Dagens moderna jaktknivar har knivblad som är fem till tio centimeter långa och kan vara uppbyggda på många olika sätt. Foto: Sture Markström

Rätt knivdesign för jakt

Premium

Det finns några saker som utmärker en bra jaktkniv. Men alla jaktknivar behöver inte se likadana ut för att vara bra. Valet av jaktkniv handlar minst lika mycket om vad du jagar och vilken design du gillar.

Fram till 1980-talet använde svenska jägare knivar med långa och smala knivblad. Många av jaktknivarna som såldes på den svenska marknaden importerades från Finland. Marttiini och Järvenpää var två vanliga och kända finska knivmärken. Det var först i början av 1980-talet, när fler knivföretag startades i Sverige, som jägarna började bära en annan sorts jaktknivar.

Även om det fortfarande finns de som föredrar tämligen långa knivblad, anser nog de flesta att en modern jaktkniv bör ha ett ganska kort och brett knivblad. Många önskar också att kniven inte har alltför vass spets. Detta för att undvika att skära sönder viltets inälvor, vilket riskerar att kontaminera bukhålan.

 

Parerskydd

Säkerheten är också viktig. Moderna jaktknivar har ofta ett parerskydd, antingen i form av en parerstång eller en upphöjning eller urgröpning på skaftet, som förhindrar att greppet förloras så att handen glider ut över knivbladet, med svåra skador som följd.

Många jägare föredrar fällknivar. De bör ha en låsning som förhindrar att knivbladet oavsiktligt viks ihop över fingrarna. Låsknappen ska vara både enkel och säker. Helst ska kniven kunna öppnas och stängas med en hand.

 

Greppsäkert skaft

En bra jaktkniv ska också ha ett greppsäkert och skönt skaft. Vad som är ett bra skaft är i viss mån personligt och handlar delvis om handens storlek.

Förutom knivens funktionella design vill många att den ska vara vacker. En kniv med skaft och slida av plastmaterial är inte bara billigast, den är också praktisk eftersom den är lätt att hålla ren.

De flesta anser dock inte att knivar av plast är särskilt vackra. I stället vill de ha en kniv med skaft i något träslag som till exempel masurbjörk eller desert ironwood (Olneya tesota).

 

Miljömärkning

Om du köper en kniv med skaft av ädelträ bör du kolla att träet är miljömärkt.

Ett annat populärt skaftmaterial är -micarta, en komposit bestående av härdplast och canvas. Tygets vackra struktur framträder när knivskaftet slipas. Skaft av ben, horn och läder är också vanliga.

Om kniven ska användas året runt bör man tänka på att vissa skaftmaterial, som till exempel olika metaller, är olämpliga när det är riktigt kallt ute.

 

Olika knivslidor

När det gäller knivslidan tillverkas de ofta i det syntetiska och underhållsfria materialet kydex. Många föredrar dock traditionella läderslidor, inte minst för att de är vackra. En kombination av läder och horn används också ofta.

Nackdelen med läder är dock att det inte går att tvätta rent. Har du en gång stoppat ner en blodig kniv i en knivslida av läder finns risken att du kontaminerat den med farliga bakterier för alltid.

 

Om du vill bända och vrida med knivbladet krävs det en lite starkare kniv som klarar påfrestningarna. Foto: Sture Markström

Avfångning

Tänk efter noga inför köpet. Ska du avfånga eller flå vilt kanske det i många fall inte räcker med en vanlig jaktkniv, du kan behöva skaffa en särskild kniv för det ändamålet.

Kniven ska vara anpassad för just dina behov. Om du jagar älg vill du säkert att kniven ska hålla för att ta ur en hel älg utan att den förlorar sin skärpa. Ska du vrida och bända genom huden på en vildsvinsgalt krävs en kniv med hel tånge och starkt stål.

 

Vandrar långt

Jagar du däremot endast ripa och skogsfågel och vandrar långt varje jaktdag kanske en lätt och vacker kniv med sticktånge eller en fällkniv passar dig bättre.

Du kanske till och med tycker att det är värt att kosta på dig en exklusiv kniv med damaskerat bladstål och infattningar i skaftet av ädelt material för tiotusentals kronor.

 

Sture Markström

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay