söndag 3 december

Jakt & prylar

Unikt test av hörselskydd

Premium

Svensk Jakt har i samarbete med Försvarets Materielverk (FMV) genomfört ett unikt test av hörselskydd. Såvitt vi vet är det första gången något liknande har genomförts, i varje fall i Sverige.

Det unika är att vi verkligen analyserat hörselskyddens dämpningsförmåga på ett vetenskapligt sätt. Testet har utförts av kunniga mätingenjörer på FMV:s provplats i Karlsborg under överinseende och medverkan av undertecknad.
Bakgrunden till testet är att vi ville ta reda på om marknadens hörselskydd håller vad de lovar när det gäller ljuddämpning. Med facit i hand kan vi konstatera att de faktiskt gör det. För några av skydden har vi dock inte kunnat hitta tillförlitlig dokumentation kring dämpningsvärden, i varje fall inte enligt vår europeiska standard.

Panelens samlade bedömning
Förutom den vetenskapliga ­dämpningsmätningen har vi testat övriga parametrar med en panel bestående av vana hörselskydds­användare. Vi har använt skydden vid normalt jaktskytte på skjutbana och resultatet baseras på panelens samlade bedömning.
Samtliga hörselskydd har givetvis testats med nya batterier och hygieninsatser i de fall skydden inte varit helt fabriksnya.
Dämpningstestet har genomförts vid praktiskt skytte med en ordinär jaktstudsare i .308 Winchester med en piplängd om 56 centimeter. Ammunitionen var Norma Golden Target och studsaren var försedd med en äldre Stalon ljuddämpare.

Högt ljudtryck
Till vår hjälp har vi använt ett konstgjort huvud försett med elektronik som både efterliknar den mänskliga hörseln och kan mäta densamma.
Vår tanke var först att genomföra testet utan ljuddämpare. Men det visade sig snabbt att vi utan ljud­dämpare hamnade farligt nära gränsvärdet för vilket ljudtryck det konstgjorda huvudets elektronik klarar utan att ta skada, vilket är 160 decibel (dB). Vi valde därför att ­skjuta med ljuddämpare vilket gav ett ljudtryck om i snitt 140,2 decibel.

Peltor Sporttrac bäst för jakt
Det konstgjorda huvudet placer­ades vid gevärsstocken ungefär på det ställe som en högerskytt har sitt huvud vid skytte. Vapnet fixerades i en ställning för att få samma avstånd mellan vapnets mynning och öronsimulatorerna mellan alla skott. Resultatet i tabellen är baserat på ett genomsnitt av ett antal skott per hörselskydd. Temperaturen vid testtillfället var cirka minus 3 grader med svag vind som inte påverkade testet.
Det hörselskydd som dämpar bäst och utan tvekan är bekvämast är Peltor  Tactical XP vilket också fått högst betyg i testet. Framför allt är de bekväma vid långa skjutbanepass eftersom de trycker mindre mot
ytterörat än mindre kåpor. Däremot är Tactical XP en smula otympliga vid jakt och de kan inte fällas ihop som Peltors övriga kåpor i testet.
Till bästa kåpa för jakt vill vi framhålla storsäljaren Peltor Sporttac som har bra allroundegenskaper och känns prisvärda. Sordin Supreme Pro uppvisar liknande egenskaper som Peltor SportTac men är också dubbelt så dyra.
Visst känns Sordin aningen mer gediget byggda än SportTac men det är tveksamt om det motiverar det  högre priset.

Kvalitet lönar sig
Av de billigaste kåporna förvånas vi av de goda dämpningsegenskaperna hos flera av hörselskydden. Till deras nackdel hör i stället en sämre ljudbild hos flera kåpor och i flera fall en tveksam byggkvalitet. Att lägga till några kronor på hörselskydden till bättre kvalitet tycker vi lönar sig i längden.

 

• Ladda hem hela testet som pdf här

 

Mattias Lilja

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.