onsdag 24 april

Jakt & prylar

Björn Lindberg och Leon med det första fällda lodjuret på licensjakt i Östergötland i modern tid. Foto: Mattias Westerberg

Snabb premiärjakt när Björn jagade lo

Premium

Björn skulle egentligen jaga lodjur i Örebro län. Men några timmar senare hade han istället fällt det första lodjuret i Östergötland.

Det är premiärmorgon på lojakten och hoppets stjärna har tänts när det visar sig att väderprognosen har rätt. För första gången på veckor faller snön över Skogaholm i södra Örebro län.

Det är fortfarande flera timmar till soluppgången när Björn Lindberg från Finspång i Östergötland och hans kompisar börjar spåra av vägarna. Björn har jagat mycket räv på markerna och har vid flera tillfällen sett både lospår och lodjur i det kuperade landskapet.

 

Samtal från Östergötland

Timmarna går utan att jägarna hittar det de söker. När hoppet börjar försvinna får Björn ett samtal från sin vän Per Jacobsson. Per befinner sig 30 minuter söder ut, norr om Tjällmo i Östergötland.

Lodjur fälldes vid historisk jakt

Det är första gången i modern tid som det är jakt på lodjur i länet. Per undrar om Björn vill komma och släppa sin stövare på ett minst fyra timmar gammalt lospår, sannolikt äldre. Ett spår som knappt syns längre då nattens tidiga snö har regnat bort och det vatten som sedan fanns kvar frös till is.

Björn tvekar, men tänker sedan att i Örebro län har han inget spår, men det har de i Östergötland.

 

Pulsen ökar

Timmen senare står tre jägare och tittar på ett gammalt otydligt lospår. Hoppet känns inte särskilt stort och ingen av jägarna tar med sitt vapen. Björn låter sin blandrasstövare Leon nosa lite på spåret innan han låter sin jaktkamrat söka fritt.

– Om jag var lodjur skulle jag lägga mig på höjderna där borta i solen, säger Per, som är jaktledare.

Sekunden senare, fem minuter efter att Leon börjat söka fritt, hörs tydligt hur han vill tala om för sin husse att han har hittat något. På bråkdelen av en sekund kastar sig jägarna om och rusar mot bilarna där de har sina vapen. Pulsen ökar.

 

Blandrasstövaren Leon släpps på ett lodjursspår. Foto: Mattias Westerberg

Björn hör hur Leon har närkontakt med lodjuret då han rusar ner i kärret. Leon har ställt lodjuret. Björn släpper iväg ett första skott. Leon kastar sig återigen över lodjuret. När de stridande glider isär släpper Björn ett andra skott, även om det första satt där det skulle kan lodjuret skada hunden så länge den lever.

Det första fällda lodjuret i modern tid i Östergötland är ett faktum.

 

Mattias Westerberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay