torsdag 1 december

Jakt & prylar

Benelli Argo E – vapenpresentation

Benelli Argo E. Foto: Mattias Lilja

Benelli uppdaterar den välbalanserade Argo-modellen i en ny version.

Svensk Jakt Publicerad 1 juli 2013 - 10:35

Benelli argo har funnits ganska länge på marknaden. Den vann snabbt mark när den lanserades, och blev känd för sin  balans i en tid när många konkurrenter kändes tunga, tröga och hade dålig balans.
Nu lanseras Argo E, med ett nyutvecklat gasomladdningssystem, och mer korrosionsbeständiga material. Tillverkaren säger att E-modellen av Argo ska vara mer tillförlitlig än tidigare Argoversioner. Å andra sidan har inte tidigare modeller av Argo gjort sig kända för att krångla, vare sig mer eller mindre än konkurrenternas motsvarigheter.

Många har uppskattat Benelli Argo för dess balans – den känns mer som en väl avvägd hagelbössa än en trög studsare, vilket kommit till sin rätt vid snabba skottlägen.

Anpassningsbar modell
Stocken i mörkgrön syntet borde passa de flesta. Bakkappan liksom kolvkammen är i gummi, vilket ger mindre rekyl. En finess är att bakstockens vinkel kan ändras med mellanläggsbrickor. Detta ser man vanligen bara på dyrare halvautomatiska hagelgevär. Även bakkappan är enkelt utbytbar om längden inte passar användaren. Olika mellanläggsbrickor och bakkappor följer med vapnet, och här finns alla möjligheter att passa in vapnet för såväl öppna riktmedel som siktesoptik.

Argo E är försedd med lagom stora öppna riktmedel med fiberoptik i grälla färger. Det går fort att jämka samman sikte och korn.

Montering av siktesoptik är enkelt på den långa picatinnyskenan, som ger stora möjligheter till anpassade montage. Magasinet, som kan laddas med fyra skott, känns rejält och är delvis tillverkat av stål. Vapnet laddade snällt om med såväl fabriks- som handladdad ammunition. Precisionen hos testbössan är godkänd för vapentypen. Benelli Argo var tidigare kända för att sprida skotten en smula, men testbössan sköt bättre än tidigare Argo-modeller som provats. Vapnets tryck är godtagbart som hos Browning Bar, men når inte upp till nivån hos konkurrenten Sauer 303. 

Studsaren laddade snabbt om, men testvapnets kaliber gjorde att Argon inte var optimal för snabbskytte, trots en stock som dämpar rekylen bra.

Sämre säkring
Benelli Argo E har en god ergonomisk utformning av stocken och de flesta funktioner utom möjligen säkringen som kunde haft en bättre placering än i varbygeln. Den långa picatinny-skenan ger stora möjligheter för montering av siktesoptik.Testbössan var kamrad för 9,3×62, en patron vars rekyl gör att det är svårt att ligga kvar i målet utan omtag av riktpunkt för de följande skotten. Den som prioriterar att snabbt komma-till-skottläge med skott nummer två , bör kanske hellre välja en halvautomat i till exempel .308 Winchester eller .30-06 som ger mindre ­rekyluppslag.

Säkringen på Argo känns sämre jämfört med konkurrenterna Sauer 303 och Browning Bar Zenith. Dessa kan bäras laddade men med avspänd mekanism. Säkringen på Argo verkar endast på avtryckaren. Tyvärr sitter den i kanten på varbygeln. Säkringen har inte heller särskilt distinkta lägen. Enligt tillverkaren ska Argos säkring ha klarat sig bra vid oberoende tester.

Passar passkytten
Benelli Argo E känns som ett förnuftigt val för passkytten på drevjakt, som vill ha en halvautomat. Men vapnets enkla säkring och höga ljudnivå när slutstycket stänger tilltalar knappast hundföraren.

Precisionen duger även till bockjakten men Argon är knappast förstavalet till toppfågeljakt.

Benelli Argo E

Leverantör: Sako
Pris: Cirka 19.000 kronor.
Vikt: 3,6 kilo.
Kalibrar: 30-06, 9,3×62 eller .300 Winchester Magnum.
Piplängd: 56 centimeter (9,3×62), övriga kalibrar 51 centimeter.
Andra halvautomatvapen i liknande prisklass: Browning Bar Longtrac, Sauer 303 Classic XT.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Jaktmarker på Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram