Svensk Jakt testar värmevästar
PremiumDe jägare som brukar frysa på passet har på senare år fått fler och fler hjälpmedel att välja mellan. Ett effektivt alternativ är en väst med elektrisk värme. Vi har testat sex stycken under en lång och kall vinter.
Elektriska värmevästar har blivit populära, inte minst bland passkyttar som ska sitta stilla timtals på kyliga höst- och vinterjakter. Förklaringen är enkel. Västarna fungerar och gör det betydligt lättare att hålla värmen på passet.
De sex västar vi testat har använts under jakt, fiske och skoterkörning under den gångna vintern. I många avseenden är de ganska lika. Alla är helt i polyester och har laddningsbara litiumbatterier. Samtliga har haft en längd som gått en bit ner över testpersonens rumpa.
Men skillnaderna finns där. Den man först får ögonen på är materialet i västarna. Polyester kan nämligen varieras på en mängd sätt.
Olika material
Någon väst är gjord i ett enkelt lager fleece med påsydda fickor. Ett par har ett lager fleece eller noppat material kombinerat med ett lager i glatt polyester. Tre är mer eller mindre vadderade. Några har stretchpaneler i sidorna. Det gör att de känns ganska olika.
Skillnaderna i prestanda är inte synliga på samma sätt, men blir tydliga efter en tids användning. Det viktigaste med en värmeväst är förstås hur varm den blir och hur länge den är varm. Det hänger till stor del, men inte enbart, på de laddningsbara litiumbatterierna.
Vi har testat alla västar med det batteri de levererats med. Tänk på att eftersom samtliga av dessa västar har löstagbara batterier kan du välja att köpa ett annat batteri med samma typ av kontakt och få en annan prestanda, eller bara ett extra och få dubbelt upp av samma. Det är ingen dum investering. Fyra av västarna har runda 3,5-millimeterskontakter. Två har motsvarande 4-millimeters-kontakter. Vi listar vilket som gäller för varje väst.
Påverkar den värmande känslan
Batteriet sätter en gräns för hur mycket värmeenergi som kan levereras. Men värmenivåerna, antalet värmepaneler och deras storlek påverkar också såväl känslan för användaren som driftstiden. Därför är det bäst att testa och inte bara lita till siffrorna. Vi har dels testat drifttid på maximal värme, dels bedömt värmenivån.
Drifttiden testades genom att starta alla västarna samtidigt på maximal värme. Eftersom maximal värme varierar mellan västarna och inte heller är det naturliga valet i alla situationer hade andra testupplägg varit möjliga, men skillnaderna som uppdagades var stora och tydliga och därför kändes det rimligt att basera betygsättningen på dem.
Värmenivån var inte fullt lika enkel att betygsätta. Vi mätte visserligen värmepanelernas temperatur på låg, medel och hög värme, men vi såg dels att temperaturen varierade kraftigt över panelernas ytor (precis som i testet av värmesulor i Svensk Jakt nr 10/2017), dels att temperaturen var beroende av isoleringen runt västen.
Lägre temperaturer
När vi bredde ut en väst på ett svalt golv gav värmepanelerna överlag avsevärt lägre temperaturer än tillverkarna utlovat. Om man däremot knölade ihop en väst i en liten hög med panelen i mitten blev resultatet en klart högre temperatur.
Vi drog slutsatsen att vi inte hade förutsättningar att ta fram absolut korrekta värden på temperatur, men att det inte heller var nödvändigt. Vi såg nämligen ändå en bra överensstämmelse mellan vilka västar som gav högst temperaturer vid mätningen på golvet och vilka som upplevts som varmast under vinterns användning. Lösningen blev att väga samman resultatet från mätningarna med anteckningarna från fälttesterna och sedan gradera västarnas förmåga att leverera värme med poäng från ett till fem.
När du själv använder värmeväst ska du tänka på hur du klär dig. Västen kommer att värma bättre ju närmare kroppen den sitter. Det bästa alternativet är att ha västen ovanpå understället, men under de varma jaktkläderna. Använder du en värmeväst ovanpå flera lager kläder och direkt under jackan kommer du inte att känna av uppvärmningen lika tydligt, oavsett hur bra västen är.
Hanterar inte fukt bra
Tänk också på att en värmeväst inte är något allroundplagg. Materialet i de här västarna är inte särskilt bra för fukttransport. Om du växlar mellan hård aktivitet och stilla väntan under din jakt är risken stor att västen blir svettig och sedan kall, om inte annat efter att batteriet tagit slut.
Långa pass i kallt väder
Vid vissa typer av jakt är fortfarande lager på lager och kroppens egen värme bäst. Värmevästen kommer bäst till sin rätt vid kallt väder och en jämn och låg arbetsbelastning.
Tänk långa pass i kallt väder, isfiske eller kyliga transporter med snöskoter. Då är det å andra sidan en mycket välkommen förstärkning som verkligen fungerar.
Genzo vassast
Testvinnaren heter Genzo Arctic värmeväst med totalt nio poäng. Den fodrade västen känns varm i sig, kvaliteten verkar god och panelerna levererar såväl riktigt bra värme som testets näst bästa batteritid.
Du kan ladda hem hela testet av värmevästar som pdf här nedan.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.