Termiska sikten. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar termiska sikten

Premium

Sedan 2019 är det tillåtet att använda mörkersikten vid vildsvinsjakt. Vissa sikten ”ser” värmestrålning, andra omvandlar osynligt infrarött ljus till en synlig bild.
Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth har testat sju termiska sikten.

Den nya lagstiftningen skiljer mellan så ­kallade termiska sikt­en (”värmesikten”) och andra mörker­­sikten. De termiska siktena får inte använd­as vid all vildsvinsjakt, utan bara i öppen terräng som fält samt vid åteljakt. Anledning­en är att den tekniken anses ge sämre förutsättningar att bedöma omgivande terräng, till exempel att se vegetation som kan påverka kulan, samt att ­bedöma kulfång.

Tydliga skillnader

Det finns visst fog för det resonemanget, men kanske främst när skotthållet växer. Det finns också tydliga skillnad­er mellan olika termiska sikten. De vassare modellerna visar landskap­et relativt tydligt och medger en bra bedömning av kulfång.

Kort skärpedjup

Under goda förutsättningar kan termiska sikten även avslöja klena kvistar och strån, men den förmågan avtar med varje tiotal meter till målet. ­Jägaren kan dessutom vara tvungen att jobba lite med skärpan hitom målet, eftersom siktena fokuseras ­manuellt och skärpedjupet kan vara ganska kort.

Den andra vanliga tekniken på konsumentmarknaden, digitala sikten som arbetar med infrarött ljus från en lampa, får användas med färre begränsningar. De brukar också ge en mer detaljerad bild av terrängen nära jägaren.

Störs av föremål

Å andra sidan lyser de digitala siktena inte upp djur intill det tilltänkta målet på det sätt ett termiskt sikte gör. Ibland störs deras bild ordentligt av föremål som belysts av IR-lampan på nära håll och blir bländande ljusa. Några grankvistar räcker för att skapa en hel del visuell oreda. Och på längre håll räcker inte alltid IR-lampans ljus till för att skapa en bra bild. Det finns alltså för- och nackdelar med båda de vanligaste teknikerna för mörker­sikten.

Var jagar du?

Valet av sikte kommer delvis att avgöras av hur och var du jagar. Smygjagar du i bruten ­terräng eller skog kräver lagen att du använder ett sikte med bildförstärkare eller bild­omvandlare. Det betyder i praktiken att du väljer bland digitala sikten som arbetar med infrarött ljus. Det ­innebär åtminstone en omedelbar fördel – de siktena är mycket billigare än termiska sikten, som ­faktiskt tar optik­priserna till nya ­hisnande nivåer.

Bättre eftersök

Men. Vill du spana av stora ytor snabbt är ett termiskt sikte svårt att slå. Det kommer också att visa om det finns annat vilt i närheten av det du tänker skjuta.

Bra värmesensor­er avslöjar helt enkelt det mesta från vildsvin till sorkar. De kan till och med hjälpa dig att hitta en färsk skottplats eller blod.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay