onsdag 8 december

Jakt & prylar

Publicerad 2 januari 2014 - 09:56

Två gammeltuppar i ett skott

En tupp, eller två? Foto: Tomas Johansson

Att ett jägarliv börjar ta slut är svårt att inse fastän man blivit över 75 år. Att jag jagat allt från ekorre till älg under mer än 60 år. Att ingen jaktdag varit den andra lik är också naturligt då allt skiftar från jakt till jakt.

Vi är beroende av väder och vind, regn och snö kan vara på både gott och ont beroende på vad vi ska jaga. Vid smygjakt på fågel anser jag det vara en stor fördel med fuktigt grått väder och helst lite dimma.
Så var det inte just den här morgonen, det såg ut som en typisk harjaktsdag men jag hade inte för dagen tillgång till någon god drivande hund.
Jag måste i alla fall ner till Tönnebro för att försöka få kontakt med lite fågel och motionera mig själv några timmar. Funderade på om jag skulle ta med dotterns vorsteh som också behövde ut för att jaga, men bestämde mig för att gå ut på egen hand då Ria ibland är för het och skrämmer bort lika många fåglar som hon ställer.

Gott om fågel

Nåväl, jag startade bilen i Söderhamn för att åka till det nedlagda militära skjutfältet 2,5 mil söder om stan. Där finns alltid gott om fågel, särskilt orre, men under älgjakten insåg jag att även tjäder var rikligt förekommande. Likaså under en utbildningsdag för ungdomar vi hade någon vecka före älgjakten i oktober såg jag väldigt mycket tjäder.
Jag lämnade bilen vid jaktstugan och tog på den finska ”smygblusen” och strövade söderut. Efter någon kilometer lättade några gammeltuppar men slog i några tallar framför mig på cirka 120 meters avstånd. Jag la mig ner på marken, det var ganska torrt, och flyttade sakta i sidled.
Som gammal fältskytt vet jag att man inte trycker av förrän målet är centrerat. Lugnt tryckte jag av 6,5-an och ner ramlade tuppen till marken, men var det två? Jag såg tydligt att en låg för att skaka de sista ryckningarna men såg också att en annan sprang från trädet. Synvillor eller?

Sönderskjuten

Jag gick fram och konstaterade att tjädern blivit ovanligt mycket sönderskjuten för att ha träffats av en helmantlad kula och att inget annat hade kunnat vara i vägen före träff. Jag tittade mig omkring för att se om verkligen en annan tjäder sprungit därifrån, och fick svar på mina funderingar, för cirka tio meter från trädet låg nästa tjäder hel och fin.
Att få två gammeltuppar med ett kulskott har jag aldrig varit med om tidigare, men det händer ibland vid älgjakt då kalvar kan stå precis bakom varandra och vid hageljakt är det inte helt ovanligt. Att jag skulle få vara med om detta på ålderns höst trodde jag inte skulle vara möjligt och hade inte ens drömt om, men nu har det hänt mig.

Ture Lindberg

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Temperaturen steg några grader och det vart bra aktivitet på åteln, 7 timmar på en trästol stirrandes ut i mörkret.. helt klart värt det! Frågor på det? #norrbottensjakt #fritidvildmark
-
-
#rävjakt #viltvård #vakjakt #vakjaktpåräv #åteljakt #åtejakt #rovdjursjakt #rovdjur #predatorjakt #predator #träsmak #foxhunting #rävåtel #vinterjakt #winterhunting #jakt #jägare #svenskjakt #freyrdevik #300blackout #vakkoja #revjakt #revejakt rovdjursjakt
...

Ibland går det inte alltid som man vill. Men en hare, två rådjur och en dov lyckades vi få tillsammans innan du fick för dig att tugga i dig något som sätter stopp för denna säsongen och bukoperation stod på schemat!

Nu vilar vi, äter upp oss på julbord och så kommer vi tillbaka starkare nästa säsong🤕🐶

#jakt #jakthund #jagd #jagdhund #jagt #jagthund #hunting #huntingdog #svenskjakt #wachtelhund #drevjakt #drückjagd #huntinglife #huntinglifestyle #deutscherwachtelhund #jeger #jägare #metsästys
...

Korta dagar nu. Den 11 börjar polarnatten hos oss och solen kommer inte över horisonten. I treriksröset har solen redan varit borta sedan den 30 November.
.
.
.
#älg #elg #moose #hirvi #moosesafari #nature #naturephotos #jaktbilder #alltidpåjakt #svenskjakt #jaktliv #getoutside #jaktochfiske #natureguide #huntingguides #lifeabovethearcticcircle #vildmarksliv #vinkkakoskirivercamp #nurmajärvijaktochfiskecamp #urskogens
...

Mitt lilla 💖 ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay