tisdag 19 mars

Jakt & prylar

Foto: Ulf Lindroth

Foto: Ulf Lindroth

Det här med ljuddämpare och utgångshastighet

Premium

Det vädras ofta teorier om ljuddämparens betydelse för utgångshastigheten. Men teori bör varvas med praktik, så vi blandade kalibrar, ­ammunition och ­dämpare och sköt i kronograf.
Så här blev resultaten.

När ljuddämpare var något nytt hörde man många jägare som trodde att utgångshastigheten sjönk med ljuddämpare. Sedan klarnade bilden något. Kortar man pipan för att montera dämpare så får man förstås lägre utgångshastighet, men skruvar man av och på dämpare på samma pipa händer inget med hastigheten.

Eller?

Någon säger att det inte gör ­skillnad alls. En annan att hastig­heten ökar med ljuddämpare. Själv har jag sett exempel på det senare, men betyder det att det alltid är så?

 

Inte nödvändigtvis.

Olika studsare och ljuddämpare Vi packade oss ut till skjutbanan med kronograf, studsare i 8x57JS, .308 Win, 6,5×55 med 58, 60 och 70 centimeters pipa, samt en .204 Ruger. Med följde även ett antal dämpare och en rejäl mix av ammunition. Väl där sköts varje vapen med en eller två ammunitionssorter med respektive utan dämpare. Om hastig­hetsvariationen var stor sköts tio skott med respektive utan dämpare, om den var liten sköts fem skott med respektive utan dämpare. Därefter räknades genomsnittlig hastighet ut för varje kombination. Det blev åtta kombinationer av vapen och ammunition.

I ett enda fall var genomsnittshastigheten lägre med dämpare än utan. Då handlade det om mycket blygsamma två meter i sekunden. Detta var med Lapua Mega i .308 Win, där patronerna tyvärr bara räckte till fem plus fem skott. Även om serierna var mycket jämna i hastighet, med en ­variation på fyra respektive sex meter i sekund­en, så tror jag att den lilla skillnaden mellan 765 och 767 meter i sekunden berodde på slumpen och skulle ha jämnats ut i längre serier.

 

Två intressanta resultat

I ett fall var hastigheten exakt lika stor med och utan dämpare. Det var med Norma Jaktmatch i 6,5×55 och 70 centimeters pipa. Resultatet där var stabila 874 meter i sekunden med en variation på nio respektive 13 meter i sekunden. I sex fall var hastigheten större med dämpare än utan.

Eftersom en minskning på två meter i sekunden just avrundats till oförändrad hastighet gör vi detsamma med en ökning på en meter i sekunden (Norma Jaktmatch i 6,5×55 med 60 centimeters pipa) samt en ökning på två meter i sekunden (Sierra Blitzking 2,5 gram i .204 Ruger med 65 centimeters pipa).

Det ger oss två intressanta resultat:

Det ena är att av åtta kombination­er av vapen och ­ammunition ger fyra oförändrad utgångshastighet med och utan ­dämpare. Fyra ger ökad utgångs­hastighet med ­dämpare.

Det andra är att det inte finns någon omedelbar koppling ­mellan förändringen och kulvikt eller utgångshastighet.

Två av de opåverk­ade kombinationerna är dels testets lättaste och snabbaste kula, dels testets tyngsta och långsammaste – en kula på 2,5 gram som skjuts i cirka 1 155 meter per sekund ur en .204 Ruger, samt en kula på 12 gram som skjuts i cirka 766 meter per sekund ur en 8x57JS.

 

Mindre hastighetsökningar

Personligen trodde jag att en kort pipa och en dämpare som byggde mycket på piplängden kanske skulle ge större hastighetsökning än en lång pipa och en kort dämpare. Men resultaten ger inget direkt stöd för en sådan teori. I de fall där ljuddämpare ger ökad hastighet ligger ökningarna mellan fem och åtta meter i sekunden. Det är inga stora ökningar, nästan bara tillräckligt för att vara intressant som fenomen.

 

Det fanns inget uppenbart samband mellan hur ­mycket ljuddämpare ­förlängde piplängden och hur mycket utgångshastigheten förändrades. Foto: Ulf Lindroth

Det fanns inget uppenbart samband mellan hur ­mycket ljuddämpare ­förlängde piplängden och hur mycket utgångshastigheten förändrades. Foto: Ulf Lindroth

Den största förändringen är blygsamma åtta meter per sekund. Den kommer ur en snabb laddning med Norma MRP-krut bakom en Hornady ELD-X 9,3 gram i 6,5×55. Gissningsvis finns det en del oförbränt krut kvar i ekvationen då kulan lämnar pipans mynning inuti dämparen. Detta gäller troligen även för den rappa laddningen med Lapua ScenarL 8,8 gram i 6,5×55. Huruvida det är sant för fabriksladdningarna med Lapua Scenar 10 gram i .308 Win och Norma Jaktmatch 8 gram i 8x57JS låter jag vara osagt.

Den senare hade en relativt stor variation i hastighet inom tioskottsserierna (29 respektive 17 meter per sekund) så åtminstone i det fallet kan slumpen ha haft del i resultatet. Därmed återstår tre kombinationer av kalibrar, piplängder, patroner och dämpare som gav högre utgångshast­ighet med än utan ljuddämpare. I samtliga fall handlar det om patroner med laddningar som ger tämligen respektabla hastigheter, en i .308 Win och två i 6,5×55.

Gör detta oss klokare? ­Troligen bara på marginalen. Men den som ­legat sömnlös över risken att ljuddämparen sänker utgångshastigheten kan kanske äntligen få ro.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay