fredag 18 juni

Jakt & prylar

Publicerad 25 april 2020 - 19:20

En kväll lyckades Lilly Pantzare i Kiruna få en bild på haren som nu en viltforskare uppger är en skogshare med melanism. Foto: Lilly Pantzare

Svart på vitt: Trollhare fångades på bild

Premium

Lilly Pantzare i Kiruna lyckades nyligen fånga en svart hare på bild.

Svensk Jakt skrev för drygt ett år sedan en artikel om Smålands svarta harar. Därefter fick vi in tips på svarta harar från såväl Västergötland som Kiruna.

Nu har en svart hare upptäckts ännu en gång i Kiruna. Det är i bostadsområdet Lombolo som den svarta haren varit synlig, främst på Lilly Pantzares villatomt.

– Jag brukar lägga ut mat åt hararna på vintern. För cirka en månad sedan såg jag den svarta haren första gången. Den är mycket skygg och kommer fram bara sent på kvällen runt 22.30-tiden, berättar Lilly Pantzare.

 

Hararna kommer i mörkret på kvällen och Lilly lyckades få en bild både på den svarta skogsharen tillsammans med en normal vit vinterpälsad skogshare.

Ibland sitter den svarta haren tillsammans med de ännu vita skogshararna och äter.

– Den här är becksvart på skallen och öronen medan pälsen på kroppen är gråsvart, säger Lilly som lyckats ta några bilder med mobilkameran på den skygga haren.

 

En så kallad ”trollhare”

Svensk Jakt bad Carl-Gustaf Thulin, viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, att titta på bilden på den svarta haren i Kiruna.

– Det ser ut som en så kallad ”trollhare”, det vill säga en svart, melanistisk, skogshare. Historiskt har de vanligen rapporterats från Småland men jag har prover från en som kommer från Västergötland, berättar Carl-Gustaf Thulin.

Han fortsätter:

– Som fenomen betraktat är det ingen direkt ovanligt företeelse. Det finns melanism, svart, såväl som albinism, vitt, hos de flesta arter. Vad det i grunden handlar om är att hos de svarta så är pigmenteringen, alltså färgsättningen, fullt påslagen och för de vita helt avslagen, det vill säga inga färgpigment produceras.

De svarta hararna kallades för ”trollhare” av allmogen.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Snötäckta träd och djupa snöspår är sedan länge borta, men minnen från vintern lever kvar ღ ...

Stort grattis till@jakt.cornelia som under sin andra praktikvecka fick sköt sitt första vildsvin någonsin. 🐗⁠

VEM MER HAR JAGAT VILDSIN SISTA TIDEN?⁠


#interjakt #vildsvinsjakt #svenskjakt #jakt #skitjakt #jaktforlivet #jaktförlivet #jägarliv #jakthund #jakthundar #jaktforlivet #jaktliv #jaktärjakt #jaktsäsong #jaktlycka #jägare #jagar
...

For a moment I totally forgot to look after Mr. Roebuck 🙌🏼🍃

Love to see this 🦌🙌🏼🌿

I was lucky enough to enjoy their company for 40 minutes, before they bedded.

Can’t wait to get back out there 🦌🙌🏼📯

.
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #rifle #jäger #jaktförlivet #blaserr8 #nature #optics #swarovskioptik #svenskjakt #knækogbræk #roebuck #jagenindeutschland #jæger #rådyr #huntplanapp #forestfables #bukkejagt #bukkejagt2021 #swarovski #jagenmeinepassion #spartanunite #denmark
...

Regeringen ändrar nu jakttiden för ripa och återigen gör
Svenska Jägareförbundets arbete gör skillnad för Sveriges jägare och medlemmar.

Efter hårt tryck från lokalpolitiker, jägare, hundklubbar, turistföretag och inte minst Svenska Jägareförbundet, har regeringen idag ändrat det kritiserade beslutet att korta jakttiden på ripa. Ripjakten får nu pågå till 15 mars i vissa områden, medan den ska avslutas 28 februari i andra områden.

– Jakttider ska bestämmas utifrån principer av hållbart nyttjande och fakta, inte med hänsyn till känslor och tyckande, säger Gun Fahlander ordförande för Fjällrådet.

📸 Johan Ekman

#ripjakt #svenskjakt #ripa #fjälljakt #vinterjaktpåripa #jakttider #jägare #jakt #svenskajägareförbundet
...

Äntligen en god nyhet! Tack alla som lagt ner själ och hjärta i att trycka på regeringen från privatpersoner, kommuner till föreningar och politiker!

Regeringen backar om jakttiden på ripa – vinterjakten blir oförändrad i norr.

#svenskajägareförbundet #svenskjakt
...

The neighbourhood buck destroying my neighbours bushes.👌😅
Very nice buck, tho.🌿
.
.
.
#jakt #jagd #jagt #hunting #caza #caccia #chasse #wildjaeger #pk_hunting #bockjakt #buckfever #rådjur #råbock #rådjursjakt #roedeer #deer #jägare #vildmarken #svenskjakt #alltomjaktochvapen #jaktjournalen
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay