torsdag 9 december

Jakt & prylar

Publicerad 30 mars 2016 - 10:24

Test: Aktiva proppar från 3M Peltor

Premium

3M Peltor lanserar nu elektroniska hörselproppar med namnet Level Dependent ­Earplug LEP 100.

Proppar som fungerar precis som elektron­iska, aktiva, hörselskydd är ingen nyhet. Detta har funnits ­ganska länge på marknaden men nackdel­en har varit att priset speglat kvaliteten.
Flera av de billigare produkt­erna har inte riktigt hållit måttet medan de bättre produkterna haft ett högt inköpspris och ofta krävt en avgjutning av örats hörselgång.
3 M utmanar nu kvalitets­tillverkarna med ett par hörsel­proppar till ett ganska tilltalande pris. Svensk Jakt har hårdtestat propparna under den gångna jaktsäsongen såväl under jakt som vid intensivt skytte på skjutbanan.

Fungerar väl
Vi anser att produkten fungerar väl. Alla skottljud har effektivt blockerats av elektroniken medan vanligt tal och andra ljud förmedlats enligt vald inställning – låg, medium (1:1) och hög (förstärkning 1,5 gång). Enda plumpen i protokollet är att vindbrus märks ganska väl.
Riktningsbestämning av ljud har vi också upplevt som aningen svårare än med ett par bra, ­aktiva, hörselskydd.
Hörselpropparna levereras i en mycket sinnrik ask, obetydligt större än ett cigarettpaket och med rejäl gummitätning i locket. Det fina i kråksången är att, om det behövs, så startas en laddning av hörselproppen så fort den sätts i sin hållare. Statusen på propparnas laddning kan avläsas genom LED-lampor i olika färger.
Till laddningen används tre vanliga alkaliska AA-batterier. 3M menar att 16 kompletta laddningscykler kan genomföras på en omgång batterier. Vi har haft svårt att mäta detta eftersom propparna ibland laddats utan att vara urladdade. Vill man kan man även ladda propparna ­genom att docka in förvarings­asken med en USB-kabel. Laddning av helt urladdade proppar tar 90 minuter.
Tillverkaren uppger att man kan använda pluggarna upp till 16 timmar på en laddning. Vi upplever livstiden på en laddning som något kortare än så men fullt tillräcklig för en jaktdag.

 

Viktigt med rätt storlek
För att propparna ska dämpa som tänkt är det viktigt att använda rätt storlek på den silikon­plugg som sitter på propp­en. Även om flertalet användare kan använda standardstorlek på silikon­pluggen så finns det ett antal olika att välja mellan. Pluggen kan enkelt tas loss och tvättas i tvål och vatten så blir den som ny.

 

Mattias Lilja

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Ikväll blev det en Galt! Skytten är nöjd🤩💪🏾 Och julskinkan är räddad 😁🤩🐗
-
#frånskogtillbord #vildsvinsjakt #vildsvin #tikka #swarovski #tjejersomjagar #huntress #huntinglife #jaktärlivet #308win #jakttjej #svensktköttsåklart #svenskjakt
...

Time to let the dog rest and change to skis and rifle to continue hunting for these black beauties. 😍
.
.
.
.
.
.
.
#nordichunter #swe_hunters #hunter #hunt #hunting #svenskjakt #jakt #huntlife #taigajägare #jägareförbundet #svenskajägareförbundet #capercaillie #capercailliehunting #birdhunting #tiur #tjäder #tjäderjakt #toppjakt #tjädertupp #birdhunt #trapper #trappers #trappeur #trapline #trapperlivet #northerntrappers #pälsjägare #taiga svenskjakt jagareforbundet nordichunter
...

Hörde jag jakt i helgen eller!?💥

#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #eftersök #røde #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady #hundjakt #canon #sako
...

Temperaturen steg några grader och det vart bra aktivitet på åteln, 7 timmar på en trästol stirrandes ut i mörkret.. helt klart värt det! Frågor på det? #norrbottensjakt #fritidvildmark
-
-
#rävjakt #viltvård #vakjakt #vakjaktpåräv #åteljakt #åtejakt #rovdjursjakt #rovdjur #predatorjakt #predator #träsmak #foxhunting #rävåtel #vinterjakt #winterhunting #jakt #jägare #svenskjakt #freyrdevik #300blackout #vakkoja #revjakt #revejakt rovdjursjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay