måndag 29 november

Jakt & prylar

Publicerad 18 februari 2014 - 10:53

Rävjakt efter Sven

Rävjägarna Per Johansson och Fredrik Einars båda med hemadress Edsbyn och deras hundar schillerstövaren Lyeskogens Messi och foxterrierna Gästrikerävens Baileys och Atle var efter höstens rävjakter på barmark riktigt formtoppade. Foto: Reino Unosson

5 december drog stormen Sven in med vinterns första snöoväder. Hela södra norrlands inland blev över en natt snöklätt. Nu skulle årets först rävjakt på snö genomföras. En jakt som började trögt men avslutades på bästa vis.

Rävjägarna Per Johansson och Fredrik Einars båda med hemadress Edsbyn och deras hundar schillerstövaren Lyeskogens Messi och foxterrierna Gästrikerävens Baileys och Atle var efter höstens rävjakter på barmark riktigt formtoppade.
Efter all nysnö som kommit så hade rävarna som vanligt varit försiktiga med att röra sig, men under lite sökande de första morgontimmarna hittades spåren efter en räv och det bestämdes att den skulle få vara med i vinterns först ”dans” med Messi.
Ett snabbt upptag och kom den omedelbart ut på vägen i samma spår som den hade gått av. Om den han uppfatta att Per stod i närheten med sin Beretta eller om bara instinkten sa den att det var onödigt att vara kvar på vägen vet ingen, men den kastade direkt tillbaka in i skogen. Per hann i alla fall se att det var en välväxt räv, hel fri från skabb! Detta gissel som skabben är har kommit mer de senaste åren igen, tyvärr.
Drevet fortsatte i några bukter innan det drog vidare mot några fäbodvallar där räven kröp under, bara för att konstatera att platsen inte var tillräckligt trygg.
Drevet fortsatte därefter med ännu högre intensitet ner mot den lilla skogsbyn. Där bland gårdar, hästar och plogade vägar fick vi se oss besegrade, varken hund eller jägare lyckades reda ut vart den tog vägen.
Troligtvis gick den under i någon av stallsbyggnaderna.

Ny taktik
Sökandet fortsatte under hela förmiddagen efter fler rävar som lagt sina spårlöpor under natten, men utan resultat. Att avbryta jaktdagen var aldrig aktuellt utan i stället byttes taktik. 
Under de sista ljusa timmarna av den korta decemberdagen blev nästa drag att vicka lite lador och gryt. De två första ladorna var tomma men på det tredje försöket, som var ett gryt i en åkerkant, fick vi napp.
Ett färskt spår visade att en räv varit ute under natten och gått tillbaka. 
Hur Per och Fredrik skulle posta var inte självklart, säkerheten går alltid först och när det är som i det här fallet att busk och sly inte gör det självklart var man ska stå är det problem.
En snabb överläggning om vilka skottvinklar man hade och så släpptes terriern Baileys. Efter några närkamper mellan hund och räv som varade i cirka 15 min kom räven ut. Tydligen hade den ingen aning om jägarnas närhet utan den rann ut i ett lugnt tempo bara några meter från Fredrik. 

Trots att räven inte alls kom i någon hög fart försvann den omedelbart i den buskiga terrängen. Men Fredrik fick chansen i en liten lucka i grenverket bara sekunder senare. Fredrik var avgörande och avslutade jakten rutinerat!
En fin vinterräv är kanske det vackraste bytet av alla, att dessutom få bära hem den i vinterns sista solstrålar är jägarlycka.

Reino Unosson

Skribent

Daniel Sanchez

daniel.sanchez@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Mysan efter dagens jakt🥰🐾🦌härlig dag i skogen på bra marker. ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay