torsdag 9 december

Jakt & prylar

Publicerad 26 mars 2014 - 14:42

Caesar Guerini – vapenpresentation

Caesar Guerini Summit Black.

Det italienska märket Caesar Guerini är inte särskilt välkänt i Sverige, men har en del intressanta vapen på sin repertoar.

Utomlands är Caesar Guerini mer välkänt, inte minst i sportskyttesammanhang där några i världseliten skjuter med detta märke. Modellen vi tittar närmare på denna gång heter Summit Black och lämpar sig inte direkt för rörlig jakt.

Vapnet har 81 centimeter långa pipor, som dessutom förlängs två centi­meter när chokerna sätts i. Testvapnet vägde hela fyra kilo. Hög vapenvikt uppskattas inte när man bär vapen långa sträckor, men om vapnet balanseras väl märker man inte så mycket av vikten vid skytte – och rekylen är mindre kännbar.

Ställbar kolvkam
På skjutbanan uppskattades pip­längden som gav ett gott driv i svingen mot sidgående mål. Summit Black har en välgjord ställbar kolvkam som också kan ställas i sidled. Vänsterskyttar kan ändra kolvkammen till att passa även vänsterbruk. Isärplockat ser vapnet ut som förväntat i prisklassen.

Putsen på mekanismen är klart godkänd och det mesta ser gediget ut. Inpassning av kolvträ och bak­kappa är bättre än hos många konkurrenter i samma prisklass. Summit Black har enkeltryck, men saknar pipväljare, vilket kanske kommer att saknas av sporting­skyttar som vill kunna välja pipa till dubbléerna. Vapnet har manuell säkring vilket de flesta föredrar på ett mer renodlat sportskyttevapen.

Ett sportskyttevapen
erduvebössan från Caesar Guerini levereras med en smäcker och välgjord koffert och åtta choketuber. Foto: Mattias LiljaLite förvånande är att vapnet har patronläge bara för kaliber 12/70. Vi hade väntat oss tretums patronläge (12/76) på ett så pass tungt vapen som utan vidare borde svälja den tyngre laddningen. Men återigen, detta är ett sportskyttevapen och sådana patroner är endast i sällsynta fall längre än 70 millimeter. Till vapnet medföljer en smäcker och välgjord vapenkoffert med vackert mörkröd klädsel.

Vapenstrumporna som följer med i koffert­en kanske verkar lite löjeväckande, men de bidrar till att behålla inredningen fräsch i längden. Medföljer gör också verktyg och hela åtta choketuber i alla borrningar vilket är generöst.

Bäst för skjutbanan
Sammanfattar vi Caesar Guerini Summit Black finner vi en tung och lång hagelbössa som bäst lämpar sig för skjutbanan. Inget vapen för rörlig jakt, men jägaren på kvällssträck efter änder i medvind lär uppskatta skjutegenskaperna.

Detta är inget billigt vapen och ett litet frågetecken får nog sättas för andrahands­värdet i en jämförelse med mer kända märken.

Caesar Guerini Summit Black

Leverantör: Jaguargruppen
Pris: 37.900 kronor
Vikt: 4,0 kilo
Piplängd: 81 centimeter
Kaliber: 12/70
Finns i vänsterutförande: Ja
Andra liknande vapen i samma prisklass: Beretta 692 Sporting Mch samt Browning Ultra XS.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Loading RSS Feed

#Svenskjakt

Ikväll blev det en Galt! Skytten är nöjd🤩💪🏾 Och julskinkan är räddad 😁🤩🐗
-
#frånskogtillbord #vildsvinsjakt #vildsvin #tikka #swarovski #tjejersomjagar #huntress #huntinglife #jaktärlivet #308win #jakttjej #svensktköttsåklart #svenskjakt
...

Time to let the dog rest and change to skis and rifle to continue hunting for these black beauties. 😍
.
.
.
.
.
.
.
#nordichunter #swe_hunters #hunter #hunt #hunting #svenskjakt #jakt #huntlife #taigajägare #jägareförbundet #svenskajägareförbundet #capercaillie #capercailliehunting #birdhunting #tiur #tjäder #tjäderjakt #toppjakt #tjädertupp #birdhunt #trapper #trappers #trappeur #trapline #trapperlivet #northerntrappers #pälsjägare #taiga svenskjakt jagareforbundet nordichunter
...

Hörde jag jakt i helgen eller!?💥

#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #eftersök #røde #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady #hundjakt #canon #sako
...

Temperaturen steg några grader och det vart bra aktivitet på åteln, 7 timmar på en trästol stirrandes ut i mörkret.. helt klart värt det! Frågor på det? #norrbottensjakt #fritidvildmark
-
-
#rävjakt #viltvård #vakjakt #vakjaktpåräv #åteljakt #åtejakt #rovdjursjakt #rovdjur #predatorjakt #predator #träsmak #foxhunting #rävåtel #vinterjakt #winterhunting #jakt #jägare #svenskjakt #freyrdevik #300blackout #vakkoja #revjakt #revejakt rovdjursjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Loading RSS Feed
Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay