Avlivade för få minkar – vapenlicensen dras in

En jägare får vapenlicensens för en grytpistol indragen. Detta efetrsom han anses ha avlivat för få minkar de senaste tre åren. Foto: Kenneth Johansson

Att på Västkuststiftelsen uppdrag avliva 20 minkar på tre år räcker inte för att få förlängt tillstånd för en grytpistol. Det anser både polisen och Kammarrätten i Göteborg.

Dagens Juridik uppger att jägaren är viltvårdare på en ö på västkusten. Han har Västkuststiftelsen uppdrag att hjälpa till med den praktiska förvaltningen på den naturreservatklassade ön. I uppgiften ingår att minska antalet minkar för att skydda fågellivet.
Jägaren har haft tillståd för en grytpistol sedan 2006 men när han skulle förnya tillståndet blev det stopp. Polismyndigheten avslog jägarens ansökan eftersom hans fångst de senaste åren inte ansågs vara av tillräckligt stor omfattning för att han skulle anses ha synnerliga skäl för ett nytt tillstånd.
Ärendet överklagades och jägaren menade att han behövde vapnet i sin roll som viltvårdare.

Ska vara restriktivt
Förvaltningsrätten i Göteborg ansåg att uppdraget innebar att det fanns synnerliga skäl att bevilja mannen vapentillstånd. Men i Kammarrätten i Göteborg blev det nej. 
Kammarrätten lyfter fram att tillståndet för enhandsvapen ska vara restriktivt och skriver att mannen inte har tillräckligt stort behov av vapnet:
”Kravet för att beviljas tillstånd att inneha enhandsvapen är mycket högt ställt. Omfattningen av fångstresultaten är inte sådan att synnerliga skäl kan anses föreligga.”
Kammarrätten i Göteborg anser vidare att det inte finns något som visar att jägarens uppdrag i naturreservatet skulle omöjliggöras om han inte fick tillståndet, skriver Dagens Juridik

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay