fredag 7 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 8 december 2018 - 16:29

Svensk Jakt testar värmevästar. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar värmevästar. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar värmevästar

Premium

De jägare som brukar frysa på passet har på senare år fått fler och fler hjälpmedel att välja mellan. Ett effektivt alternativ är en väst med elektrisk värme. Vi har testat sex stycken under en lång och kall vinter.

Elektriska värmevästar har blivit populära, inte minst bland passkyttar som ska sitta stilla timtals på kyliga höst- och vinterjakter. Förklaringen är enkel. Västarna fungerar och gör det betydligt lättare att hålla värmen på passet.

De sex västar vi testat har använts under jakt, fiske och skoterkörning under den gångna vintern. I många avseenden är de ganska lika. Alla är helt i polyester och har laddningsbara litiumbatterier. Samtliga har haft en längd som gått en bit ner över testpersonens rumpa.

Men skillnaderna finns där. Den man först får ögonen på är materialet i västarna. Polyester kan nämligen varieras på en mängd sätt.

 

Olika material

Någon väst är gjord i ett enkelt lager fleece med påsydda fickor. Ett par har ett lager fleece eller noppat material kombinerat med ett lager i glatt polyester. Tre är mer eller mindre vadderade. Några har stretchpaneler i sidorna. Det gör att de känns ganska olika.

Skillnaderna i prestanda är inte synliga på samma sätt, men blir tydliga efter en tids användning. Det viktigaste med en värmeväst är förstås hur varm den blir och hur länge den är varm. Det hänger till stor del, men inte enbart, på de laddningsbara litiumbatterierna.

Vi har testat alla västar med det batteri de levererats med. Tänk på att eftersom samtliga av dessa västar har löstagbara batterier kan du välja att köpa ett annat batteri med samma typ av kontakt och få en annan prestanda, eller bara ett extra och få dubbelt upp av samma. Det är ingen dum investering. Fyra av västarna har runda 3,5-millimeterskontakter. Två har motsvarande 4-millimeters-kontakter. Vi listar vilket som gäller för varje väst.

 

Påverkar den värmande känslan

Batteriet sätter en gräns för hur mycket värmeenergi som kan levereras. Men värmenivåerna, antalet värmepaneler och deras storlek påverkar också såväl känslan för användaren som driftstiden. Därför är det bäst att testa och inte bara lita till siffrorna. Vi har dels testat drifttid på maximal värme, dels bedömt värmenivån.

Drifttiden testades genom att starta alla västarna samtidigt på maximal värme. Eftersom maximal värme varierar mellan västarna och inte heller är det naturliga valet i alla situationer hade andra testupplägg varit möjliga, men skillnaderna som uppdagades var stora och tydliga och därför kändes det rimligt att basera betygsättningen på dem.

Värmenivån var inte fullt lika enkel att betygsätta. Vi mätte visserligen värmepanelernas temperatur på låg, medel och hög värme, men vi såg dels att temperaturen varierade kraftigt över panelernas ytor (precis som i testet av värmesulor i Svensk Jakt nr 10/2017), dels att temperaturen var beroende av isoleringen runt västen.

 

Lägre temperaturer

När vi bredde ut en väst på ett svalt golv gav värmepanelerna överlag avsevärt lägre temperaturer än tillverkarna utlovat. Om man däremot knölade ihop en väst i en liten hög med panelen i mitten blev resultatet en klart högre temperatur.

Vi drog slutsatsen att vi inte hade förutsättningar att ta fram absolut korrekta värden på temperatur, men att det inte heller var nödvändigt. Vi såg nämligen ändå en bra överensstämmelse mellan vilka västar som gav högst temperaturer vid mätningen på golvet och vilka som upplevts som varmast under vinterns användning. Lösningen blev att väga samman resultatet från mätningarna med anteckningarna från fälttesterna och sedan gradera västarnas förmåga att leverera värme med poäng från ett till fem.

När du själv använder värmeväst ska du tänka på hur du klär dig. Västen kommer att värma bättre ju närmare kroppen den sitter. Det bästa alternativet är att ha västen ovanpå understället, men under de varma jaktkläderna. Använder du en värmeväst ovanpå flera lager kläder och direkt under jackan kommer du inte att känna av uppvärmningen lika tydligt, oavsett hur bra västen är.

 

Hanterar inte fukt bra

Tänk också på att en värmeväst inte är något allroundplagg. Materialet i de här västarna är inte särskilt bra för fukttransport. Om du växlar mellan hård aktivitet och stilla väntan under din jakt är risken stor att västen blir svettig och sedan kall, om inte annat efter att batteriet tagit slut.

 

Långa pass i kallt väder

Vid vissa typer av jakt är fortfarande lager på lager och kroppens egen värme bäst. Värmevästen kommer bäst till sin rätt vid kallt väder och en jämn och låg arbetsbelastning.

Tänk långa pass i kallt väder, isfiske eller kyliga transporter med snöskoter. Då är det å andra sidan en mycket välkommen förstärkning som verkligen fungerar.

 

Genzo vassast

Genzo Arctic värmeväst.

Genzo Arctic värmeväst.

Testvinnaren heter Genzo Arctic värmeväst med totalt nio poäng.  Den fodrade västen känns varm i sig, kvaliteten verkar god och panelerna levererar såväl riktigt bra värme som testets näst bästa batteritid.

Du kan ladda hem hela testet av värmevästar som pdf här nedan.

 

Test värmevästar

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Nu taggar Trion till, för nästa helg är det bockpremiär!
Denna bild togs på en bockpremiär för några år sedan, en väldigt minnesvärd och fin morgon!
Hur taggade är ni?
#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #viltkött #rådjur #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady
#bockpremiär #lockjakt
...

Projekt 1 - Slakteri

Sista bråten (förutom kompressorn ) bortplockad. Har även plockat ut det gamla fönstret i ytterväggen, slagit på nya panelbrädor på utsidan och täckt väggen med vindpapp. Jag är ingen snickare men har förstått att huvudprincipen med god isolering är att stänga in så mycket luft som möjligt i väggen och att denna luft som inte sig mellan de olika temperaturområdena. Eftersom ytterväggen inte är helt tät satte jag upp vindpapp som kan släppa ut fukt men håller kvar den isolerande luften.

#isolering #jakt #viltvård #viltkött #gårdsslakteri #viltslakteri #slakteri #möra #hängmöra #rådjur #älg #dovhjort #vildsvin #hunting #jaktärjakt #shotsandpots #jaltpuls #svenskjakt #alltomjaktochvapen #svenskajägareförbundet #hjälpviharköptenbondgård
...

Well the danish hunting season is off ATM🦌☀️🌿

Next up is the stags, and all the prepping before that!

Just looked back at last years red stag 😅🙌🏼🌿

This year I mostly have plans for hunting fallow stags, and I can’t wait 🙌🏼
But you’ll never know what happens 🤞🏼🦌

.
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #jagtidanmark #jäger #jaktförlivet #seetheunseen #bukkejagt2020 #optics #swarovskioptik #svenskjakt #knækogbræk #redstag #jagenindeutschland #jæger #reddeer #huntplanapp #forestfables #huntingbuddy #modernoutdoorsman #swarovski #jagenmeinepassion #jägare #denmark
...

Kontraster

Idag kom värmen tillbaka, och jag läser av en utetemperatur ca 50 grader varmare än vad den var när denna bild togs i vintras. Den dagen fick en fin orrtupp följa med hem. Idag sänker jag nog mina förväntningar, och lägger mig och solar på en klippa istället.

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #vildmarken#wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #ig_dalarna #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

#Repost petrinisvilt
・・・
🦊Blev två små valpar för min del ikväll 🦊
°
°
°
°
°
°
°
#petrinisvilt #viltetifokus #fox #räv #rödräv #vulpes #rovdjursjakt #predatorkontroll #pretadorjakt #kvinnligajägare #jakttjej #svenskjakt #alltomjaktochvapen #nature #tjejjakt
...

Visst är det ändå en speciell känsla att få introducera nästa generation i allt man brinner för. Han har även tydligt proklamerat att det är björn han ska jaga.
.
.
.
#övningsskytte #rangeday #aimsmallmisssmall #jaktliv #svenskjakt #kulturarv #jakt #jagt #jagd #hunting #hunter #happyhunter #älgjakt #björnjakt #predatorjakt #småviltjakt #huntingguides #bearskin #zeisshunting #peltor #urskogens
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay