tisdag 18 februari

Jakt & prylar

Publicerad 8 december 2018 - 16:29

Svensk Jakt testar värmevästar. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar värmevästar. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar värmevästar

Premium

De jägare som brukar frysa på passet har på senare år fått fler och fler hjälpmedel att välja mellan. Ett effektivt alternativ är en väst med elektrisk värme. Vi har testat sex stycken under en lång och kall vinter.

Elektriska värmevästar har blivit populära, inte minst bland passkyttar som ska sitta stilla timtals på kyliga höst- och vinterjakter. Förklaringen är enkel. Västarna fungerar och gör det betydligt lättare att hålla värmen på passet.

De sex västar vi testat har använts under jakt, fiske och skoterkörning under den gångna vintern. I många avseenden är de ganska lika. Alla är helt i polyester och har laddningsbara litiumbatterier. Samtliga har haft en längd som gått en bit ner över testpersonens rumpa.

Men skillnaderna finns där. Den man först får ögonen på är materialet i västarna. Polyester kan nämligen varieras på en mängd sätt.

 

Olika material

Någon väst är gjord i ett enkelt lager fleece med påsydda fickor. Ett par har ett lager fleece eller noppat material kombinerat med ett lager i glatt polyester. Tre är mer eller mindre vadderade. Några har stretchpaneler i sidorna. Det gör att de känns ganska olika.

Skillnaderna i prestanda är inte synliga på samma sätt, men blir tydliga efter en tids användning. Det viktigaste med en värmeväst är förstås hur varm den blir och hur länge den är varm. Det hänger till stor del, men inte enbart, på de laddningsbara litiumbatterierna.

Vi har testat alla västar med det batteri de levererats med. Tänk på att eftersom samtliga av dessa västar har löstagbara batterier kan du välja att köpa ett annat batteri med samma typ av kontakt och få en annan prestanda, eller bara ett extra och få dubbelt upp av samma. Det är ingen dum investering. Fyra av västarna har runda 3,5-millimeterskontakter. Två har motsvarande 4-millimeters-kontakter. Vi listar vilket som gäller för varje väst.

 

Påverkar den värmande känslan

Batteriet sätter en gräns för hur mycket värmeenergi som kan levereras. Men värmenivåerna, antalet värmepaneler och deras storlek påverkar också såväl känslan för användaren som driftstiden. Därför är det bäst att testa och inte bara lita till siffrorna. Vi har dels testat drifttid på maximal värme, dels bedömt värmenivån.

Drifttiden testades genom att starta alla västarna samtidigt på maximal värme. Eftersom maximal värme varierar mellan västarna och inte heller är det naturliga valet i alla situationer hade andra testupplägg varit möjliga, men skillnaderna som uppdagades var stora och tydliga och därför kändes det rimligt att basera betygsättningen på dem.

Värmenivån var inte fullt lika enkel att betygsätta. Vi mätte visserligen värmepanelernas temperatur på låg, medel och hög värme, men vi såg dels att temperaturen varierade kraftigt över panelernas ytor (precis som i testet av värmesulor i Svensk Jakt nr 10/2017), dels att temperaturen var beroende av isoleringen runt västen.

 

Lägre temperaturer

När vi bredde ut en väst på ett svalt golv gav värmepanelerna överlag avsevärt lägre temperaturer än tillverkarna utlovat. Om man däremot knölade ihop en väst i en liten hög med panelen i mitten blev resultatet en klart högre temperatur.

Vi drog slutsatsen att vi inte hade förutsättningar att ta fram absolut korrekta värden på temperatur, men att det inte heller var nödvändigt. Vi såg nämligen ändå en bra överensstämmelse mellan vilka västar som gav högst temperaturer vid mätningen på golvet och vilka som upplevts som varmast under vinterns användning. Lösningen blev att väga samman resultatet från mätningarna med anteckningarna från fälttesterna och sedan gradera västarnas förmåga att leverera värme med poäng från ett till fem.

När du själv använder värmeväst ska du tänka på hur du klär dig. Västen kommer att värma bättre ju närmare kroppen den sitter. Det bästa alternativet är att ha västen ovanpå understället, men under de varma jaktkläderna. Använder du en värmeväst ovanpå flera lager kläder och direkt under jackan kommer du inte att känna av uppvärmningen lika tydligt, oavsett hur bra västen är.

 

Hanterar inte fukt bra

Tänk också på att en värmeväst inte är något allroundplagg. Materialet i de här västarna är inte särskilt bra för fukttransport. Om du växlar mellan hård aktivitet och stilla väntan under din jakt är risken stor att västen blir svettig och sedan kall, om inte annat efter att batteriet tagit slut.

 

Långa pass i kallt väder

Vid vissa typer av jakt är fortfarande lager på lager och kroppens egen värme bäst. Värmevästen kommer bäst till sin rätt vid kallt väder och en jämn och låg arbetsbelastning.

Tänk långa pass i kallt väder, isfiske eller kyliga transporter med snöskoter. Då är det å andra sidan en mycket välkommen förstärkning som verkligen fungerar.

 

Genzo vassast

Genzo Arctic värmeväst.

Genzo Arctic värmeväst.

Testvinnaren heter Genzo Arctic värmeväst med totalt nio poäng.  Den fodrade västen känns varm i sig, kvaliteten verkar god och panelerna levererar såväl riktigt bra värme som testets näst bästa batteritid.

Du kan ladda hem hela testet av värmevästar som pdf här nedan.

 

Test värmevästar

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Vet ni alla vad som gäller nu? Jag som jagar uteslutande på åker och fält berörs just nu inte av rådande jakttider som förhindrar gemene man som vakar på åtel och vid foder i skog. Vi som jagar på åker (ej stubbåkrar och foderplatser) får bedriva skyddsjakten som innan. En vän kontaktade jurister på svenska jägarförbundet och jag vill hänvisa till LRFs riktlinjer i detta, för att ge klarhet:

2) Vildsvin, . . som kommer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet får jagas den 1 juli-den 30 juni.

Jakträttshavare får under samma tid bedriva jakt efter sådana djur samt korp, havstrut, gråtrut, fiskmås och skrattmås.

1. I en anläggning för att där förhindra skada eller annan olägenhet

2. På mark med jordbruksgrödor eller som används till yrkesmässig trädgårdsodling om djuren där orsakar skada på grödor och odling

3. Om jakten sker på särskilt uppdrag av den eller de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet.

De möjligheter till skyddsjakt (jakttider och villkor för när skyddsjakten får användas) som föreskrivs i bilaga 4 får användas av jakträttshavaren utan tillstånd från myndighet.

https://www.lrf.se/politikochpaverkan/jakt-och-vilt/information-om-skyddsjakt-pa-vildsvin/

Så. Va inga svinpälsar nu. Låt grisarna lugnt gå på era åtlar. Sitt på åkrar istället. Skjut inte suggorna och skapa inget onödigt lidande.
Tänk också på att suggan vanligen lämnar kullen med nyfödda för att äta efter att ha diat under dagen. Hon går då ensam ut på åkrar och åtlar för att äta. Är ni osäkra är det bättre att fria än att fälla. Skräm henne ordentligt med ljud och ljus för att hindra henne från att återkomma men chansa aldrig på levande djur. Vi behöver samarbete med bönderna, men vi jägare måste också samarbeta. Så låt dem gå på åtlarna med sina små och ostört äta i skogen. Om vi skjuter dem på åkrarna och andra skjuter dem i skogarna, vart ska de då vara? Respektera viltet. Skitjakt kollegor inom jakten. #jakt #jagd #jagt #hunting #vildsvinsjakt #vildsvin #skyddsjakt #nattjakt #wildboarhunting #pighunt #svenskjakt #jägarförbundet #jägare
...

Den där känslan då man ålat sig fram genom snön, hittat en lucka, stoppar andningen och klämmer åt avtryckaren 🎯🦚😍 ...

Gårdagens kvällsmat hemma på #köingegods överträffa förväntningarna!! Harkebab som serverades med husets öl 🐇🌯🍻👌 ...

BLASER R8 Professional Adjustable in .308 Win!
Let me know below in the comments what your choice of rifle is?⬇️👏🏼

#jakt #jägare #jaga #hunt #hunting #hunter #jagd #jäger #nordichunter #svenskjakt #royalhunting #canon #canonnordic #huntingphotography #snabbforss #jaktbilder #thegreatwild #nordichunter #jaktmagasinetbiggame #ullberg #livehunting #blaser #aimpoint #normaammunition
...

Del 1
Genomgång av utrustning inför fjälljakt

Fick några frågor efter att jag lade upp en bild på packlistan inför kommande fjälljakt angående bland annat min "Signalpistol" och vad det var
Till och börja med kan jag presentera att detta är mitt "personliga nödkitt" i sin helhet
1st kompass (+karta)
1st nödfilt
1st första förband
2st lysstavar
1st nödraket
1st nödböoss
1st "signalpistol"
6st rökpatroner till signalpistolen
9st gröna signalpatroner till signalpistolen

Utöver listade prylar tillkommer ibland utrustning men detta är den grund jag utgår ifrån vare sig det handlar om jakt, fjällvandring eller kajakpaddling som några exempel
Vad är då "Signalpistolen" för något.
Det är i grunden ingen pistol till att börja med, det är en Komet M15 signalpenna, dessa användes flitigt förr av båtentusiaster men också folk som jobbade inom tele och elnätet, i grunden aldrig avsedd att nyttjas som en "nödraket" pga dess korta räckvidd på Kanske 100M och 30 sekunder brinntid.
Men trotts detta ett helt suveränt verktyg att kunna nyttja i nöd eller kris när man vill kunna signalera till andra jägare, skoteråkare eller fjällräddning.

Skall dock poängteras jag ser signalpistolen endast som ett komplement till nödraketen och nödblosset.

#fjällripa #nextgenhunting #chasse #caza #jagt #jagd #vildmarken #jaktjournalen #svenskjakt #swe_hunters #swedenishunting #nordichunter #sundsvall #timrå #alfaoutdoor #petzl #taiga
...

Lafayette har ett stort utbud av tillbehör i form av antenner, headsets mm. 👍🏻⁠

Bild jaktgoldens⁠#drevjakt #lafayetteradio #jaktradio #jaktutrustning #jagärsmart #radoantenn #svenskjakt #metsästys #jagt #jaktforlivet #jaktprylar #lafayette #jakt
...

Seek and you will find! ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay

Loading RSS Feed