lördag 22 juni

Jakt & prylar

Det finns ingen mall för utveckling, potential och framgång hos en jakthund som din hund slaviskt ska följa. De är individer. Mognar olika, beter sig olika, upptäcker livet olika och jagar olika, enligt skribenten som ger en lång rad tips till hussar och mattar som har hundar som jagar dåligt eller inte alls. Foto: Lars-Henrik Andersson

”Vad är det för skräp till jakthund jag köpt?”

Har man precis skaffat sin första jakthund och börjat jaga in den är det lätt att se sina förhoppningar grusas. Alla andras hundar går ju som tåget. Vad är det som är fel? Varför jagar inte hunden? Vad är det för skräp till jakthund jag köpt?

Frågorna är många, svaren försvinnande få. Det finns lika många teorier som du har hundägande bekanta kring dig.

Uppfödaren har sina råd. Rutinerade hundägare tror något helt annat.

Veterinären kanske har någon vag och säkerligen särdeles dyr eventuell förklaring i bästa fall.

Och den där äldre farbrorn som alltid får fram duktiga hundar ger dig både tredje, femte och sjunde teorin på var det gått snett.

I perspektiv

Där och då är det lätt att inte bara tappa modet, glädjen och framtidstron på sin blivande jaktkompis. Det är också väldigt väldigt lätt att bli både arg, uppgiven och bitter. Tro mig, jag talar ur egen pulshöjande, tandgnisslande erfarenhet.

Just därför vill jag be dig stanna upp och sätta saker i perspektiv.

De där bilderna och berättelserna om duktiga hundar och lyckade jakter på sociala medier är säkert lika med sanningen överensstämmande som all annan friserad information om lyckliga förhållanden, stressfria semestrar med barnen, perfekt städade hem och underbara måltider.

Folk överdriver helt enkelt. Och visar helst bara upp när det gått bra.

Mall saknas

Det är dessutom helt normalt med skitdåliga jaktliga perioder även för bra hundar. Sådana är de. Ibland. En del såklart inte. Någonsin.

Det finns nämligen ingen mall för utveckling, potential och framgång hos en jakthund som din hund slaviskt ska följa. De är individer. Mognar olika, beter sig olika, upptäcker livet olika och jagar olika.

Lugn i båten

Om man felsöker sin icke fungerande unghund och kan konstatera att det i alla fall inte rör sig om någon fysisk åkomma som hindrar hunden från att jaga, vilket bör gå på en dag eller två, gärna med det där veterinärbesöket som startpunkt, i stället för alla tvärsäkra gissningar som omgivningen bidrar med så är det dags att gå in i Nalle Puh-mode.

Sitt lugnt i båten.

Ge hunden tid i skogen tillsammans med dig. Ge dig själv glädjen av att vara där med en hund som du gillar. Det kommer.

Eller så gör det inte det och då tjänar det ändå inget till att du går runt och jagar upp dig.

Felsökning av ickejagande drivande jakthund

1. Har hunden ont någonstans? Gosa, kläm och känn igenom hela hunden. Glöm inte tassarna.

2. Kolla halsen. Hur ser tonsillerna ut?

3. Noskvalster? En myt och något att skylla dålig jaktlust på enligt många. Rena drömmen att bli av med enligt andra.

4. Analkörtlar. Funkar inte tömningen kommer hunden inte att vilja driva. Enkelt för veterinären att kontrollera manuellt.

5. Löp? Hormoner kan ställa till det. Även hos hundar. Hane? Löper någon tik i närheten?

6. Skendräktig? Mer än en tik har tappat intresset för jakt till förmån för luftvalparna.

7. Hur funkar magen? Man kan snabbt tappa arbetslusten om kistan krånglar…

8. Rädd att lämna dig? Har det råkat bli så att hunden blivit rädd för att den inte hittat dig i skogen? Bygg självförtroendet igen och stå still nästa gång och hjälp hunden hitta tillbaka till dig.

9. Skrämd av vilt? Har hunden jagat tidigare än vad psyket utvecklats? Om hunden får fel kontakt med vilt för tidigt behövs inte mycket för att skrämma den så att den i värsta fall inte vill syssla med jakt mer.

10. Ålder? Inte alls ovanligt att jaktsäsong 2 kan gå rejält mycket sämre än jaktsäsong 1.

11. Jagar för mycket? Släpper du för ofta kan man rent av köra slut på jaktlusten. Ställ hunden ett tag och låt den sitta i bilen när andra får jaga.

12. Jagar för lite? Tänk dig själv att du aldrig tränar utan bara plockas ut när det är dags för maraton.

13. För gamla slag? Prova gå ut tidigt som sjutton, eller släpp på synobs någon gång.

14. Känner hunden av en irriterad och frustrerad husse eller matte som provat någon jäkla listas första 13 punkter och som snart blir galen över att hunden inte jagar som den ska ändå?
Då är det bäst hålla sig riktigt riktigt nära husse/matte och vara tyst och inte springa efter det där läckra viltet så de blir nöjda någon gång, tänker vovven och gnager försynt på en pinne till.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay