lördag 4 juli

Jakt & prylar

Publicerad 1 oktober 2013 - 11:20

Anschütz 1780 – vapenpresentation

Anschütz 1780. Foto: Mattias Lilja

Det första klass 1-vapnet från Anschütz känns som en lyckad studsare och den skjuter riktigt bra.

Den tyska vapenfabrikanten Anschütz förknippas mest med småviltstudsare i klass 3 och 4 liksom förstklassiga sportskyttevapen i kaliber .22 long rifle. Härom året tog man dock klivet in bland tillverkare av grövre studsare och framgångarna har inte uteblivit. Modell 1780 har blivit populär och för tillfället kan man knappt leverera tillräckligt med vapen och bygger därför en ny vapenfabrik.

Tävlingsframgångar
Anschützgevären har skördat mängder med framgångar inom både skidskytte och korthållsskytte. ­Erfarenheten från tillverkningen av tävlings­vapen har man tagit med sig vid konstruktionen av modell 1780.

Den har fått en del finesser och kvaliteter som man inte är van att finna på en standardbetonad studsare. Att det också handlar om en bössa med pipbytessystem har man märkligt nog talat ganska tyst om från såväl Anschütz som den svenska representanten Jaktia.

Trästockar
Kort öppningsvinkel kan ibland innebära ett slutstycke som är trögt att öppna. Så upplevs inte modell 1780.Slutstycket har låg öppningsvinkel, sex låsklackar och en ganska rejält utdragare. Vissa vapen med låg öppningsvinkel kan upplevas som tröga att spänna upp, men här har man lyckats bra. Slutstycket är smidigt att hantera och patronmatningen har fungerat bra under hela testperioden.

Magasinet, som rymmer fem patroner, känns gediget och är enkelt att ladda. Magasinsbotten är i plast, men det är också den enda plastdetaljen på vapnet.

Studsaren finns med två olika stockar. Båda är faktiskt i trä, men den ena varianten har ett kompositöverdrag. Anschütz menar att man på detta sätt slipper en av de vanligaste nackdelarna med en ren syntetkolv – känns kall att hålla i på vintern. En nackdel är dock att den kompositöverdragna stocken är dyrare än varianten i valnöt.

Bra avtryck
Avtrycket på bössan kan beskrivas med ett ord – världsklass. Det är fullt i klass med de bästa tävlingsvapnen vilket man sällan finner på en standardstudsare.Testbössans trycke var ställt på 1,2 kilo, vilket kändes bra. Den som vill kan ställa trycket mellan 0,6 och 1,8 kilo – ett betydligt större justerområde än vad många konkurrenter erbjuder. Ett trycke under kilot kan dock inte rekommenderas för jaktbruk.

En annan finess som man annars mest hittar på lerduvebössor och tävlingsvapen är att avtryckaren är justerbar i längdled. Att kunna finjustera avtryckaren till rätt läge för avtryckarfingret känns lite lyxigt på ett standardvapen. 

Säkringen sitter där den brukar och med distinkta lägen kändes hanteringen naturlig.
På skjutbanan imponerade testvapnet i kaliber .308 Winchester. Med ammunition som bössan trivdes med sköt den mycket bra.

Rejält bäddad
Minsta träffbilden på 100 meters håll var elva millimeter med 11-grams Lapua Naturalis. Detta förvånade en smula eftersom denna patron sällan skjuter särskilt tätt, vilket gäller många kopparkulor.
Däremot gillade ­testbössan inte 9,7 grams Winchester Powermax som sköt riktigt uselt. Den raka stockningen bidrog till att skytte med modell 1780 kändes som en trevlig upplevelse.

En av anledningarna till den goda precisionen är en rejäl bäddning av lådan. Längst fram på lådan sitter infästningen till pipan, som sitter fast med två insexbultar. Denna infästning fungerar också som en stor rekylklack vilken ligger dikt an i stockens bäddskena. En konstruktion som verkar genomtänkt och mycket gedigen.

Studsaren är försedd med öppna riktmedel i form av sikte och korn med de numera så vanliga ljuspunkterna i grälla färger, vilka tyvärr inte brukar hålla särskilt länge. Stockningen av vapnet är däremot i högsta laget för de öppna riktmedlen och det krävdes ett ordentligt hårt anlägg för att komma ner rätt i sikte och korn.

Kikarmontaget är däremot enkelt på modell 1780. Lådan har en lång och integrerad picatinnyskena som ger stora möjligheter att hitta ett bra montage, dessutom till mindre kostnad än vissa konkurrerande märkens dyra specialmontage.

Sammanfattning
Sammanfattar vi testet av Anschütz modell 1780 så finner vi en välbyggd studsare som skjuter tätt. Konstruktionen känns ganska traditionell, men med finesser som många konkurrenter saknar.

Till nackdelarna hör ett ganska begränsat kaliber­utbud liksom frågetecken för vad extrapipor kommer att kosta till vapnet. Stundom verkar Anschütz också haft problem med att klara leveranserna.

Anschütz modell 1780

Leverantör: Jaktia
Pris: Cirka 19.000 kronor (valnötsstock), 20.000 kronor (syntet)
Vikt: 3,2 kilo
Piplängd: 56 centimeter
Tillverkas i kalibrar: .308 Win, .30-06, 8X57JS och 9,3x62
Andra liknande vapen i samma prisklass: Schultz&Larsen Classic DL, Sako 85 Hunter (ej pipbytare).

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Loading RSS Feed

#Svenskjakt

Old action, new ammo - can you guess the combination? This bolt belongs to the first rifle I ever owned. A rifle passed on to me from my uncle which he didn’t need anymore. Like an old car, it’s nice to take her out for a spin every now and then - if the weather allows of course #ullberg
.
.
.
#jakt #jagt #jagd #chasse #caccia #caza #rifle #rwshunting #huntingrifle #rwshit #nordichunter #bukkejagt #skyddsjakt #jagenmeinepassion #vildmarken #svenskjakt #huntingphotography #jaktstugan_podcast #jaktrifle #älgstudsare #jaktvapen
...

Det är ju bara fredag en gång i veckan och sommar en gång om året, så jag säger som Strindberg lär ha sagt: är man skapt för att njuta skall man väl för fan njuta också. Denna bild må vara från en annan fredag i det förflutna, men devisen är lika sann för det. På bilden grillas två stora firrar på ett medelhavskt vis. Ikväll kommer det bli vildsvinsytterfilé med bea och nyskördade grönsaker. Strindberg skulle nog godkänna upplägget

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #themonocular #wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

Trafikstockning i sommarnatten!

#älg #sommar #sommarnatt #vildsvinsjakt #spannmålsjakt #svenskjakt
...

Fredagen i älgjaktsveckan så går jag med hunden och det tog inte ens 5 minuter, innan hon tog upp denna tjur. Tjuren går förbi alla skyttar men ingen hade chansen att avsluta tills den gick ut i en sjökant till ena passkytten. Där stannade han på 40 meter med full bredsida, skottet gick och tjuren gick iväg. Hunden var inte långt efter och sen såg jag på GPSn hur hon stod still och skällde, då visste jag att det var klart. Mvh Carl

#jakt #jagd #hunting #jaktojägare #jaktärjakt #svenskjakt #tikka #tikkat3x #sakoammunition #RCC #drevjakt #chasse #hunter #huntress #chasseur #jaktlycka #swedteam #garminalpha #garminsweden #eurohunt
...

Fläckebo
#ig_sverige #ig_vastmanland #sweden_by_us #swedenmylove
#svenskjakt
...

Nätterna med midnattssol öppnar upp för aktiviteter dygnet runt. Sova kan man göra på vintern.
.
.
.
#jämte #jämthund #jämtlanninpystykorva #jakthund #älghund #swedishelkhound #workingdog #dogtraining #mansbestfriend #mellansäsong #livetiskogen #jaktliv #svenskjakt #nordichunter #happyhunter #forestlife #spårträning #skogsliv #eightseasons #friluftsliv
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay