lördag 4 december

Jakt & prylar

Publicerad 25 april 2020 - 19:20

En kväll lyckades Lilly Pantzare i Kiruna få en bild på haren som nu en viltforskare uppger är en skogshare med melanism. Foto: Lilly Pantzare

Svart på vitt: Trollhare fångades på bild

Premium

Lilly Pantzare i Kiruna lyckades nyligen fånga en svart hare på bild.

Svensk Jakt skrev för drygt ett år sedan en artikel om Smålands svarta harar. Därefter fick vi in tips på svarta harar från såväl Västergötland som Kiruna.

Nu har en svart hare upptäckts ännu en gång i Kiruna. Det är i bostadsområdet Lombolo som den svarta haren varit synlig, främst på Lilly Pantzares villatomt.

– Jag brukar lägga ut mat åt hararna på vintern. För cirka en månad sedan såg jag den svarta haren första gången. Den är mycket skygg och kommer fram bara sent på kvällen runt 22.30-tiden, berättar Lilly Pantzare.

 

Hararna kommer i mörkret på kvällen och Lilly lyckades få en bild både på den svarta skogsharen tillsammans med en normal vit vinterpälsad skogshare.

Ibland sitter den svarta haren tillsammans med de ännu vita skogshararna och äter.

– Den här är becksvart på skallen och öronen medan pälsen på kroppen är gråsvart, säger Lilly som lyckats ta några bilder med mobilkameran på den skygga haren.

 

En så kallad ”trollhare”

Svensk Jakt bad Carl-Gustaf Thulin, viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, att titta på bilden på den svarta haren i Kiruna.

– Det ser ut som en så kallad ”trollhare”, det vill säga en svart, melanistisk, skogshare. Historiskt har de vanligen rapporterats från Småland men jag har prover från en som kommer från Västergötland, berättar Carl-Gustaf Thulin.

Han fortsätter:

– Som fenomen betraktat är det ingen direkt ovanligt företeelse. Det finns melanism, svart, såväl som albinism, vitt, hos de flesta arter. Vad det i grunden handlar om är att hos de svarta så är pigmenteringen, alltså färgsättningen, fullt påslagen och för de vita helt avslagen, det vill säga inga färgpigment produceras.

De svarta hararna kallades för ”trollhare” av allmogen.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Krispigt värre idag 🦌🐗 #jaktfamiljen #kvinnligjägare #huntress #huntingsweden #svenskjakt #jaktisverige #tyskterrier #hundförare #tikkat3 #nyjägare2020 #jägarexamen #klövviltsjakt #dovhjortsjakt #kronhjortsjakt #vildsvinsjakt #vildsvin #wildhutning #grisvakt #vakjakt #smygjakt #drevjakt #jaktåret #pappadotterjakt #jaktuppland ...

Mysan🥰🐾 ...

🙏🏼🦌🙏🏼 #jaktfamiljen #kvinnligjägare #huntress #huntingsweden #svenskjakt #jaktisverige #tyskterrier #hundförare #tikkat3 #nyjägare2020 #jägarexamen #klövviltsjakt #dovhjortsjakt #kronhjortsjakt #vildsvinsjakt #vildsvin #wildhutning #grisvakt #vakjakt #smygjakt #drevjakt #jaktåret #pappadotterjakt #jaktuppland #skovel #helskovel #dovhjortsskovel #dovhjort ...

Det blev en kall men så fin jaktdag idag på Ängsö 🙏🏼🦌 #jaktfamiljen #kvinnligjägare #huntress #huntingsweden #svenskjakt #jaktisverige #tyskterrier #hundförare #tikkat3 #nyjägare2020 #jägarexamen #klövviltsjakt #dovhjortsjakt #kronhjortsjakt #vildsvinsjakt #vildsvin #wildhutning #grisvakt #vakjakt #smygjakt #drevjakt #jaktåret #pappadotterjakt #jaktuppland ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay