söndag 16 februari

Jakt & prylar

Publicerad 10 februari 2020 - 09:08

Foto: Privat

Sköt guldbock på rävjakt: ”Funderade på hur jag skulle göra”

Det som egentligen var en rävjakt övergick till en rådjursjakt och en fälld guldbock.
Jägaren Karl-Johan Wilhelmsson skriver själv om sin minnesvärda jakt.

Jag var ute och vakade räv på den skånska slätten den 7 september i höstas. Jag hade innan sett några kapitala bockar, men inget som jag lagt nån vikt på. Mycket eftersom jag har som regel att inte skjuta rådjur på grund av relativt låg stam. För trots att vi inte skjutit rådjur på minst 15 år på marken så är stammen oroväckande låg.

Vi har bara 10–15 djur i vinterstam. När jag var i 15-årsåldern och mitt jaktintresse tog fart var det inte ovanligt att man kunde räkna in 30 rådjur på samma plats under vintern. Stammen har alltså halverats de senaste 10–12 åren, varför den gjort det är svårt att svara på.

 

Tuggade på grässtrå

Jag satt där och som vanligt och väntade in skymningen innan jag skulle börja mitt lockande med harskrikspipan. Så stod han där, rakt framför ögonen på 100 meters avstånd. Lugnt och stilla tuggandes på nått grässtrå.

Jag satt där med kikaren och funderade på hur jag skulle göra? Skulle jag skjuta? Skulle jag inte skjuta? Jag har ju som regel att inte skjuta rådjur, oavsett hur lockande det kan vara med rådjursadel till middag.

 

”Jag satt där med kikaren och funderade på hur jag skulle göra? Skulle jag skjuta? Skulle jag inte skjuta?”

Karl-Johan Wilhelmsson

 

Rätt eller fel i förvaltningssynpunkt? Men jag tänker att de djuren som får gå kvar är i regel kvar till nästa jakt.

Efter lite funderande fram och tillbaka beslutade jag mig till sist för att fälla honom. Framför allt för sin ålder då jag bedömde honom som en garanterad returbock som förmodligen gjort sitt.

Det blev knall och fall. Väl framme på skottplatsen insåg jag att jag precis hade skjutit min första guldbock! Det är inte jättelånga horn, men det är de grövsta jag någonsin har sett.

 

Foto: Privat

Senare mättes hornen till 170.1 poäng. Tyvärr såg tänderna väldigt friska ut och jag tror att han hade kunnat gå några år till. Rätt eller fel, men så blir det ibland.

 

Foto: Privat

Jag har i alla fall skjutit min första guldbock och jag har fått äta en fantastisk middag med rött vin och goda vänner!

 

Karl-Johan Wilhelmsson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Varje ny jaktdag är unik och spännande på sitt sätt 😍
-
-
-
#roedeerhunting #svenskjakt
#jaktmedhund #huntinggirls
#injagningpågår #jägerinnen
#tjejersomjagar #outdoors
#lifeinnature #jakttjej #jakt
#rådjursjakt #proudhuntress
pinewoodoutdoor_official
pinewoodhunting_official
proudhuntress
...

Färgstarkt vid bävervattnet. Jag gillar att åka runt och reka efter aktivitet. Och om nån vecka blir det ljusare kvällar 🙏
.
.
.
#jakt #dinjaktbild #hunting #passionforhunting #beaverhunt #jagd #jagt #waidmannsheil #bäverjakt #huntinglife #jägare #alltomjaktochvapen #nordichunter #huntingphoto #huntingday #huntingislife #svenskjakt #outdoorslife #trijiconHunt #myzeissoptics #metsästys #blaser #blaserr8 #teamblaser #blasersweden #swedenhunting #wilderness #vildmarken #jaktforlivet #jaktärjakt
...

Vildsvin i dess rundaste form! Snart kan fler på ett enklare sätt få njuta av detta fantastiska kött. Småskalig försäljning av vildsvin är runt hörnet!
.
.
#närproducerat#klimatsmartmat#viltkött#vildsvin#vildsvinsjakt#köttbullar#meatballs#svenskjakt
...

Vår populära jacka Club interchasse var på jakt i helgen 🤠🧥 jaktstil.se #jaktstil #huntingshop #huntingstyle ...

Skäfthult, 3 oktober, kl 22:17. #svenskjakt #påpass #skogen ...

Igår (lördag) höll jagareforbundet en anordnad informationsdag samt en minimässa på Värmdö. Denna dag innehöll för mesta dels information om skarvjakt och säljakt. Dom gjorde ett fantastiskt jobb. Man gick därifrån med mycket lärdom och information som man kommer ha användning av i framtiden. 🍃🌲🌱🌿
#jägareförbundet #svenskjakt #jaktiskärgården #jaktskargarden #jakt #foto #naturfoto #skarvjakt #säljakt
jagareforbundet
...

Mitt livs första Dov, efter en kort ansmygning gick skottet och hon la sig direkt 😀💥🦌 #sauer101 #sauer_rifles #aimpoint #aimsport #triton #svenskjakt #jaktiöstergötland #jakt #meopta #pinewood #308win #genzooriginal #sauer_sverige #sauerteamsweden #vildsvin #vildsvinsjakt #drevjakt #wildboar #dovhjort #dov ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay