torsdag 28 september

Jakt & prylar

Triss i älgar på Jämtlandsjakt

David Molin med sin första älg. En pinntjur som gråhundstiken Mirra satte fart på. Foto: Privat

När 19-årige David Molin åkte från Dals Ed till Kallsedet för sitt livs första Jämtlandsjakt anade han inte vad han skulle få vara med om. När septemberjaktveckan var över hade han inte bara fått fälla premiärälgen i sitt jägarliv. Han hade fått skjuta två till.

Egentligen var det inte meningen att David Molin skulle åka med upp till storoxarnas förlovade land. I flera år har han tvingats tacka nej när grannen och kompisen frågat. Så var det också i år.
– Tidigare skulle jag ha uppsiktsjagat. Nu har jag egen licens, och jag var förstås sugen när jag fick frågan i våras, men var tvungen att tacka nej. Men så blev det en plats över och jag fick erbjudandet igen.
För David gällde det att bestämma sig på stående fot, ett par nätter senare rullade bilarna norrut.
– Vi åkte klockan tre på natten och var framme på lördag eftermiddag. Det var helt fantastiskt fint där vi skulle jaga. Nästan som ett annat land jämfört med hemma i Dalsland.

I närhåll
På söndagen röjde jägarna pass och tittade över markerna. På måndagen började jakten. David fick ett pass ute i en myr.
– Min kompis pappas hund fick upp tidigt. Jag fick ett besked på radion att det var på väg åt mitt håll, nästan samtidigt hörde jag att det knakade till.
Pinntjuren kom rakt in i passet och när David höjde studsaren var det bara ragg i kikarsiktet, eftersom han inte haft tid att skruva ner förstoringen.
– Därför var jag tvungen att vänta. Men när den kommit ut på 20 meters avstånd sköt jag. Det kändes bra, men jag sköt ett skott till och då gick tjuren omkull. Tänk att jag skulle åka till Jämtland för att få skjuta min första älg.
Bara en liten stund senare passerade ko och två kalvar, men då var David tvungen att avstå skott. Tolv jägare hade åkt upp från hans trakter, och i solidaritetens tecken hade man bestämt att en älg per pass fick räcka.

Tjuren vinklade
Nu hjälpte inte det särskilt mycket, kan man säga. På tisdagen såg David inga älgar men på onsdagen var det dags igen.
– Jag drog ett pass som låg ganska högt upp på en ås mot fjället till. Efter ett upptag kom det rakt emot mig. Hunden vände tillbaka men plötsligt kom ko och kalv som stannade ett hundratal meter bort. Men jag fick aldrig något bra läge på kalven.
En liten stund senare hördes älgbrak bakom passet och en sextaggare steg fram.
– Han stod som och tittade på mig länge innan han vinklade upp och jag kunde skjuta. Min andra älg var ett faktum, säger David Molin nöjt.

På generalpasset
På torsdagen drog David generalpasset. Naturligtvis fick han se älg, men kom inte åt att skjuta. Samma pass drog han på eftermiddagsjakten och igen fredag morgon.
– Min kompis hund fick upp ko och kalv som kom i mitt pass och jag fick kalven.
Tilldelningen för det ditresta jaktlaget var två vuxna och två kalvar, och David hade nu skjutit tre av dem.
– Det var inga sura miner, men de skojade med att det räckte att lotta mitt pass så kunde de andra stanna i jaktstugan, skrattar David.
Han ångrar förstås inte att han tackade ja till att följa med till Jämtland. Och får han chansen så åker han igen.
– Det var så roligt. Fantastisk natur, inget vatten och ingen el i jaktstugan. Och ingen mobiltäckning. Det var perfekt helt enkelt, säger en mycket nöjd David Molin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.