onsdag 17 april

Jakt & prylar

Tuva hittade skadskjuten bock

Bockens lidande förkortades efter en dryg timmes insats med ett skott mellan bogblad och ryggrad. Foto: Privat

Det är den 20:e augusti. Har vaktat bock flera dagar men inte sett ett enda rådjur trots att jag bara för dryga veckan sedan sett tre bockar, två getter och ett kid på olika delar av marken.

Jag har en mindre gård i nordöstra hörnet av Skåne. Ikväll, halv sju, är jag nere vid vändplan för att fylla på grisåteln inför natten. Tuva, min 15 månader gamla blandrastik, reagerar starkt på något nere i tätningen bakom åteln. Hon ger sig inte och jag släpper. Det blir ståndskall bara 50-talet meter in i tätningen. Jag avvaktar. Hon hänger i och det flyttar sig öster ut 50-talet meter. Ståndskall igen och en nytt flytt tillbaka till upptaget. Jag kollar klockan och kan inte förstå annat än att det är ett skadat djur eller en mycket tidig grävling. Är det en sårad gris, av kula eller fordon, eller något annat?

Reser sig
Jag följer mycket försiktigt efter mot vind. Bland grenar och lokor ser jag Tuva och nästan direkt också en bock som ligger bara fem meter framför mig, hårt fokuserad på hunden. Då den upptäcker mig reser den sig och försvinner längre in i tätningen. Tuva hänger på. Jag kollar legan och det finns spår av gammalt blod i den. Jag hör att det blir stånd vid vägen ner mot sjön.
Jag kör dit med ATV:n och återigen är bocken bara meter ifrån mig innan den drar vidare. Tuva följer efter igen. Jag chansar och kör hem efter bössan. Då jag kommer tillbaka är det fortfarande ståndskall cirka 100 meter in i tätningen från vägen ner mot sjön.

Slår i marken
Jag tar bössan och går mot vind och skallet. Det är tätt, kanske bara fem meters sikt. Jag ser Tuva och letar med blicken efter bocken. Jag ser den då den gör ett utfall mot Tuva, som viker undan. Bössan är uppe vid axeln, men Tuva är på andra sidan bocken. Jag avvaktar. Bocken gör ett nytt utfall och den här gången är Tuva mellan mig och bocken. Jag skjuter mellan bogblad och ryggrad. Bocken slår direkt i marken.
När jag berömt Tuva inspekterar jag bocken. Vänster buksida snittat av kula och vänster bakben av mitt i steken. Jag kan tyvärr inte se det på anat sätt än att någon skjutit ett skott rakt framifrån. Kulan har snuddat buken och fortsatt genom vänster lårben. Det hänger bara i slamsorna av skinnet.
Jag funderar. Har man gjort eftersök, det borde ha funnits en hel del blod på skottplatsen? Jag påminner mig dubbelskottet morgonen den 16:e, öster om min mark. Också de tre enkelskotten samma dag, men kväll, norr och nordost om min mark, ett med ljuddämpare.

Ett par dygn
Jag vet att det kan vara svårt att hitta skadskjutet vilt, men också att det är det som ger oss jägare goodwill. Inga ansträngningar får vara ett hinder då det som inte får ske händer. Den här bocken som Tuva hittade, är precis det alla jaktmotståndare frossar efter och använder i sin argumentation mot jakt. Förhoppningsvis läser du som avlossade skottet detta och tar lärdom av det. Bockens lidande förkortades efter en dryg timmes insats. Min lekmannabedömning är att djuret levt med skadan minst ett par dygn då sårytan nästan helt torkat in. Det är inte okej och jag lider med den.

Jan Hökfelt
Lönsboda   

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay