söndag 19 maj

Publicerad 21 oktober 2013 - 16:46

Bekymrade jägare och sportskyttar

I ett brev till EU-kommissionär Cecilia Malmström uttrycker Jägareförbundet och Sportskytteförbundet stor oro för kommissionens planer på ytterligare restriktioner för legalt vapeninnehav.

I brevet ger man sitt stöd för åtgärder mot illegala skjutvapen. Men, skriver man, dessa åtgärder får inte leda till att det införs ogrundade inskränkningar för legala vapeninnehavare.

Enligt de båda förbunden finns det inget belägg för att legala skjutvapen hamnar på den illegala marknaden, såsom EU-kommissionen gör gällande. Med Sverige som exempel påstår man istället att de studier som gjorts visar på motsatsen, bland annat beroende på att legala vapen inte är intressanta för brottslingar.

Direktiv som fungerar
”Det vore därför mycket olyckligt och skulle strida mot gängse EU-rättsliga principer – däribland proportionalitetsprincipen – ifall ytterligare restriktioner skulle införas för lagligt vapeninnehav när det egentliga problemet ligger i otillräckliga gränskontroller och bristande prioriteringar från polisens sida”, skriver de båda förbunden.

Man menar också att EU:s vapendirektiv såsom det är utformat idag fungerar bra och inte behöver ändras. I det finns strikta krav som medlemsländerna är ålagda att följa. Om det finns länder som inte följer direktivet är det bättre att vidta åtgärder mot dessa, än att öppna direktivet i parlamentet där den politiska utgången är svår att förutse.

Avslutar med uppmaning
Brevet, som är undertecknat av generalsekreterare Bo Sköld i Svenska Jägareförbundet, samt generalsekreterare Mikael Jansson i Svenska Sportskytteförbundet avslutas med följande:

”Vi är uppriktigt bekymrade över de signaler som når oss gällande kommissionens planer på ytterligare restriktioner för legalt vapeninnehav och uppmanar er att ta våra farhågor i beaktande.”

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Vapen till salu på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Jaktmarker på Annonstorget

  Jägartips
  Tipsen du inte kan vara utan
  Lindroth testar vapen
  Ulf Lindroth testar och tipsar
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  Läsarnas jakter
  Läs om läsarnas jaktlycka

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay