14 tips – så skjuter du i kyla
PremiumNär snön täcker markerna och kylan leder tankarna till en polarexpedition får vapen, ammunition och jägare bekänna färg. Här får du några tips som låter dig vara effektiv i bistra jaktförhållanden.
Strängt taget blir det aldrig så kallt att det inte går att jaga. Vissa viltarter måste naturligtvis lämnas ifred under besvärliga förhållanden och redan i ganska måttliga vintertemperaturer tvingas vi lämna hundarna hemma.
Men här fokuserar vi på sådant som har med vapnet och skyttet att göra. Vet du hur du ska hantera det kan du alltid ge dig ut, oavsett om snön är djup eller kölden hård.
1. Undvik snö i piporna.
En snöpropp kan spränga en hagelpipa. I en kulpipa orsakar den kanske bara en skottbula, men det är i så fall ändå tillräckligt för att förstöra pipans precision.
En tejpbit över mynningen skyddar mot snö utan att orsaka några problem. Använd frys- eller eltejp.
Det går även att använda en bit plastfolie fäst med ett tunt gummiband.
2. Avlägsna snö ur piporna på rätt sätt.
Blås inte snö ur piporna. Då kan snön bli till is. Håll i stället mynningen vänd nedåt och rensa nedifrån med en tunn kvist. I regel faller torr snö ut ganska enkelt.
En hårdare propp i en hagelpipa kan rensas med en vidja. I en kulpipa går den ofta att värma bort försiktigt med en bra tändare.
3. Hantera snö och is i mekanismen.
Snö i vapnets mekanism kan packas till is och göra vapnet omöjligt att stänga. Gör ditt bästa för att undvika att få snö i ett öppet vapen.
En isig brytvapenmekanism kan du dela och skrapa ren försiktigt med kniven.
När is hindrar ett slutstycke att låsa måste den ibland smältas. Vänd vapnets mynning uppåt och värm med en tändare i utkastarporten så att het luft stiger upp i patronläget, men var rädd om kolvträ eller syntetmaterial.
4. Ladda med torra patroner.
Fuktiga eller snöiga kulpatroner kan frysa fast i patronläget, särskilt på brytvapen. Är det inte en kulkaliber med randpatron halkar utdragaren lätt ur utdragarspåret ifall patronen sitter fast. I en jaktsituation kan det enda alternativet vara att bända loss patronen med kniven.
Problemet undviks bäst genom att torka av den nya patronen varje gång vapnet laddas.
5. Undvik att vapnet klickar.
Klickar är relativt vanliga i sträng kyla. Anledningen är i regel köldstel olja eller fett i mekanismen.
Inför jakt i sträng kyla bör du rengöra mekanismen och torka delarna torra. Anolja dem sedan ytterst lätt med en köldtålig olja.
6. Hantera köldklickar säkert.
Vid klick i kyla finns en påtaglig risk att skottet går med en liten fördröjning. Rörliga delar kan hänga några ögonblick i stelnat vapenfett och sedan lossna. Då går skottet. Men skottet kan också gå i det ögonblick du rör slutstyckshandtaget.
Vid klick, håll vapnet i säker riktning. Vänta en halv minut och gör sedan en försiktig rörelse i slutstyckshandtaget. Vänta ytterligare något ögonblick innan du repeterar ut patronen.
7. Känn din ammunition.
De flesta patroner får en sänkt utgångshastighet i kyla. Hagelskottet kan döda mindre effektivt, kulskottet kan träffa lägre än väntat.
Korta maximalt hagelhåll minst fem meter i sträng kyla. Något nummer grövre hagel kan också vara till fördel. Kulvapnet bör skjutas in med patroner som håller ungefär förväntad jakttemperatur.
8. Håll optiken klar.
Snö på linserna är ett vanligt vinterproblem. Eftersom flipskydd i plast ofta knäcks i kyla kan linsskydd i metall eller kompositmaterial vara värda några kronor extra. Överdrag i neopren är också bra.
Andas du mot okularlinsen täcks den av imma som genast fryser till tunn is. Var noga med var du riktar utandningsluften och bär en putsduk för optik i fickan.
9. Undvik kondens efter jakten.
När ett kallt vapen tas in i värme bildas kondens. Det ökar risken för rost. Ett otätt kikarsikte kan få en besvärlig invändig imma.
Du kan hantera problemet genom att låta vapnet förbli kallt mellan jaktdagarna. Men du kan också stoppa det kalla vapnet i ett relativt luft- och vattentätt vapenfodral och sedan ta in det. Om vapnet lämnas i fodralet tills hela paketet hunnit värmas upp hamnar kondensen på utsidan av fodralet snarare än på vapnet.
10. Skjut hagel i vinterkläder.
Jagar du med hagelgevär vintertid har du nytta av att kunna byta till en tunnare bakkappa. Den lite kortare kolvlängden blir en bra anpassning till tjocka vinterkläder.
Se upp med höga kragar på vinterjackor. Hamnar kragen mellan kind och kolv orsakar den ett felaktigt träffläge. Vik ner kragen om du måste.
11. Ta stöd i snö sittande.
Stavkors. Greppa båda stavarna med vänsterhanden (för en högerskytt) och ställ dem i kors framför dig. Gå ner på knä, vila vapnet i korset och en armbåge på ena knäet. Stödet är stabilt och snabbt.
Sittande med benstöd. Trampa upp en halvmåne i snön framför dig där du kan flytta och ställa benstöden. Komplettera dessutom benstöden med halva tennisbollar som ”snöskor”.
12. Ta stöd i snö liggande.
Stöd på ryggsäcken. Lägg ryggsäcken med ryggsidan uppåt och längs skjutriktningen. Då kan du hitta stödpunkter både för förstock eller benstöd och kolvtå.
Stöd på snöhög och filt. Dra ihop en snöhög framför dig med armarna och bred ett stycke tyg över den. Pressar du vapnet mot tyget och ner i snön får du ett mycket stadigt skjutstöd.
13. Hagelskytte från skidor.
Balansen och svårigheten att vrida sig komplicerar hagelskytte från skidor. Lättast är det på hård snö med korta och lätta skidor försedda med stighudar. Du blir relativt rörlig, har bra markgrepp och kan gå med hagelgeväret i händerna.
Håll spännande terrängformationer framåt vänster (för en högerskytt). Välj väg så att en fågel som lättar utför en sluttning passerar i den riktning du har lättast att svinga.
Ladda ur vapnet om underlaget känns svårt.
14. Kamouflera vapnet rätt.
Tejp runt pipa och förstock kan ge förändrat träffläge. Sätt eventuell kamouflagetejp i vapnets längdriktning och lämna en glipa mellan pipa och förstock. Använder du ett kamouflageöverdrag ska det sitta löst. ‹‹‹
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.