torsdag 9 december

Jakt & prylar

Publicerad 15 september 2015 - 19:24

Lätt och varm vinterkänga som inte håller tätt

Premium

Kanadensiska skotillverkaren Kamik presenterade för ett tag sedan vinterkängan BromleyG som riktar sig till framför allt jägare. Vi har testat den under senhöst och vinter, från plusgrader ner till minus 25 grader.

Det här är en känga som helt klart är gjord för kall och torr väderlek. Det behöver vara minusgrader ute, annars blir den för varm.
Ovandelen av kängan är tillverkad av läder med ett Gore-Tex-membran som ska göra den vattentät. Nederdelen är gjord av gummi och kängan har också ett Thinsulate-foder.
Vi har använt kängan både under rörlig jakt men även då vi stått på pass. Kängan är mycket lätt och smidig att gå i, dock kanske inte en renodlad känga för längre vandringar vad gäller stöd runt foten och stötdämpning.

 

Minus 40
Kängan har ett så kallat PTC-värde på minus 40 som ger en fingervisning om skons förmåga att klara köld. BromleyG klarar kalla temperaturer. Jag har i de flesta fall bara använt en tunnare ullstrumpa i kängan och klarat att stå på pass i tio till femton minusgrader. Där håller kängan vad den lovar. Jag har använt den under älgjakten som hundförare i november i Norrbotten, på harjakt, lockjakt på räv och även under toppjakt med skogsskidor.
Den gummibeklädda nedre delen av skon är tät vilket gör att man lätt kan bli svettig och lite blöt om foten, speciellt från fyra, fem minusgrader och varmare. Men det är klart, kängan är gjord för kallare väderlek än så.

 

Tog in vatten
De kängor vi testade tog in vatten vid töväder. Testade även att stå med nedre delen av kängan under vatten i ett par minuter (vattennivån gick upp tre, fyra centimeter på skaftet). Fukt trängde in i kängan. Påpekas att detta är en känga som i första hand ska stå emot kyla och inte fukt, men vi tycker ändå att den borde ha klarat fukttestet något bättre.
Generalagenten Normark uppger att den kraftiga gummisulan har ett speciellt mönster, Flight, med halkskydd av glasfibergranulat. Kängan är inte direkt halkig, men vid isbelagt underlag så känner jag inte att den skulle vara halksäker.
Plus för urtagbar innersula. Stort plus för den låga vikten och smidigheten. Kängan kunde ha fått vara några centimeter högre, men då hade nog vikten ökat något.
Sammanfattningsvis en bra känga för den rörliga jakten i lite kallare väderlek.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Ikväll blev det en Galt! Skytten är nöjd🤩💪🏾 Och julskinkan är räddad 😁🤩🐗
-
#frånskogtillbord #vildsvinsjakt #vildsvin #tikka #swarovski #tjejersomjagar #huntress #huntinglife #jaktärlivet #308win #jakttjej #svensktköttsåklart #svenskjakt
...

Time to let the dog rest and change to skis and rifle to continue hunting for these black beauties. 😍
.
.
.
.
.
.
.
#nordichunter #swe_hunters #hunter #hunt #hunting #svenskjakt #jakt #huntlife #taigajägare #jägareförbundet #svenskajägareförbundet #capercaillie #capercailliehunting #birdhunting #tiur #tjäder #tjäderjakt #toppjakt #tjädertupp #birdhunt #trapper #trappers #trappeur #trapline #trapperlivet #northerntrappers #pälsjägare #taiga svenskjakt jagareforbundet nordichunter
...

Hörde jag jakt i helgen eller!?💥

#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #eftersök #røde #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady #hundjakt #canon #sako
...

Temperaturen steg några grader och det vart bra aktivitet på åteln, 7 timmar på en trästol stirrandes ut i mörkret.. helt klart värt det! Frågor på det? #norrbottensjakt #fritidvildmark
-
-
#rävjakt #viltvård #vakjakt #vakjaktpåräv #åteljakt #åtejakt #rovdjursjakt #rovdjur #predatorjakt #predator #träsmak #foxhunting #rävåtel #vinterjakt #winterhunting #jakt #jägare #svenskjakt #freyrdevik #300blackout #vakkoja #revjakt #revejakt rovdjursjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay