fredag 21 juni

Jakt & prylar

Vad gör en grågås uppflugen i ett träd? Foto: Karina Göransson

Vad gör grågåsen i trädet?

En Svensk Jakt-läsare fick en annorlunda upplevelse när hon var ute på promenad. Två grågäss satt högt uppflugna i ett träd. Hon får svar på sina frågor om detta av Svenska Jägareförbundets fågelexpert.

I våras när jag var ute på min dagliga morgonrunda så satt det två gäss högt upp i ett träd. Jag har aldrig sett gäss i träd tidigare och trodde inte heller att de kunde sitta i träd.

Är det vanligt att gäss sitter i träd?

Skogen jag såg dem i finns i Holmeja, Skåne.

 

Karina Göransson

 

Foto: Karina Göransson

SVAR: Jag har fått denna fråga några gånger tidigare och sett liknande foton. Det ser verkligen udda ut!

I USA finns det gåsarter som ibland häckar i gamla rovfågelbon uppe i träd. Vad jag känner till gäller samtliga fynd av häckande gäss med bo i träd i Sverige kanadagäss (som ju har sina rötter i USA).

Vad svenska grågäss gör uppe i träd är verkligen en bra fråga. Ingen gåsforskarkollega jag pratat med kan ge ett bra svar. Man kan ju tänka sig att de kanske kollar läget när de letar boplats.

 

Bra balans

Gäss har inte möjlighet att gripa med sina klor, det vill säga de måste stå på ett hyfsat plant underlag. Men de står ofta på stockar eller liknande som ligger i vatten, så de har väldigt bra balans. Jag har sett 100-tals grågäss stå på en bevattningsslang som låg i ytan på en sjö, de har uppenbarligen kapacitet att balansera på ganska smalt rundat underlag.

 

Niklas Liljebäck

Svenska Jägareförbundet 

 

Foto: Karina Göransson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay