Många jägare är flitiga användare av pannlampor. Lamporna används på eftersök, men även i andra samman­hang, till exem­pel av jägare som ofta är kvar i skogen vid mörkrets inbrott. Foto: Ulf Lindroth

Många jägare är flitiga användare av pannlampor. Lamporna används på eftersök, men även i andra samman­hang, till exem­pel av jägare som ofta är kvar i skogen vid mörkrets inbrott. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar pannlampor för jägaren

Premium

En bra pannlampa är kanske allra viktigast på ­eftersök, men den kan vara ovärderlig för en jägare vid ­andra tillfällen också. Vi har testat sex pannlampor som kan intressera krävande användare.

När man talar pannlampor för jägare går tanken lätt till eftersöksjägarna. De är troligen de mest krävande användarna, men de är inte ensamma om att ställa höga krav på pannlampor.

Gåsjägaren som ställer ut bulvaner och ordnar gömslen långt före gryningen vill ha en lampa som både kan ge arbetsbelysning och en klar bild av hur bulvanbilden kommer att se ut i dagsljus. Sjöfågeljägaren som navigerar in mellan stenar och rev har nytta av både vidd- och fjärrljus. Och jägare som tältar eller bor i enkla kojor eller bara brukar bli kvar i skogen efter mörkrets inbrott har behov av ett pålitlig och robust ljussken.

Vi har testat sex rejäla pann-lampor och de representerar skilda typer av lampor.  Med risk att låta snäll på gränsen till tråkig – detta är ett av de tester där alla produkter egentligen är bra. Varenda en av dessa lampor passar utmärkt hos rätt jägare. Alla är robusta, alla tål ett långt kyligt regnväder i duschen och alla lyser relativt starkt.

Långt eller brett

Lampors styrka anges som ljusflöde i enheten lumen. Ljusflödet är produkt-en av ljusintensitet (som mäts i candela) och ljuskäglans bredd.

Detta innebär bland annat att det är fullt möjligt att två lampor med samma lumental skiljer sig åt såtillvida att den ena har ett utmärkt fjärrljus, medan den andra inte alls når lika långt utan i stället ger en bredare ljusbild. När man värderar en lampas effekt måste man förutom lumen alltså även tänka på ljuskäglans form.

Lampor med relativt lågt lumental men variabel ljuskägla kan prestera bra både vad gäller bredd- och fjärrljus. Om du räknar med att hinna göra justeringar kan du tillgodogöra dig det, annars inte.

I testresultaten hittar du en siffra på lampornas räckvidd. Den är subjektivt bedömd som det längsta avstånd där lampan avslöjar tydliga detaljer. Lamporna har ställts mot varandra i nattmörkret, så siffran är om inte annat ett relativt mått på lampornas effektivitet på längre avstånd.

Batteritiden

Vid det huvudsakliga testet tändes alla lamporna och riktades mot mörka väggar i tre minusgrader. Varje halvtimme fotograferades ljusbilderna från fasta platser med
manuellt inställd kamera (1/8 -sekund, bländare 8, ISO 800, brännvidd 50 millimeter). Det gav en tydlig bild av hur ljuset från varje enskild lampa förändrades med tiden.

Lamporna testades med maximal styrka för att se hur de förhöll sig till utlovad brinntid. Detta förklarar de relativt korta tiderna. Samtliga lampor har mycket längre brinntid vid lägre ljusstyrka, vilket i praktiken används oftare. Av utrymmesskäl redovisar vi inte brinntid på alla effektlägen, men i de flesta fall är de lätta att hitta på nätet.

Mila Vega II Trail

Mila Vega II Trail.

Solklar testvinnare

Mila Vega II Trail heter testets soklara vinnare. Det är testets överlägset ljusstarkaste lampa med klart längst räckvidd utan att ens fokusera som fjärrljus. Enkel och stabil med mycket hög batterikapacitet.

Ladda hem testet av pannlamporhär (pdf).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay