägarna – det är mestadels sådana som använder banan för träning, det rena sportskyttet är litet – framtiden an med tillförsikt.

– Vi är cirka 650 medlemmar i klubben som på årsbasis skjuter ungefär 150.000 skott. Det är en viktig verksamhet för jägarna och för många ungdomar. Klart att det känns bra att vi och kommunen tillsammans nått en sådan här lösning, säger de båda jaktskyttarna.

 

 

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay