söndag 25 februari

Jakt & prylar

I november 2021 lyckades Ulf Sundgren fälla Gävleborgs första vildsvin vars trofé mätte guld. Foto: Privat

Ulf fällde första guldgalten i Gävleborg

Premium

Ulf Sundgren har många vildsvin på sin skottlista eftersom han jagar mycket i Uppland och Södermanland. Första vildsvinet hemmavid blev dock något extra – den första guld­galten i Gävleborgs län.

– I området där jag bor har det börjat komma in lite vildsvin de senaste åren, men inget är skjutet i mitt jaktlag. Jag gjorde i alla fall ordning en åtel och under våren 2021 började det komma en galt på besök. En riktig ­jättegalt. Dock var den där väldigt sporadiskt, kanske en gång i ­månaden, och alltid vid 3–4-tiden på natten.

Så blev det den 3 november. Galten hade varit framme på åteln natten innan så Ulf Sundgren hade inga ­större förhoppningar om att den skulle komma igen.

– Jag har lagt åteln så att man kan smyga fram utan att störa. Klockan var runt halv elva på kvällen när jag gick ut. När jag gått en bit så ­plingade det till i fickan. Något var framme på åteln. Jag tog det väldigt försiktigt – och där stod han! Det blev lite darrigt, men skottet tog bra.

Här fälldes de största vildsvinen

– Diana var väldigt generös den här dagen. Inte nog med att galten kom två dagar i rad, den kom också ­väldigt tidigt. Och första vildsvinet jag fällde hemma var en guldgalt.

I Gävleborgs län fälls inte många vildsvin även om avskjutningen sakta ökar, från 19 vildsvin 2015/2016 till 216 jaktåret 2020/2021. Sedan tidig­are finns endast två troféer inmätta, båda silver. Ulf Sundgrens guldtrofé mätte 121,60 poäng.

 

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay