torsdag 18 april

Jakt & prylar

Svensk Jakt har testat nio allroundsikten som duger gott till de flesta jaktformer. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt har testat nio allroundsikten som duger gott till de flesta jaktformer. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar nio allroundsikten

Premium

Det finns enastående kikarsikten till flera specifika ändamål. Men de flesta jägare behöver bara en bra kompromiss. Vi har testat nio allroundsikten.

De specialiserade kikarsiktena har sin plats. Ett bra vakjaktssikte låter dig skjuta vildsvinet i nära mörker eller ­identifiera och fälla råbocken i det ­allra sista skymnings­ljuset. Ett drevjaktssikte gör dig snabbare i trånga pass och ett långhållssikte låter dig kompensera för avståndet till en orolig orrtupp i en ensam björk.

Men – och det är ett viktigt men: Om du använder en svag belysning på din vildsvinsåtel. Helst inte skjuter råbocken då det nästan är mörkt. Håller dig till drevjaktens bättre skottlägen. Hellre försöker smyga lite närmare på orren. Då behöver du varken den största objektivöppningen, det vidaste synfältet eller ett kikarsikte med ­avståndskompensation.

 

Från billiga till dyra

Faktum är att de flesta av oss skulle kunna klara det mesta av vår jakt med ett enda bra allroundsikte. Det är sådana sikt­en vi testat här. Nio olika modeller, från billiga till dyra. Som vanligt när det gäller optik finns det en stark koppling mellan vad du betalar för och vad du får. Men alla bra sikten återfinns inte bland de dyraste.

 

Ladda hem testet av kikarsikten som pdf

 

 

Betygsättning av kikarsiktena

Vi redovisar tillverkarnas uppgifter om synfält och ögonavstånd, där sådant finns. Vattentäthet testades i ett ljummet bad i en halvtimme, men eftersom samtliga klarade det utan läckage redovisas inte resultaten vid varje sikte.

 

Riktmedel och belysning: Endast belysningen poängsätts. En poäng för någon belysning, ytterligare en om siktet har bra styrkor både för dag- och nattbelysning. En poäng för fingraderad eller steglös justering, en poäng för lättanvända reglage, ytterligare en för batterisparfunktion.
Maximalt 5 poäng.

 

Mekanik: Två poäng för ­distinkta klick, två till för möjlighet att nollställa rattarna efter inskjutning. En poäng för ett justeringsområde i höjd på minst en meter. En poäng om riktmedlet pålitligt återvänder till exakt samma punkt efter stor korrigering och återställning, vilket alla sikten klarade. Två poäng om klickvärdet avviker 0–0,2 millimeter från angivet värde, en om avvikelsen är mer än 0,2 men maximalt 0,5 millimeter. Två poäng för oförändrat träffläge vid ändrad förstoring. Mekaniken testades huvudsakligen med en vapenmonterad kollimator, som kalibrerades genom kontrollskjutning av ett sikte.

Maximalt 10 poäng.

 

Optik: Skärpa bedömdes på 10x förstoring (9x på Nikko Stirling) mot en skärpe­tavla på 100 meter och betygsattes relativt mot de andra siktena. Centrumskärpa gav max fyra poäng, kantskärpa (mätt 1/5 från bildkant i riktning mot bildcent­rum) max två poäng.

Förmåga i skymning ger max tre poäng. Bedömningen baseras på hur siktet klarar samma skärpetavla i ”skymningsljus”. Centrumskärpa och kantskärpa vägdes ihop i poängbedömningen. Siktena skärpetestades på 100 meter, vilket är parallaxfritt avstånd för flera sikten utan parallaxjustering. Hade vi testat skärpa på hög förstoring och mycket kortare eller längre avstånd hade siktena med parallaxjustering varit svåra att slå. En särskilt klar bild med minimal färgblödning både i dagsljus och skymning kunde ge upp till ytterligare fyra poäng. Förmåga i motljus testades på 8x förstor­ing. Trots att siktena provocerades nära solen gav samtliga sikten obetydliga reflexer och fick varsin motljuspoäng.
Maximalt 14 poäng.

 

Extra ­förtjänstpoäng: En poäng för förstoringsväxel 6x eller mer. En poäng för ögon­avstånd på 90 millimeter eller mer. Synfält är främst en funktion av förstoringsgrad, men ett särskilt stort synfält (minst 13 meter) vid en given förstoring (3x) gav en ­poäng. Ytterligare en ­poäng för annan ­användbar finess.

Maximalt 4 poäng.

 

Maximal totalpoäng i kikarsiktestestet: 33

 

Ladda hem testet av kikarsikten som pdf

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay