torsdag 20 juni

Jakt & prylar

Från vänster Kevin, Jessica Svensson, Moas pappa och Moa.
Foto: Daniel Millbourn

Ungdomar på spännande rådjursjakt

Det blev en spännande dag i Svängstaskogarna när Jägareförbundet Blekinge Sydvästra jaktvårdskrets ordnade jakt för ungdomar.

Jaktvårdskretsen har ett löfte från Karlshamns kommun att få ordna jakter för ungdomar på kommunens mark i Svängsta. Marken är på cirka 100 hektar och har god vilttillgång. Den här söndagen hade ett fåtal ungdomar anmält intresse.

Först gick kretsens ordförande genom dagens förutsättningar. Rådjur, räv och hare var tillåtet vilt denna dag. Passkyttarna transporterades ut till de tilldelade passen. Under tiden hade dagens hundförare Jessica Svensson satt pejlen på sin tax. Det blev upptag ganska snart, men drevet gick ut ur såten och ner till en bred bäck, där det blev tappt.

 

Vildsvin i såten

När Jessica lotsat taxen till nytt område hoppade en stor vildsvinssugga upp bara fem meter framför dem. Suggan hade fem–sex mycket små, randiga kultingar omkring sig. Hon frustade till, tittade på Jessica och taxen, och sprang sedan med en imponerande fart i väg åt motsatt håll.

Jessica fick hjärtat i halsgropen. Taxen brydde sig inte utan reste ett nytt rådjur alldeles i närheten. Det blev fart på både rådjur och tax. Den här gången gick drevet rakt mot passkyttarna, men vinklade mot den lilla ån igen.

Rådjuret gick över ån, taxen simmade över. Rådjuret tog sig tillbaka. Taxen tvekade en stund men tog sig över ån igen och fortsatte förföljandet.

 

Spännande jakt

Nu följde några spännande minuter. Först kom rådjuret rätt mot Jan men vände 20 meter från honom.

Efter en liten runda kom djuret till Kevin, men det var mycket sly mellan honom och rådjuret. När taxen kom efter någon minut, gick den fram till Kevin och visade att den var trött och genomblöt. Jaktledaren bröt och alla samlas för en avslutande grillad korv.

En lyckad jaktdag, trots att inget blev skjutet.

 

Jan Elmeko

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay