Så slaktar du en älg
Tänk dig en älgburgare och en kall cola i solen.
Med de här enkla stegen till hur du slaktar en älg är det inte långt borta.
Du behöver: En död älg, vass kniv, såg, buksprättare (brukar finnas på slaktknivar), vattenslang och kanske en vinsch.
1. Om du är på slakteri eller har tillgång till vinsch hissa upp älgen med huvudet mot golvet. Ta buksprättaren och sprätta upp magen.
2. Ta ut inälvor och våmmen. Var inte rädd om våmmen luktar illa, den ska göra det. Ta ut hjärta och spara om du vill – det är jättegott rökt.
3. Spola av golvet efter föregående steg. Såga av benen vid knäna sen drar du av skinnet ner till huvudet. När du kommer till huvudet såga av och släng skinnet. Spara huvudet om du är intresserad av en trofé.
4. Nu borde du ha en kropp utan underben, skinn och huvud.
5. Låt kroppen hänga i kylrum i några dagar om du har tillgång till det. Städa upp efter slakten, spola av och släng rester.
6. Nu börjar grovstyckningen, först skär man av bogarna. Sedan sågar man loss revbenen. Sedan lossar man låren.
7. Nu börjar finstyckningen. Man börjar med de finaste bitarna som fortfarande sitter kvar på ryggraden, filéer och ryggbiffar samt entrecoten som är jättegod att grilla.
8. Av de båda bogarna får man mest malt kött. Av dem gör man köttbullar, köttfärssås eller hamburgare.
9. Låren styckas upp i flera olika stekar. Till exempel fransyska, innanlår, ytterlår, rostbiff och lägg.
10. Nu är det bara att tillaga och mumsa i sig detta klimatsmarta och nyttiga kött. Av en riktigt stor älg kan man få över hundra kilo kött. Det räcker till en familj i ett helt år.
Obs: Om du inte har tillgång till slakteri eller slaktar där du skjutit djuret ta bara ut inälvor och våmm.
Albin Ligné, Damlötskolan, Nyköping
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.