torsdag 28 september

Jakt & prylar

Råget med horn

Rågeten hade horn och Kurt lyckades fånga det ovanliga rådjuret på bild. Foto: Kurt Olausson

En råget med horn är ingen vanlig syn. Kurt Olausson i Jämtland trodde inte sina ögon när killingen började dia geten.

Kurt Olausson bor i Kvissle strax utanför Mattmar i Jämtlands län. Hans hus ligger bara 60 meter från stranden i Kvissleviken och han har ofta både älg och rådjur som rör sig längs strandkanten. Rådjuren betar också gärna på lägdan som ligger nära huset.

Återkom med killing
Tidigt i våras observerade Kurt en get som uppehöll sig i närheten av hans hus. Senare återkom hon med en killing och han hade förmånen att kunna studera de vid flera tillfällen från huset. Ett tag försvann dock geten, men senare återkom det en bock med en killing och Kurt undrade vart geten tagit vägen. Killingen såg dock ut att vara i bra kondition och han noterade att det tydligen finns någon bock som man kanske kunde passa på när bockjakten börjar.

Började dia
– Men döm om min förvåning när jag ser att killingen plötsligt börjar dia bocken, säger Kurt. Jag blev så häpen så jag kom mig aldrig för att ta bilder på detta då jag aldrig sett något liknande. Däremot kunde jag ta någon bild senare där man tydligt ser att det är en get med horn, säger Kurt.
Enligt litteraturen så kan rågetter ibland bära horn och då rör det sig sannolikt om rubbningar i hormonbalansen som utlöser hornbildningen. Hornen är oftast små, oformliga och bastklädda. Det står även att dessa hondjur förefaller ha normal fruktsamhet vilket verkligen kan konstateras i detta fall.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.