tisdag 21 mars

Jakt & prylar

Jonas Edman och schillerstövaren Walter. Foto: Privat.

Walter fixade lyckad jakt på lodjur

Premium

Schillerstövaren Walter har en förkärlek att jaga hare och lodjur. En säregen kombination – som till sist gav ett fällt lodjur trots brist på spårsnö.

Svensk Jakt Publicerad 6 mars 2021 - 08:30

Under årets lodjursjakt har Walter haft flera lodjur på benen, utan att de gått i pass. Men på torsdagen lyckades Jonas Edman äntligen få skjuta ett lodjur för Walter.

Att släppa en hund på så kallat frisök är ingen önskedröm för en lodjursjägare, men vad gör man när snön är borta och det är barmark?

Walter jagar helst lodjur och hare så Jonas släppte honom i närheten av Romme alpin i Dalarna för att se om det inte varit någon lodjur uppe i bergen.

 

Upptag

Efter att stövaren följt ett spår i drygt en kilometer började han väcka lite. När han kom upp i ett annat berg blev det upptag.

– Jakten gick i gångstånd och drev i ungefär en timme innan jakten kom emot mig och min far Lennart Edman. Till slut frontade lodjuret uppe på toppen i berget, berättar Jonas Edman.

– Då skrek Walter till och sedan gick gångståndet över i drev. Det gick loss nerför berget och drevet kom rätt emot mig. På cirka 25 meter fick jag ett läge och sköt, jag såg att det blev en bra träff, fortsätter Jonas Edman.

 

En vacker hane

När Walter kom efter i spåret drev han 40 meter till innan det blev ståndskall. Där låg lodjuret. En vacker hane på 18 kilo.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.