onsdag 29 november

Jakt & prylar

Test av snökamouflagekläder

Foto: Joakim SvärdPremium

På vintern är det viktigare än någonsin att ha rätt kläder. Svensk Jakt har därför testat tio kamouflageställ med membran för att se vilka som håller måttet. 
Här är resultatet.

Vi har under vinterförhåll­anden testat ett antal jaktställ bestående av jacka och byxa med vinterkamouflage. Samtliga ställ har haft någon form av membran och sägs ­därmed stå emot vatten och vind. Vi har testat kläderna i allt från minus 25 grader till plusgrader och regn. Det har varit svårt att utse någon klockren testvinnare, och det har heller inte varit någon ambition. Alla testade plagg har sina styrkor och svagheter. Se därför testet som en ­guide.

 

Komfort och prisvärdhet
Kriterierna vi bedömt är komfort, funktion, kvalitet, prisvärdhet (ett dyrt ställ förväntas ha en högre kvalitet och hållbarhet) samt design. Ett gäng erfarna och flitiga jägare har fått använda kläderna under vinterns jakter, företrädesvis under toppfågeljakt, ripjakt på fjället och harjakt med stövare, men även i samband med rävlockjakt.

 

Några överraskningar
Kläderna har generellt fungerat rätt bra och levt upp till tillverkarens utfästelser. Vi överraskades dock av några saker under testet. Ett av de dyrare ställen höll inte riktigt kvalitets­måttet. En annan sak vi slogs av var att ett par av de billigare jaktställen håller förvånansvärt bra kvalitet. Generellt tillverkas det bra jaktkläder i dag. Vi har dock upplevt att det är svårt att hitta regn- och vindtäta ställ som samtidigt andas så pass bra att du inte blir blöt på insidan av kläderna. Rör du dig extremt mycket, låt oss säga på skogsskidor i lössnö med tung packning, så fungerar ett vanligt enkelt skalplagg lika bra, om inte bättre.

 

Viktiga detaljer
Under vinterjakterna är det viktigt med fickor som sluter tätt så du inte får en näve med snö i händerna när du ska fiska upp nya patroner eller ­reservhandskarna. Bara en av de testade jackorna var försedd med en rejäl mudd som går över hela handleden och med genomgång för tummen. Vilket är mycket praktiskt.
Snölåsen nertill på byxorna kan generellt bli bättre. Försvarets M90-system har en bra lösning som förvånansvärt få klädestillverkare har anammat. Något som de flesta jaktbyxor saknar är ett öppet knäveck i tyget så man kan stoppa in ett tunt knäskydd. Det är mycket praktiskt.
När du jagar i lössnö och kyla är det viktigt att kläderna sluter tätt vid armslut och ben och fickorna ska vara stora och lättåtkomliga. Du jobbar oftast med handskar på dig och ska därför klara av att komma åt saker i fickor även med handskar på. Här såg vi exempel på kläder där design gått före praktisk funktion. Positivt är att klädestillverkarna börjat inse vikten av att kunna ventilera ut överskottsvärme med hjälp av vädringsluckor i plaggen och att huvan är justerbar och kan täcka även halsen.

 

• Ladda hem hela testet här (pdf)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.