onsdag 8 december

Jakt & prylar

Publicerad 7 januari 2014 - 09:41

Storjakt till förmån för Barncancerfonden

De fällda vildsvinen kördes till ett lokalt viltslakteri. Foto: David Gustafsson

Vid en storjakt i Ålem, Mönsterås, gick de fällda vildsvinen till ett viltslakteri och behållningen skänktes till Barncancerfonden.

2012 hade vi en liknande jakt med samma ändamål men utan att fälla något vildsvin. I år körde vi samma stuk fast med utfodring och ingen jakt på någon av åtlarna som stod inne på såten. Såten var omkring 1.500 hektar med ett tiotal markägare som vanligtvis inte jagar ihop, mer än de som gått ihop sig för älgjakten.
I slutet av december var det dags för storjakten som vi förberett under en månads tid. Vi har lagt ner hundratals mantimmar på att göra torn och se ut samt markera pass. Det hjälpte då snön låg så man kunde se stigarna i skogarna samt foderplatserna och åtlarna där man kunde se vilka djur som fanns i såten.

Ringde runt
Jag började precis som förra året att ringa runt till markägare i området samt de som jagar på diverse små marker och alla var positiva till förslaget om storjakt då vi för tillfället hade märkbart mycket vildsvin inne.
På lördagsmorgonen visste jag inte om folk ens skulle dyka upp, 30 var bjudna förra gången men bara elva dök upp. Nu kom till och med fler än väntat, det blev snabbt fullt på samlingen, men det gick att lösa. Det viktigaste var att ingen lämnade sitt pass under jakten och att ingen tummade på säkerheten! Jag uppskattar att det var ungefär 50 skyttar. Det är svårt att veta, då flera som hade angränsande marker inte dök upp på samlingen utan åkte direkt till passet på morgonen.

Liv och rörelse
Det var sex hundförare med åtta hundar, alla började i varsitt hörn och skulle sätta mycket liv och rörelse i såten. Det dröjde inte många minuter innan hundarna fick upp både vildsvin och enstaka älgar. Sammanlagt sköts fem vildsvin, varav tre var stora. Samtliga gick till ett lokalt viltslakteri och pengarna går till Barncancerfonden. Anledningen till att jag valde Barncancerfonden vet jag inte riktigt, antagligen för att ingen kan tycka att pengarna går till intet.

Jag vill inte ha något tjafs om vem som ska ha vad, jakten ska vara rolig och bringa oss samman, inte skapa dålig stämning. Vildsvin är snart det enda djuret vi har gott om i de småländska skogarna, nu då det är predatorernas tid. Inte ens lo eller varg vill röra dem så vi får passa på.
Jag kan inte säga annat än att stämningen var bra på jakten, alla var glada och det sköts förhållandevis många vildsvin. En lyckad jaktdag och ett mycket trevligt samarbete mellan markägare och grannar, något vi ska försöka göra årligen.

David Gustafsson, jaktledare

Vi efterlyser jaktupplevelser

Hur lyckas du med jakten? Skicka dina bilder eller filmer och skriv några rader och berätta. Ditt bidrag kan komma att publiceras under Läsarnas jakter här på hemsidan
• Mejla dina bilder till: webbredaktionen@
svenskjakt.se

• Om du skickar film kan du använda gratitjänsten Sprend. Ange även då e-postadressen webbredaktionen@
svenskjakt.se
som mottagare.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Hörde jag jakt i helgen eller!?💥

#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #eftersök #røde #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady #hundjakt #canon #sako
...

Temperaturen steg några grader och det vart bra aktivitet på åteln, 7 timmar på en trästol stirrandes ut i mörkret.. helt klart värt det! Frågor på det? #norrbottensjakt #fritidvildmark
-
-
#rävjakt #viltvård #vakjakt #vakjaktpåräv #åteljakt #åtejakt #rovdjursjakt #rovdjur #predatorjakt #predator #träsmak #foxhunting #rävåtel #vinterjakt #winterhunting #jakt #jägare #svenskjakt #freyrdevik #300blackout #vakkoja #revjakt #revejakt rovdjursjakt
...

Ibland går det inte alltid som man vill. Men en hare, två rådjur och en dov lyckades vi få tillsammans innan du fick för dig att tugga i dig något som sätter stopp för denna säsongen och bukoperation stod på schemat!

Nu vilar vi, äter upp oss på julbord och så kommer vi tillbaka starkare nästa säsong🤕🐶

#jakt #jakthund #jagd #jagdhund #jagt #jagthund #hunting #huntingdog #svenskjakt #wachtelhund #drevjakt #drückjagd #huntinglife #huntinglifestyle #deutscherwachtelhund #jeger #jägare #metsästys
...

Korta dagar nu. Den 11 börjar polarnatten hos oss och solen kommer inte över horisonten. I treriksröset har solen redan varit borta sedan den 30 November.
.
.
.
#älg #elg #moose #hirvi #moosesafari #nature #naturephotos #jaktbilder #alltidpåjakt #svenskjakt #jaktliv #getoutside #jaktochfiske #natureguide #huntingguides #lifeabovethearcticcircle #vildmarksliv #vinkkakoskirivercamp #nurmajärvijaktochfiskecamp #urskogens
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay