torsdag 9 december

Jakt & prylar

Publicerad 1 januari 2014 - 12:50

Anschütz 1727 – vapenpresentation

Anschütz 1727. Foto: Mattias Lilja

Anschütz klingar välbekant hos många. Nu lanserar man en rakrepeter i kaliber .17 HMR avsedd för jakt.

Alla som följt dramatiken från skidskyttearenorna har sett hur snabbt och smidigt atleterna laddat om sina gevär i kaliber .22 lr. Den som vill ha en likartad konstruktion i ett jaktgevär har nu möjlighet att skaffa en Anschütz 1727. Vapnet togs egentligen fram som ett tillfälligt koncept till en amerikansk vapenmässa, men intresset var så stort att man satt vapnet i serieproduktion.

Ännu så länge finns modellen bara i kaliber .17 HMR (4,4x27R). Denna patron lanserades så sent som 2002 och är praktiken en .22 Winchester Magnum-hylsa som strypts ner till kaliber .17. Vanligen laddas patronen med 1,1-grams-kulor vilka får en utgångshastighet om hela 775 meter per sekund.

Vind en faktor
Storebror 22-Magnum har aldrig haft rykte om sig att skjuta särskilt tätt vilket däremot .17 HMR gör. Vi lyckades dock aldrig få ner träffbilderna så som både patronens och det nya vapnets rykte gör gällande. Det sistnämnda får vi dock skylla vädret för. En så lätt kula som den som skjuts i .17 HMR blir mycket vindkänslig och under testperioden var vinden ganska frisk. Med hänsyn till omständigheterna sköt dock vapnet väl.

En nackdel med .17 HMR är att ammunitionen är ganska dyr, tre till fyra kronor per patron, vilket är mycket jämfört med .22 lr som brukar kosta mellan 0,5–1,50 kronor beroende på kvalitet och volym.  
Mekanismen på Anschütz 1727 baseras på fabrikantens väl beprövade vapen avsedda för skidskytte. Slutstycket låser genom att fjäderbelastade kulor låser i motsvarande urfräsningar i lådan.

Utstrålar kvalitet
Mekanismen på Anschütz 1727 baseras på från skidskyttet väl beprövad rakrepeterteknik.När man drar slutstyckshandtaget bakåt frigörs de fjäderbelastade rullarna och vapnet kan snabbt och enkelt laddas om. Konstruktionen fungerar utmärkt till kantantända patroner med lågt gastryck. Utdragaren och resten av den främre delen på slutstycket känner man igen även från enklare modeller från Anschütz.

Avtrycket, som har tryckpunkt, är anmärkningsvärt bra, även om det är i lättaste laget. Trycket är från fabrik ställt på 0,5 kilo men är ställbart mellan 0,1 till 0,7 kilo. En smula lågt för jaktvapen.
Magasinet är av radtyp och rymmer fyra patroner. Under testperioden matade vapnet helt utan anmärkning.

Sammanfattar vi testet av ­Anschütz 1727 så finner vi en väl­skjutande och välfungerande rakrepeter i kaliber .17 HMR som utstrålar kvalitet. Den enda egentliga nack­delen är att vapnet, som ännu inte är ute på svenska marknaden, beräknas kosta över 20.000 kronor vilket är mycket för en småviltstudsare.

Anschütz 1727

Leverantör: Jaktia
Pris: Okänt, men över 20.000 kr
Vikt: 3,5 kilo
Piplängd: 56 centimeter
Kaliber: .17 HMR
Finns i vänsterutförande: Nej

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Ikväll blev det en Galt! Skytten är nöjd🤩💪🏾 Och julskinkan är räddad 😁🤩🐗
-
#frånskogtillbord #vildsvinsjakt #vildsvin #tikka #swarovski #tjejersomjagar #huntress #huntinglife #jaktärlivet #308win #jakttjej #svensktköttsåklart #svenskjakt
...

Time to let the dog rest and change to skis and rifle to continue hunting for these black beauties. 😍
.
.
.
.
.
.
.
#nordichunter #swe_hunters #hunter #hunt #hunting #svenskjakt #jakt #huntlife #taigajägare #jägareförbundet #svenskajägareförbundet #capercaillie #capercailliehunting #birdhunting #tiur #tjäder #tjäderjakt #toppjakt #tjädertupp #birdhunt #trapper #trappers #trappeur #trapline #trapperlivet #northerntrappers #pälsjägare #taiga svenskjakt jagareforbundet nordichunter
...

Hörde jag jakt i helgen eller!?💥

#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #eftersök #røde #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady #hundjakt #canon #sako
...

Temperaturen steg några grader och det vart bra aktivitet på åteln, 7 timmar på en trästol stirrandes ut i mörkret.. helt klart värt det! Frågor på det? #norrbottensjakt #fritidvildmark
-
-
#rävjakt #viltvård #vakjakt #vakjaktpåräv #åteljakt #åtejakt #rovdjursjakt #rovdjur #predatorjakt #predator #träsmak #foxhunting #rävåtel #vinterjakt #winterhunting #jakt #jägare #svenskjakt #freyrdevik #300blackout #vakkoja #revjakt #revejakt rovdjursjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay