måndag 21 maj

Jakt & prylar

Publicerad 6 september 2015 - 06:51

Foto: Kjell-Erik Moseid

Foto: Kjell-Erik Moseid

Tio tips för säkrare jakt

För många, för att inte säga de flesta, är säkerheten en självklar del av jakten. Man bär signalfärgade kläder, man lämnar inte passet utan klartecken, man bär vapnet synligt plundrat. Men ändå, vi behöver alla påminnas. Här följer tio tips för säkrare jakt. Om vi alla följer dem blir jakten både säkrare och trevligare.

 

1. Lämna aldrig passet på eget initiativ. Undersökningar visar att den vanligaste dödsolyckan vid älgjakt inträffar då en jägare lämnat sitt pass utan att ha fått klartecken till detta från jaktledaren.

 

 

2. Ladda och plundra vapnet på passet. Risken för att du ska ställa ifrån dig ett laddat vapen minimeras om du tar för vana att alltid göra patron ur när du går från passet.

 

 

3. Kontrollera patronläget i ditt vapen varje gång du tar i det. Det kan tyckas överdrivet att bryta hagelbössan för att kolla att det är oladdat när du tar ut det ur vapenskåpet. Det gjorde du ju när du gick från skogen, när det togs ur bilen och när det ställdes in. Men om du alltid gör samma sak blir det snart en ryggmärgsreflex. Man tar helt enkelt inte i en hagelbössa utan att bryta det, man drar alltid tillbaka slutstycket på studsaren.

 

 

4. Bär signalfärgade kläder. Sedan Jägareförbundet för många år sedan inledde sin första kampanj för att få jägarna att bära orange hattband har mycket hänt. Utbudet av kepsar, halsdukar, handskar, västar och hela jaktställ i signalfärg är hur stort som helst, och de allra flesta jägare ser till att de syns i skogen. Gör det du också.

 

 

5. Skjut bara säkra skott. Att följa anvisningarna om förbjudna skjutriktningar är självklart. Men se också till att du vet var grannpassen är placerade. Ingen blir irriterad över att svara på en fråga som gäller säkerheten. Finns det någon risk för någon passgranne om jag skjuter i det här passet?

 

 

6. Förvissa dig om kulfånget. Förbjudna skjutriktningar är alltid människor, hus och trafik. Hur ser det ut bortom horisonten? Skjut endast skott med fullgott kulfång, vilket i regel är mark och där terrängen gör att grannskyttar, hundförare och eventuella bärplockare inte ens i teorin kan nås av en kula.

 

 

7. Säkra skjutriktningar kan också vara öppet hav eller is eller en himmel vid toppfågeljakt i ödemarken. I dessa fall gäller det att du känner din omgivning.

 

 

8. Håll dina vapen i trim. Kontrollera att säkringen fungerar. Om du är osäker, lämna vapnet för kontroll och service till vapentekniker.

 

 

9. Osäkra först när viltet är i pass, det vill säga när du höjer bössan. Se till att säkringen löper tyst, så frestas du inte att osäkra i förväg.

 

 

10. Träna mycket skytte. Ett råd som brukar locka till skämt och skratt när man talar om säkerhet. Men genom att träna mycket blir du vän med ditt vapen, inte bara när skottet lossas utan också vad gäller att hantera det säkert i övrigt. Den som inte har en fullgod vapenhantering på skjutbanan kommer inte heller att ha det under jakt.

Ladda hem

Ladda hem Svensk Jakts tema om Säkrare jakt genom att klicka här (pdf)

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Lediga jaktmarker på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Testa dig själv
  Vad vet du om vildsvin och vildsvinsjakt?
  Vapentest
  Ulf Lindroth testar Sauer 100
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  78-årig premiärskytt!
  Kerstin tog jägarexamen 2003 och skjuter med en Zoli Husqvarna 1900.

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   • Hornuggla (Asio otus) Long-eared owl

    Tiggande ungar i kvällsmörkret. (47) Inlägget Hornuggla (Asio otus) Long-eared owl dök först upp på JaktPlay. […]

   • Hare och duvhök.AVI.wmv

    Fick det här klippet, ändrade det, och nu lägger jag upp det Det vissar en hare som blir jagad av en duvhök. Det här klippet är ett av många som existerar hos … (133) Inlägget Hare och duvhök.AVI.wmv dök först upp på JaktPlay. […]

   • Border Terrier Stereo meets badger

    Borderterriern Stereo är på provgryt och får träffa en grävling för första gången. Lite skeptisk först men efter ett tag lossnade det. Gav definitivt mersmak och ska provas igen. (1451) Inlägget Border Terrier Stereo meets badger dök först upp på JaktPlay. […]

   • Grävling

    Bildspel på grävling och andra djur som passerat vid grytet. (384) Inlägget Grävling dök först upp på JaktPlay. […]

   • Kronhjortsjakt 2018

    Kronhjort som kom i pass, tyvärr fick jag slut på ström i kameran. (219) Inlägget Kronhjortsjakt 2018 dök först upp på JaktPlay. […]