söndag 5 december

Jakt & prylar

Publicerad 1 januari 2015 - 05:22

Tufft test av 155:or

Foto: Mattias Lilja

Svensk Jakt har testat sex jaktradioapparater på 155 mhz-bandet.

Våra jaktradioapparater blir bara bättre med åren. I varje fall funktions­mässigt. Den stora skillnaden mellan dagens apparater och utbudet för 15 år sedan är kapaciteten på laddningsbara batterier.
Tidigare fick man vara glad om jaktradion höll laddningen en hel jaktdag i vinterkyla. Numera tar man nästan tar för givet att det finns kapacitet för bortemot en halv veckas jakt.

Stör jaktradion
Ett problem med 155-bandet är att vissa kanaler avsedda för hundpejlar stör jaktradion. När hundpejlhalsbandet uppdaterar till hundförarens pejlmottagare hörs ett tydligt störningsbrus vilket kan vara mycket irriterande. Lösningen brukar vara att välja bort vissa id-nummer i hundpejlen eller att byta radiokanal.
Ett bra sätt att slippa få in flera jaktlag samtidigt är att använda sig av pilotton. Poängen är att man bara kan kommunicera med användare som har samma pilotton inställd, på samma kanal.
De flesta radioapparater erbjuder i dag ett ganska stort antal pilottoner. En jaktradio med 7 kanaler och 30 pilottoner kan sålunda ställas in på 210 olika kombinationer av kanal och pilotton vilket borde eliminera trängsel i etern.
Verkligheten är ofta lite annorlunda. Inte sällan stöter detta med pilottoner på patrull i praktiken. Problemet brukar uppstå när någon kommer på en jakt med en radio­apparat som helt saknar pilot­ton, eller har få sådana.
Kunskap­en hos jägarna om hur man ställer in och ändrar pilotton brukar också lämna en del övrigt att önska. Det är därför glädjande att allt fler tillverkare skickar med ett fickminne i plånboksformat där de mest essentiella inställningarna tas upp.

Så gjorde vi
Vi har testat sändning och mottagning genom att montera alla apparater på en ställning. Detta för att undvika olika antennvinklar mellan apparaterna. Som motapparat till de testade har vi använt en några år gammal jaktradio av känt märke, inställd på 6 watts effekt och försedd med skogsantenn.
Vattentålighet har vi testat genom att låta påslagna apparater ligga i en fylld tiolitershink med vatten. De apparater som anger en vattentät koppling till hörsnäcka hade även sådan monterad (Albecom, Genzo, Lafaytte).

Ska tåla tuffa tag
Vi kan konstatera att tillverkarna inte riktigt håller vad de lovar när det gäller att fuktsäkra jaktradioapparat­erna. Visst kan man ha synpunkt­er på att vi valt att genomföra ett vatten­bad med påslagna apparater. Men en jaktradio utsätts för väder och vind och ska tåla betydligt tuffare behandling än elektronik avsedd för lättare brukande.
Inställda på högsta effekt kunde vi med skogsantenn utan problem använda båda dessa apparater i kuperad terräng i regnigt väder på avstånd upp till sju kilometer. Däremot kunde vi inte se någon stor skillnad mellan skogsantenn och ännu längre tele­skopantenn. Noterbart är att vi med kort originalantenn fick kommunikationsproblem redan vid fyra kilometers avstånd.

Två apparater är vassare

Väger vi in användarvänlighet, radio­funktion och vattentålighet är det två apparater som är snäppet bättre. Läs hela testet i Svensk Jakts januarinummer för 2015. Du kan även läsa den som E-tidning.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

En fantastisk dag i skogen med svenskjakt i hemtrakterna kring Ulrika, söder om Linköping. Rådjuren ville inte bukta så som jag hoppades, men vad gör det när allt annat var ren njutning? Jag undvek att gå för mycket, istället stod jag still och njöt av dreverskallen. Med på jakten lånades speelaskennel ungtik Speelas Dina som tog upp och drev räv på ett förträffligt sätt. Dock på fel sida om gränsen tyvärr. Min gamla trotjänare Biabys Flippa kämpade på bra i vanlig ordning. 2 rådjur sköts. Ett stänkdjur och ett för janhenricson hund.

#bergtallenskennel #rådjursjakt #drever #jakt #jakthund #svenskjakt #jakthund #ulrika #östergötland #allmogejakt #småviltsjakt #jägare
...

Snö, snålblåst och kallt.. men fick kröka fingret på en hjort😊

#jakt #drevjakt #drivenhunt #hunterslife #fallowdeer #fallowbuck #dovhjort #jagd #chasse #game #passionforhunting #svenskjakt #blasersweden
...

Hej! Det här är jag, ”Marylagar”! Jag älskar naturen, vilt, mat och dryck! Idag har jag tillbringat timmar i skogen med min bror. Det ger mig sån energi, en balans i livet. Jag får liksom inte nog ! 🌲🤗🦌☀️💕#jakt #jägare #svenskjakt #viltkött #vildsvinskött #hjort #tjejersomjagar #jagaochlaga #skogen #skogensskafferi #svenskjakt#matlagning #lagamat #amatörkock#naturen #njutavlivet #hållbarhet #viltvård#skogen #svenskskog #jagaochlaga ...

Idag var Pixie och husse inbjudna på allmogejakt på Hargs bruk. Pixie tackade för inbjudan genom att leverera ett finfint upptag och drev i en knapp timme tills rådjuret gick i pass. Sen blev det upptag av fälthare och drev i ca 1,5 timme. Haren gick även i pass men fick springa vidare då passkytten missat att man fick fälla hare. Hursomhelst: #duktighund 🐶🐾🦌🐇
.
.
.
.
.
.
#rådjursjakt #jaktmeddrivandehund #jakt #svenskjakt #hunting #drivenhunt #huntingdog #jaktbeagle #beagle #fältharejakt
...

Dagen slutade bra! Frysen har gapat tomt ett tag men nu får den fyllas på igen med det godaste och finaste köttet 👌🏻🥩

#jajpotd #jägare #jakt #drevjakt #drivenhunt #jaktliv #jägarliv #hunter #hunterlife #hunterlifestyle #frånskogtillbord #viltkött #dovkalv #jägareförbundet #svenskjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay