onsdag 24 april

Jakt & prylar

Ulf Lindroth ger sin syn av Ata Scandium i vår webb-tv.

Lindroth testar: ATA Scandium – mycket studsare för pengarna

PremiumTV

Ett starkt alternativ i studsarnas budgetklass är alltid intressant. ATA Syntet – Scandium Edition är av allt att döma ett nytt sådant. Det menar Svensk Jakts vapen- och skyttredaktör Ulf Lindroth.

Ulf Lindroth om Ata Scandium. 

 

Inledningsvis kommer studsaren enbart som högervapen i .308 Winchester, men går modellen bra kan det komma fler varianter framöver.

Scandium Edition är en cylinder­repeter med syntetstock. Det är i princip standard­konfigurationen för en billigare jaktstudsare i dag. Stocken känns solid och ger inte ifrån sig några ihåliga ljud. Den ­ställbara kolvkammen är lättanvänd och stabil. Greppytorna är mönstrade och gummerade. Förstocken är friliggande och tillräckligt styv för normal användning med benstöd.

 

Ata Scandium. Foto: Ulf Lindroth

Pipan är gängad M14x1 och vapnet har en trestegssäkring på höger sida. Säkringen är lättanvänd och även om den kan låta rejält kan en försiktig användare operera den relativt tyst.

Slutstycket har 60 graders öppningsvinkel och en bra gång. Det är inte omöjligt att provocera fram en byrålådseffekt, men vid praktiskt skytte märktes inget sådant.

Tryckpunkt

Avtryckaren har tryckpunkt, vilket innebär att den glider ett stycke innan skytten börjar belasta den för själva avfyringen.

Testets enda egentliga minuspost var att trycket hade en viss ojämnhet. Det märktes bara i lugna skott och var inte så uttalat att det behöver vara något problem, men det kan irritera lite.

Vapenpresentation finns att läsa i en längre version i Svensk Jakt nr4/2023.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay