Test: Så bra är nio sorters övningsammunition
PremiumOm det är något alla jägare behöver är det övningsammunition. Vi har testat nio olika sorter med övningsammunition med varierande resultat.
Övningsammunition brukar omsättas till tomhylsor utan några större grubblerier över prestanda. Det är i många fall precis som det ska vara. Men all ammunition är inte skapad lika, så om du har särskilda önskemål bör du ägna valet en tanke.
Ett vanligt sådant önskemål är att patronen ska ha samma träffläge som jaktammunitionen. Det är absolut ett plus, men inget vi kan testa. Två olika patroner som ger samma träffläge i ett vapen kan ändå ge olika träfflägen i ett annat. Vapnet är alltså i sig en alltför stor del av ekvationen.
Andra vill först och främst att ammunitionen ska vara billig. Det är också en bra målbild. Det finns egentligen bara en sak att fundera på – är den billigaste ammunitionen tillräckligt bra? Kanske till och med lika bra som den dyrare? Eller bättre? Det är inte helt omöjligt att testa och även om det här testet inte är tillräckligt omfattande för att ge svaret med stort S så kommer det helt säkert att ge vissa delsvar.
Utgångshastighet
Det finns andra egenskaper som platsar på önskelistan. Skjuter du på löpande viltmål kommer en snabbare kula att ge mindre framförhållning. Det kan underlätta skyttet en del. Å andra sidan vill du kanske träna med en patron som har samma framförhållning som din jaktpatron.
Vi har förstås mätt hastigheter på de testade patronerna. Även om din övningspatron har samma utgångshastighet som din jaktpatron behöver det inte betyda att de ger exakt samma framförhållning på 80 meter. Det avgörs av kulans flygtid till målet, som påverkas även av kulans form och luftmotstånd. Men det är rimligt att använda en övningspatron med en utgångshastighet i samma härad som jaktpatronen. Och vill du räkna ut den exakta flygtiden behöver du ändå utgångshastigheten.
Även rekylen
Det är inte bara framförhållningen som påverkas av utgångshastighet. Det gör även rekylen. Av två patroner med lika tung kula kommer den med lägst utgångshastighet att vara mest behaglig att skjuta med. Det kan vara skäl nog att välja en viss patron för övningsskyttet. Men glöm i så fall inte att titta på kulvikten, den är också en viktig faktor för rekylen.
Hastigheten påverkar även kulbanan och effekten i de småvilt som du skulle kunna jaga med de här helmantelpatronerna. Så det här testet kan också hjälpa dig att utvärdera vilka övningspatroner som skulle kunna passa till din jakt.
Flack kulbana
Samtliga testade patroner är laddade med helmantelkulor, vilket ofta anges med förkortningen FMJ (Full Metal Jacket). Jakt med helmantel brukar gälla fågel, främst skogsfågel. Tänker du vinterjakt på tjädertupp och orrtupp är en flack kulbana intressant och då sneglar du med fördel på de snabbare patronerna. Jagar du med trädskällare och skjuter på kortare avstånd blir köttförstöring en viktigare faktor och då kan de långsammare patronerna vara mer lämpliga.
Oavsett jaktform behöver du precision. Och det är förstås intressant även om patronerna bara ska användas på bana. Vi har testat även det.
Inte överdrivas
Vid övningsskytte ska inte behovet av precision överdrivas. Tränar du på älgbanan kan det vara bättre att ha råd med fler serier än att patronerna skjuter någon centimeter tätare. Låg rekyl kan också vara viktigare än hur tätt patronen skjuter i bänk. Viktigast av allt är att vara flink med bössan och vägen dit är mycket och rolig träning.
Då är vi tillbaka vid priset. Priser ändras så för enkelhetens skull redovisar vi vad vi betalade för askarna sommaren 2021. Om det här testet säger dig att den billiga ammunition du varit nöjd med står sig ganska bra mot andra alternativ, så är väl det ett alldeles utmärkt resultat.
Bli inte förvånad om det är just så. Med det – till resultaten!
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.