söndag 14 april

Jakt & prylar

Det tog Mats Lendholm, från Smedsbyn i Norrbotten, cirka två år att bygga sin rullande jaktcamp, efterhand under bygget fick han nya idéer som han förverkligade.

Det tog Mats Lendholm, från Smedsbyn i Norrbotten, cirka två år att bygga sin rullande jaktcamp, under byggets gång fick han nya idéer som han förverkligade. Foto: Lars-Henrik Andersson

Mats har en rullande jaktcamp

Premium

Mats Lendholm ville lyxa till campinglivet under jakt- och fisketurerna. Han byggde om en släpvagn med kåpa där han nu fraktar det mesta han behöver för campinglivet. Och sover, det gör han i ett tält på biltaket.

Husvagn i all ära, men Mats Lendholm från Smedsbyn i Norrbotten har tagit det här med camping ett steg längre. Han vill kunna njuta av både en fast campingplats med bekvämligheter och ändå bibehålla lite vildmarkskänsla. Men allt började med en skoterkälke.

– Jag hade egentligen tänkt bygga en kälke till skotern men det projektet blev vilande och i stället började jag bygga en släpvagn, säger Mats Lendholm.

 

Byggt underredet

Han har i princip byggt underredet till släpet själv och kåpan beställde han från ett lokalt företag.

– Men det blev ingen traditionell släpvagn, nu är släpet alltid fullastat med campinggrejer, berättar Mats Lendholm.

– Det tog ett par år att snickra ihop. Jag har byggt lite eftersom och hela tiden fått nya idéer som har förverkligats.

 

Med en rullande jaktcamp får Mats Lendholm med sig en hel del prylar som kan vara bra att ha på campingplatsen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Och grejer är det gott om i släpvagnen. Här har Mats allt som behövs för att bo på någon avlägsen plats vid en fiskesjö eller på jaktmarkerna.

I släpvagnen finns bland annat en frys som drivs med gasol.

 

Mats Lendholm och hans jaktcamp.

 

– Suveränt att ha när man fiskar och kan frysa in fångsterna nästan direkt.

Så här ser släpvagnen ut när den är kopplad på bilen under färd. Foto: Privat

På trähyllor på ena långsidan står plastbackar med lock, prydligt märkta. I lådorna finns allt från campingdusch till torrvaror och bestick. Sovsäckar, verktyg, flytvästar, kastruller, portabel och utvikbar toalett, brandsläckare, första hjälpen-kit, uppblåsbar luftkudde som fungerar som domkraft… listan kan göras lång.

 

Tält i takbox

På släpvagnens tak fraktar Mats en aluminiumbåt som är drygt 4×1 meter stor och på taket till sin sjusitsiga, fyrhjulsdrivna Land Rover har han en takbox som rymmer ett tält som vecklas ut när boxen öppnas.

I släpet finns även en ugn och ett kylskåp som dras fram på utsidan. Ett nedfällbart bord finns också på utsidan där Mats även monterat upp ett regn- och solskydd.

Naturligtvis finns det högtalare och belysning på utsidan, solcellsdriven ventilation till släpvagnen och strömförsörjning via batterier och omvandlare från 12 till 24 volt.

– När jag ska ut och fiska eller jaga är det bara att fylla frys och kyl, koppla på släpet och åka iväg, säger Mats Lendholm.

 

Släpvagnet drar han med sina sjusitsiga fyrhjulsdrivna bil och på biltaket finns det uppfällbara tältet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay