torsdag 22 oktober

Jakt & prylar

Publicerad 6 september 2020 - 08:00

Att få skjuta en guldtjur på ståndskall för sin egen hund är många ­älgjägares dröm. Den 14 oktober 2019 gick den drömmen i uppfyllelse för Richard ­Claesson. Foto: Privat

Richards småländska guldtjur

Premium

Det är inte varje år som det mäts in en guldtjur i Jönköpings län. Men den 14 oktober 2019 lyckades Richard Claesson fälla en sådan. Den mätte 303,60 poäng och är därmed den näst största genom tiderna i länet. Det finns faktiskt bara sex guldtroféer i databasen.

– Det var ett riktigt drömscenario. En sådan där dag då allt klaffar. Tänk att få skjuta en guldtjur på ståndskall för min egenuppfödda hund, säger Richard Claesson.

Det var den första dagen på älgjakten för Boarps jaktlag utanför Vaggeryd. På söndagen hade en boende på jaktmarken sett en ko med två kalvar och en tjur så det bestämdes att Richard skulle släppa sin gråhund Ahpi där djuren hade setts. Hon var erfaren och bra på att ta an gamla spår.

– När jag stod där och väntade på att det kanske skulle bli upptag så kom det ut en liten tjur på ett hygge, men inte från det håll som jag släppt hunden. Så jag släppte den, och det var ju tur! Vi hade bara en tjur på licensen.

 

Ståndskall

Det dröjde inte länge innan Ahpi hittade älgarna, de hade bara gått 300 meter sedan dagen innan. Det blev ståndskall och Richard gick in efter ett tag och stötte älgarna lite försiktigt för att de skulle gå till någon passkytt.

– Det fungerade ju bra, men passkytten kunde inte komma till skott för han tyckte att hunden var i vägen. Sedan blev det ståndskall igen och jag stötte älgarna på nytt. Nästa passkytt kunde inte skjuta för kon och kalvarna stod i vägen för varandra. En tredje passkytt hade också älgarna på sig, men kunde inte skjuta.

 

15 meters håll

När Richard stod och väntade på att älgarna skulle stanna upp igen så ringde han till en av passkyttarna, som också är en god vän.

– Han säger då att ”det var en riktigt stor tjur som var med där”. Va? Tänkte jag. Ingen hade sagt något om någon stor tjur på radion utan bara pratat om kon med kalvarna. När det sedan blev ståndskall igen så tänkte jag att nu är det min tur. Så jag smög in och kunde skjuta tjuren på 15 meters håll.

Den 14 oktober 2019 var för övrigt en mycket lyckad jaktdag för Boarps jaktlag. Inte nog med att Richard kunde skjuta en tolvtaggare. Även en kviga och en kalv fälldes denna dag. På licensen hade man en tjur, en ko och tre kalvar.

 

Första stortjuren

Richard har skjutit ganska många älgar, men aldrig någon större tjur.

– Jag bedömde den själv hemma och visste att det i alla fall var medalj. Jag kom faktiskt fram till att det borde vara guld, men sedan tänkte jag att jag nog överdrev måtten lite eftersom det var mitt eget horn. Men det stämde faktiskt.

 

Malou Kjellsson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Loading RSS Feed

#Svenskjakt

Äntligen älgjakt! Hur går jakten för dig?
Foto: Kenneth Johansson
#älgjakt2020 #sverigesjakttidning #svenskjakt #jakt #älg
...

Stort test av studsarstockar, vildsvinsjakt med polska specialister i Roslagen, kronhjortstroféer i guldklass, jakten på Dalarnas största älg, fortsättning på artikelserien Vildsvinets år, skogsfågeljakt i Västerbotten, så förbereder du mårdfångsten, björnbössan – en livräddare i trånga lägen, Redskapsboden...och mycket, mycket mer.
Svensk Jakt nummer 10 är ute nu!
.
.
.
.
Omslagsfoto: Anders Jarnemo
.
.
#svenskjakt
#jakt
#älg #älgjakt
#vildsvin #vildsvinsjakt
#kronhjort #kronvilt
#jaktvapen
#sverigesjakttidning
...

Så kul att få ta del av era kreationer. Här en trevlig bild från @zylviaholmdahl. Rökkåtan är byggd med hjälp av ritning och inspirationsfilm från oss här på Svensk Jakt.
Tack för den!
#redskapsboden
#rökkåta
#hundar
#gördetsjälv
#svenskjakt
#rökakött
#rök
...

En flåbock är ett suveränt redskap som borde ha en lika självklar plats i slaktboden som vinschen eller mörningstimern. Se på svenskjakt.se hur du enkelt skruvar ihop en på en timme.
#flåbock
#redskapsboden
#svenskjakt
#gördetsjälv
#slaktbod
#jakt
...

Svara rätt på en fråga – och du kan vinna ett belyst kikarsikte från Hawke!
Två lyckliga vinnare får varsitt kikarsikte.
Du som loggat in på Svenskjakt.se kan vara med och tävla.

Här tävlar du: https://svenskjakt.se/start/nyhet/tavling-tva-vinner-belysta-kikarsikten/

Lycka till!

#tävling
#svenskjakt
#hawke
#kikarsikte
#vinn
...

Äntligen älgjakt! Hur har din premiärdag varit?
Foto: Kjell-Erik Moseid
.
.
.
.
.
.
#älgjakt2020 #sverigesjakttidning #svenskjakt #premiär #strålandetider
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay